Aktieluk i USA: Atter rekord trods drop i olieprisen
Foto: Brendan McDermid/Ritzau Scanpix
Penge Af
En på overfladen stærk vækst i første kvartal i USA var fredag ikke nok til at sætte ild til aktierne, for de underliggende data skabte bekymring. Alligevel kravlede aktierne i rekord, selv om energiaktierne faldt tungt på et drop i olieprisen, og it-sektoren også trak ned, da Intel nedjusterede torsdag aften.

Det brede S&P 500-indeks steg 0,5 pct., mens Dow Jones-indekset vandt 0,3 pct. Teknologitunge Nasdaq gik samtidig op med 0,3 pct.

S&P 500 lukkede i indeks 2939,75 point, og dermed blev det igen til rekord - den anden i denne uge. Nasdaq gjorde kunststykket efter med et indeksslut i 8132 point.

STÆRK VÆKST I USA

Fredag fik investorerne nyt fra den amerikanske økonomi, der i første kvartal voksede med hele 3,2 pct. Det var markant mere end de ventede 2,3 pct., ifølge Bloomberg News, og et løft fra fjerde kvartals niveau på 2,2 pct.

Underliggende skuffede det personlige forbrug dog, og inflationen var i kvartalet atter en gang fodslæbende.

- Det, som overrasker, er aktiemarkedets momentum, når det ikke understøttes af noget fundamentalt fra makrosiden. BNP så på overfladen rigtig fint ud, indtil man fik kigget på detaljerne. Det skubber ikke pengene massivt over i aktier fra obligationer. Så jeg er imponeret over, at aktieniveauerne holder, siger Lars Skovgaard Andersen, der er seniorstrateg i Danske Bank.

- Omvendt har man renterne. Jeg skal ikke købe ekstra ind i aktier, før jeg også kan se det på, at renterne stiger.

Renterne faldt fredag.

INTEL SKUFFEDE

Aktierne blev dog holdt tilbage af nedtur for Intel og et stort fald i olieprisen.

- Man har samtidig nogle ordentlige sving. Intel er nede. Olien falder, og Exxon falder også efter en skuffelse, kommenterer Lars Skovgaard Andersen.

Det kunne aflæses i udviklingen i sektorerne i S&P 500. Kun it og energi var i rødt med henholdsvis minus 0,4 og minus 1,2 pct.

Blandt de store selskaber overskyggede Intels nedjustering nemlig selv Amazons regnskab. Intels aktie faldt med 9,0 pct., da koncernen sænkede sin salgsprognose med 2,5 mia. dollar, ligesom også indtjeningsforventningerne fik et tryk nedad.

Selskabet begrundede de ringere udsigter med en langsommere lagernedbringelse i salgskanalen end ventet og pres på priserne på hukommelseschips. Samtidig faldt efterspørgslen på chips til datacentre, de dyreste og mest profitable produkter, med 6,3 pct.

Intels melding læses også som skidt nyt for efterspørgslen i hele undergruppen af halvlederselskaber, som samlet smed 2,7 pct., og det trak blandt andet Nvidia, der er stor i cloud-segmentet, ned med 4,7 pct.

OLIEPRISEN DROPPEDE

I energisektoren faldt Exxon Mobil og Chevron med henholdsvis 2,1 og 0,7 pct. Olieprisen i USA gik tilbage med 3,6 pct., da USA's præsident Donald Trump krævede mere produktion og lavere priser af Opec-landene.

Begge selskaber lagde fredag også tal for første kvartal frem. Exxon Mobil kom ud af perioden med et nettooverskud på 2,35 mia. dollar, hvilket dog langt fra indfriede analytikernes forventninger på 3,34 mia. dollar. Chevron slog omvendt forventningerne med et overskud på 2,65 mia. dollar mod ventede 2,55 mia. dollar.

AMAZON: STÆRKE TAL - SKUFFENDE GUIDANCE

Amazon fik naturligvis også sin del af opmærksomheden efter regnskabet torsdag aften. Aktien steg 2,5 pct. Første kvartal var en del bedre end ventet, men forventningerne til andet kvartal skuffede.

Det justerede nettooverskud endte i perioden på 4,57 mia. dollar mod et estimat på 3,63 mia. dollar. Fremgangen i indtjeningen blev drevet af vækst i cloud-forretningen, salg af annoncer samt øget salg af fra tredjeparter.

Amazons guidance for andet kvartal ligger dog både for omsætning og driftsindtjeningen under det ventede.

En af fredagens solskinshistorier var dog bilproducenten Ford. Aktien steg 10,7 pct. Fremgangen skyldtes en bedre end ventet omsætning og indtjening i årets første tre måneder, og investorerne ser det som tegn på, at Fords turnaround er på sporet, og en indtjeningsforbedring er undervejs.

/ritzau/FINANS

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Billige aktier i banker er på konkurrenters indkøbsliste

Aktieåbning: Danske Bank er bundskraber efter sænket anbefaling

Butikker i oprør over ny antireklameplan

Midt i krise for pelsbranche: Formanden ekspanderer

Analyse: Vil USA manipulere med valutadomme?

Storbank varsler fyringer: Op mod 35.000 job kan forsvinde

Investor Live: Apple-nedjustering koster kursfald, nyt kursmål på Demant og hører dollarmedvinden snart op?

Billig euro skaber frygt for amerikansk valutakrig: "Tættere på end man tror"

Aktier: Apples salgsnedjustering trækker aktierne ned i Asien