Aktieluk i USA: Atter rekord trods drop i olieprisen
Foto: Brendan McDermid/Ritzau Scanpix
Penge Af
En på overfladen stærk vækst i første kvartal i USA var fredag ikke nok til at sætte ild til aktierne, for de underliggende data skabte bekymring. Alligevel kravlede aktierne i rekord, selv om energiaktierne faldt tungt på et drop i olieprisen, og it-sektoren også trak ned, da Intel nedjusterede torsdag aften.

Det brede S&P 500-indeks steg 0,5 pct., mens Dow Jones-indekset vandt 0,3 pct. Teknologitunge Nasdaq gik samtidig op med 0,3 pct.

S&P 500 lukkede i indeks 2939,75 point, og dermed blev det igen til rekord - den anden i denne uge. Nasdaq gjorde kunststykket efter med et indeksslut i 8132 point.

STÆRK VÆKST I USA

Fredag fik investorerne nyt fra den amerikanske økonomi, der i første kvartal voksede med hele 3,2 pct. Det var markant mere end de ventede 2,3 pct., ifølge Bloomberg News, og et løft fra fjerde kvartals niveau på 2,2 pct.

Underliggende skuffede det personlige forbrug dog, og inflationen var i kvartalet atter en gang fodslæbende.

- Det, som overrasker, er aktiemarkedets momentum, når det ikke understøttes af noget fundamentalt fra makrosiden. BNP så på overfladen rigtig fint ud, indtil man fik kigget på detaljerne. Det skubber ikke pengene massivt over i aktier fra obligationer. Så jeg er imponeret over, at aktieniveauerne holder, siger Lars Skovgaard Andersen, der er seniorstrateg i Danske Bank.

- Omvendt har man renterne. Jeg skal ikke købe ekstra ind i aktier, før jeg også kan se det på, at renterne stiger.

Renterne faldt fredag.

INTEL SKUFFEDE

Aktierne blev dog holdt tilbage af nedtur for Intel og et stort fald i olieprisen.

- Man har samtidig nogle ordentlige sving. Intel er nede. Olien falder, og Exxon falder også efter en skuffelse, kommenterer Lars Skovgaard Andersen.

Det kunne aflæses i udviklingen i sektorerne i S&P 500. Kun it og energi var i rødt med henholdsvis minus 0,4 og minus 1,2 pct.

Blandt de store selskaber overskyggede Intels nedjustering nemlig selv Amazons regnskab. Intels aktie faldt med 9,0 pct., da koncernen sænkede sin salgsprognose med 2,5 mia. dollar, ligesom også indtjeningsforventningerne fik et tryk nedad.

Selskabet begrundede de ringere udsigter med en langsommere lagernedbringelse i salgskanalen end ventet og pres på priserne på hukommelseschips. Samtidig faldt efterspørgslen på chips til datacentre, de dyreste og mest profitable produkter, med 6,3 pct.

Intels melding læses også som skidt nyt for efterspørgslen i hele undergruppen af halvlederselskaber, som samlet smed 2,7 pct., og det trak blandt andet Nvidia, der er stor i cloud-segmentet, ned med 4,7 pct.

OLIEPRISEN DROPPEDE

I energisektoren faldt Exxon Mobil og Chevron med henholdsvis 2,1 og 0,7 pct. Olieprisen i USA gik tilbage med 3,6 pct., da USA's præsident Donald Trump krævede mere produktion og lavere priser af Opec-landene.

Begge selskaber lagde fredag også tal for første kvartal frem. Exxon Mobil kom ud af perioden med et nettooverskud på 2,35 mia. dollar, hvilket dog langt fra indfriede analytikernes forventninger på 3,34 mia. dollar. Chevron slog omvendt forventningerne med et overskud på 2,65 mia. dollar mod ventede 2,55 mia. dollar.

AMAZON: STÆRKE TAL - SKUFFENDE GUIDANCE

Amazon fik naturligvis også sin del af opmærksomheden efter regnskabet torsdag aften. Aktien steg 2,5 pct. Første kvartal var en del bedre end ventet, men forventningerne til andet kvartal skuffede.

Det justerede nettooverskud endte i perioden på 4,57 mia. dollar mod et estimat på 3,63 mia. dollar. Fremgangen i indtjeningen blev drevet af vækst i cloud-forretningen, salg af annoncer samt øget salg af fra tredjeparter.

Amazons guidance for andet kvartal ligger dog både for omsætning og driftsindtjeningen under det ventede.

En af fredagens solskinshistorier var dog bilproducenten Ford. Aktien steg 10,7 pct. Fremgangen skyldtes en bedre end ventet omsætning og indtjening i årets første tre måneder, og investorerne ser det som tegn på, at Fords turnaround er på sporet, og en indtjeningsforbedring er undervejs.

/ritzau/FINANS

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Godsejere får kæmpe gevinst på cannabisaktie: "At det blev så mange gange pengene igen, det havde vi ikke regnet med"

Medier: Shah ikke den eneste i udbytteskandale

Brint-direktør starter igen nyt firma: Satser 48 mio kr

Ellemann-Jensen: Løkkes velfærdsløfte gælder ikke længere

Det skal huset koste i din landsdel: "I nogle kommuner er priserne nu så høje, at et afslag på 6 pct. nærmest svarer til en årsløn"

Flexelasing er blevet stuerent

Gode råd til at investere i ure: Bliv rigere med tiden

Medie: Ilse Jacobsen har taget ulovlige million-lån