Aktiestatus i USA: Stor handelsnervøsitet - it og sundhed går tungt i minus
Foto: Brendan Mcdermid / Reuters / Ritzau Scanpix
Penge Af
Fortsatte handelsbekymringer sænker igen tirsdag aktiemarkederne i USA.

Det brede S&P 500-indeks mister kl. 12:10 amerikansk østkysttid 1,6 pct., mens Dow Jones-indeksets 30 aktier falder det samme. Nasdaq taber samtidig 1,7 pct.

Samtidig myldrer investorerne ind i obligationsmarkedet, og den "risikofrie rente" på den tiårige amerikanske statsobligation er derfor faldet knap 7 basispoint til 2,46 pct. i denne uge.

BESKYLDNINGER OM LØFTEBRUD

I weekenden tweetede USA's præsident, Donald Trump, at forhandlingerne med Kina går for langsomt, og at han derfor på fredag er parat til at gennemføre den udskudte forhøjelse af toldsatser fra 10 til 25 pct. på kinesiske vare for 200 mia. dollar.

Mandag aften understregede Trumps topforhandlere, handelsrepræsentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin, at der er vilje bag meldingen, da USA oplever, at Kina har trukket sig fra tidligere afgivne løfter i forhandlingerne.

Meldingerne fra forhandlingerne har ellers hidtil tydet på, at parterne nærmede sig hinanden, og nyheden om udfordringer på den front skaber derfor fornyet frygt for, at en optrappet handelskrig vil skade den i forvejen opbremsende globale vækst.

- Handelsdiskussionerne var faldet ud af risikoscenarierne, og jeg synes, markedsreaktionen taler for sig selv. For alle investorer rundt omkring i verden kom det her ud af det blå, siger Geoffrey Yu, investeringschef i England hos UBS Wealth Management, til The Wall Street Journal.

Tirsdagens positive nyhed er dog, at de planlagte forhandlinger i denne uge i Washington stadig er på programmet, og at Kina stadig vil sende sin topforhandler, vicepremierminister Liu He, af sted.

ALLE SEKTORER I RØDT

I S&P 500 er der rødt over hele linjen blandt de 11 hovedsektorer. Sundhedsaktierne mister mest med et minus på 1,9 pct. Den vigtige it-sektor, som udgør cirka 22 pct. af S&P 500-indekset, følger lige efter med et minus på 1,8 pct. Industriaktierne falder samtidig 1,8 pct., mens råvarer og materialer går tilbage med 1,7 pct.

Udviklingen i sektorerne afspejles i sagens natur også blandt selskaberne, hvor Apple trækker mest ned i S&P 500 med et minus på 2,0 pct., Microsoft falder 1,9 pct., og Amazon daler 1,4 pct. Facebook og Googles moderselskab, Alphabet, mister desuden henholdsvis 1,8 pct. og 1,3 pct.

Der er også kursfald til de store finansselskaber. Berkshire Hathaway dropper 2,0 pct., JPMorgan Chase falder 1,5 pct., og Bank of America går tilbage med 1,6 pct.

I energiklyngen mister Exxon Mobile 1,6 pct., mens Chevron falder med 1,3 pct.

POSITIV REGNSKABSSÆSON

Regnskabssæsonen fortsætter trods de internationale politiske sværdslag, og indtil videre har det været en positiv sæson. Ifølge Nykredit har 77 pct. af de aflagte tal fra S&P 500-selskaberne været positive overraskelser, og samlet er indtjeningerne steget 2 pct. mod en ventet tilbagegang, ifølge Factset, på 3,9 pct.

Et af de regnskabsaktuelle selskaber denne tirsdag er forsikringskæmpen AIG, som mandag aften lagde sine tal frem. Koncernen overraskede positivt med et fordoblet nettooverskud til 1,27 mia. dollar.

Det var samtidig første gang i syv kvartaler, at AIG slog markedets forventninger og vidner om, at selskabets omstruktureringsproces nu er ved at få fat, og derfor stiger aktien mest af alle i S&P 500 med et plus på 7,6 pct.

Gødningsproducenten Mosaic leverede også tal mandag efter børstid, og aktien sendes den anden vej. Kvartalet var i sig selv en spids bedre end ventet, men Mosaics helårsforventninger skuffer ved at ligge 20 pct. under konsensus. Aktien falder 8,2 pct.

Værst i S&P 500 går det dog farmaselskabet Mylan, der gør sig inden for kopimedicin, og som mister hele 17,3 pct. Kvartalsregnskabet var egentlig godkendt, men manglen på nyt om koncernens strategisk gennemgang, der blev annonceret tilbage i august, straffes af investorerne, skriver Bloomberg News.

Mylan er presset af priskonkurrence på kopimedicin, og derfor faldt selskabets omsætning igen i første kvartal.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? I Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk forsøger vi at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen HER.Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Helle Ib: Det her kan redde Lars Løkke - Kristian Jensen har groft sagt tre muligheder nu

Løkke vil have hurtigt landsmøde for at få afklaring på Venstres ledelse: "Jeg ønsker at fortsætte som formand"

Morgenbriefing: Aktier trykket af optrappet handelskrig, størst risiko for økonomisk tilbageslag siden finanskrisen

No deal: Boris Johnson afviser at betale brexit-regning på 39 mia pund

Midt i strid med USA falder Kinas yuan til det laveste i 11 år

Det sker i dag: Ankesag mod Skat begynder

USA og Japan er tæt på ny aftale om handel og landbrug

EU-ledere lægger pres på Trump på G7-topmøde for at nedtone handelskrigen

Resultatet er trykket i Lars Larsen-familiens Bolia: "Store investeringer ses selvfølgelig på bundlinjen"