Aktieluk i USA: Handelsnervøsitet ramte marked - Tesla mod strømmen
Foto: Spencer Platt / AFP / Ritzau Scanpix
Penge Af
Torsdag faldt aktierne for anden dag i træk. Det var dog med udsving, da markedet startede i plus efter opmuntrende nøgletal fra fremstillingssektoren, inden ny handelsnervøsitet blandede sig og sendte aktierne i minus.

Onsdag var aktierne også på vej mod rekord, da da den amerikanske centralbanks chef punkterede nogle investorers drøm om en snarlig rentesænkning og sendte markedet fra rekordniveau til et minus.

Det brede S&P 500-indeks faldt torsdag 0,2 pct., men var både i plus med 0,3 pct. og i minus med 0,8 pct. Dow Jones-indekset mistede 0,5 pct., og teknologitunge Nasdaq gik ned med 0,2 pct.

SVÆRE HANDELSFORHANDLINGER

Tidligt torsdag viste nøgletal, at de amerikanske fabriksordrer i april steg mere end ventet, og sammen med en mere positiv tolkning af onsdagens Federal Reserves rentemøde, herunder formand Jerome Powells efterfølgende bemærkninger, trods den skuffende cementering af bankens intention om ikke at sænke renten, skabte det en positiv stemning.

- Han talte også positivt om vækstudsigterne for Kina og Europa og sagde, at de finansielle betingelser er lempelige. Samlet lød han mere optimistisk end ventet, sagde Jim Reid, makrostrateg hos Deuthsche Bank, til The Wall Street Journal.

Den positive stemning blev dog vingeskudt af nye spekulationer omkring handelsforhandlingerne mellem Kina og USA, hvor frygten er, at de ikke skrider positivt frem, fordi der ikke er kommet nyt ud.

- Det er meget vagt og viser, at nogle meget svære spørgsmål stadig skal diskuteres, sagde Huo Jianguo, næstformand i tanketanken China Society for World Trade Organization Studies, til den kinesiske avis Global Times.

REGNSKABSTÆSK

Blandt de store selskaber var der altovervejende røde tal denne torsdag. Microsoft faldt 1,3 pct., Amazon mistede 0,6 pct., og Apple gik i minus med 0,7 pct.

Regnskaberne ruller i denne tid fortsat ind, og kemikæmpen Dowdupont, som er i færd med at blive splittet op i tre selvstændige virksomheder, blev straffet efter kvartalstallene med et minus på 7,1 pct., da topchefen Edward Breen flagede for udfordringer i Kina og flere nøgleområder.

Guidance fra den allerede selvstændige materialeforretning, Dow, skuffede desuden - med en halv til en milliard dollar under konsensus - og derfor faldt Dow, som blev skilt ud 1. april, med 6,1 pct.

Morgenmadsproducenten Kellogg fik også høvl for sine tal med et minus på 3,4 pct. Salget af morgenmadsprodukter bremsede igen i kvartalet op, og derfor nåede koncernen ikke analytikernes omsætningsmål. Kellogg er inden for morgenmadsforretningen ramt af, at forbrugerne i stigende grad spiser energibarer til morgenmad, eller indtager dagens første måltid hos restaurantkæder, som satser mere og mere på området.

Forsikringsselskabet Metlife gik dog den anden vej, efter koncernen kom med sine tal efter børslukningen onsdag. Kvartalstallene viste bedre indtjening end ventet, selv om de samlede indtægter lå under konsensus. Samlet blev koncernen belønnet med et plus på 3,7 pct. torsdag.

Omvendt gik det for forsikringskonkurrenten Prudential, som skuffede med sin bundlinje i første kvartal, ligesom de samlede indtægter var under forventningerne. Prudentials aktie faldt med 2,6 pct.

MILLIARDER - TIL TESLA OG QUALCOMM

Qualcomm svømmede mod strømmen, da tallene for andet kvartal var bedre end ventet. Selskabet løftede også sløret for, at Apple vil betale mellem 4,5 og 4,7 mia. dollar i et engangsbeløb i forbindelse med det patentforlig, de to koncerner indgik tidligere i april. Malurten i bægeret var guidance for tredje kvartal, som ifølge chipproducenten er ramt af svag efterspørgsel på smartphones i Kina. Aktien steg dog 0,9 pct.

Tesla fik torsdag også et løft på 4,0 pct. Selskabet har søgt myndighederne om tilladelse til en kapitaludvidelse, og elbilproducenten vil rejse 2,0 mia. dollar i ny kapital via aktiesalg og udstedelse af obligationer. Efter et underskud i første kvartal er diskussionen om selskabets kapitalbehov igen blusset op, og nye penge vil berolige investorerne.

/ritzau/FINANS

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Storbanker i fælles kritik af regelfælde: "Generelt kan vi godt genkende, at der potentielt kan være modstridende krav på det her område"

Vismand frygter dyre og ineffektive klimaråd fra erhvervslivet

Merete Eldrup: "Der sad folk og spurgte, om de blev fyret. Jeg kunne jo ikke sige nej"

Amerikansk storbank sænker anbefaling på Danske Bank-aktien

Billige aktier i banker er på konkurrenters indkøbsliste

Aktieåbning: Danske Bank er bundskraber efter sænket anbefaling

Butikskæder ryster i bukserne over udsigt til "Ja tak"-regel for reklamer

Midt i krise for pelsbranche: Formanden ekspanderer

Analyse: Vil USA manipulere med valutadomme?