Aktiestatus i USA: Intel og olieprisen skyder humøret i sænk
Foto: Mike Blake/Ritzau Scanpix
Penge Af
Stærke amerikanske nøgletal er fredag ikke nok til at få aktierne til at lette, da energiaktierne falder tungt på et drop i olieprisen, og it-sektoren også trækker ned, da Intel nedjusterede torsdag aften.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, stiger kl. 12:00, amerikansk østkysttid, med 0,1 pct., mens Dow Jones-indekset vinder det samme. Teknologitunge Nasdaq går samtidig i minus med 0,1 pct.

STÆRK VÆKST I USA

Fredag har investorerne ellers fået godt nyt fra den amerikanske økonomi, der i første kvartal voksede med hele 3,2 pct. Det var markant mere end de ventede 2,3 pct., ifølge Bloomberg News, og et løft fra fjerde kvartals niveau på 2,2 pct. Fremgangen er endda kommet i et kvartal med nedlukning af statsapparatet, og mens den globale vækst er bremset op.

Oveni hatten har fredagens læsning af Michigan-indekset vist en overraskende fremgang i forbrugertilliden.

Fredagens tal viste dog også en svag udvikling i forbruget og fortsat lav inflation.

- Vi bør ikke glemme, hvor vi er i den økonomiske cyklus. Mange sektorer er stadig i færd med at dæmpe forventningerne til fremtiden, siger Mike Loewengart, investeringsstrateg hos W*Trade Financial, til Bloomberg News.

INTEL SKUFFER

Samtidig skuffer fredagens aktuelle regnskaber, hvor især Intels nedjustering torsdag aften sætter retningen.

Det kan også aflæses i udviklingen i sektorerne i S&P 500. Kun it og energi er i rødt med henholdsvis 0,6 og 1,8 pct. Omvendt er råvarer og materialer i top med et plus på 1,0 pct., mens cyklisk forbrug og dagligvarer stiger 0,5 til 0,6 pct.

Blandt de store selskaber overskygger Intels nedjustering selv Amazons solide regnskab. Intels aktie falder med 10,1 pct., da koncernen sænkede sin salgsprognose med 2,5 mia. dollar, ligesom også indtjeningsforventningerne fik et tryk nedad.

Selskabet begrundede de ringere udsigter med en langsommere lagernedbringelse i salgskanalen end ventet og pres på priserne på hukommelseschips. Samtidig faldt efterspørgslen på chips til datacentre, de dyreste og mest profitable produkter, med 6,3 pct.

- Sidste år havde vi fantastisk vækst, og vi ventede en opbremsning hos datacentrene. Det vil tage lidt længere, end vi forudså. Men vi modererer ikke vores forventning på mellemlang og lang sigt for dataprocessing, sagde topchef Bob Swan til Bloomberg News.

Intels melding læses som skidt nyt for efterspørgslen i hele halvledersektoren, som smider 3,3 pct., og det trækker blandt andet Nvidia ned med 5,4 pct.

OLIEPRISEN FALDER

I energisektoren falder Exxon Mobil og Chevron med henholdsvis 2,8 og 1,9 pct., da olieprisen i USA går tilbage med 3,9 pct., da markedet spekulerer i produktionsløft fra opec-landenes side.

Begge selskaber har fredag også lagt tal for første kvartal frem. Exxon Mobil kom ud af perioden med et nettooverskud på 2,35 mia. dollar, hvilket dog langt fra indfriede analytikernes forventninger på 3,34 mia. dollar. Chevron slog omvendt forventningerne med et overskud på 2,65 mia. dollar mod ventede 2,55 mia. dollar.

AMAZON: STÆRKE TAL - SKUFFENDE GUIDANCE

Amazon får naturligvis også sin del af opmærksomheden efter regnskabet torsdag aften. Aktien stiger med 0,7 pct. Første kvartal var en del bedre end ventet, men forventningerne til andet kvartal skuffer.

Det justerede nettooverskud endte i perioden på 4,57 mia. dollar mod et estimat på 3,63 mia. dollar. Fremgangen i indtjeningen blev drevet af vækst i cloud-forretningen, salg af annoncer samt øget salg af fra tredjeparter.

Amazons guidance for andet kvartal ligger dog både for omsætning og driftsindtjeningen under det ventede, ifølge Bloomberg News.

En af fredagens solskinshistorier er derimod bilproducenten Ford. Aktien stiger med 9,8 pct. til 10,32 dollar. Fremgangen skyldes en bedre end ventet omsætning og indtjening i årets første tre måneder, og investorerne ser det som tegn på, at Fords turnaround er på sporet, og en indtjeningsforbedring er undervejs.

/ritzau/FINANS

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Venstre vælger Inger Støjberg som ny næstformand

Helle Ib: Læg mærke til fire ting ved Venstres nye ledelse

Jakob Ellemann-Jensen er nu officielt Venstres nye formand

Danskere køber sig ind i svensk kæde: "Vi skal op på 25 restauranter i alt"

Uffe Ellemann vil ikke blande sig i, hvordan Venstre skal ledes: "Gamle formænd og farmænd skal ses og ikke høres"

Hvor solen stråler lidt klarere

Dansk erhvervsliv ønsker Jakob Ellemann-Jensen tillykke med topposten i Venstre: Ser frem til samarbejdet

Novo Nordisk får godkendt diabetespille med kæmpepotentiale i USA: "Vigtigheden kan ikke understreges nok"

V-partisekretær: Aldrig har vi oplevet et så brutalt opgør