Markedet lukker: Ambu i toppen af C25 -  Arkil steg mest af alle efter købstilbud
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Penge Af
Ambu stak ud i torsdagens svagt negative C25-indeks med et plus på 3,0 pct. til 190,90 efter positiv analytikernyt. Dermed hjalp aktien eliteindekset med at holde balancen nogenlunde trods overvægt af minusser. Blandt andet til regnskabsaktuelle Royal Unibrew.

Eliteindekset faldt med 0,3 pct. til 1139,42.

Men dagens mest markante begivenheder sås uden for C25, hvor især entreprenørselskabet Arkil accelererede efter oplysninger om købstilbud, og hvor Topdanmark leverede et regnskab, der faldt ud til den positive side.

- På indeksniveau er det jo egentlig småt, hvad der sker på overfladen. Der er jo kun et lille minus, hvilket nok hænger sammen med, at vi har et lille minus ude i Europa, og vi har også fået en lidt negativ start i USA, kommenterer senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

Der er regnskaberne, der er i fokus, tilføjer han.

TAL FRA TOP OG ROYAL

På den danske scene var det torsdag regnskaber fra Royal Unibrew og Topdanmark, som blev modtaget med henholdsvis et minus på 2,3 pct. til 478 kr. og et plus på 3,7 pct. til 352,40 kr.

Unibrew leverede et solidt første kvartal 2019, efter at den nykøbte franske læskedrik Lorina var med til at løfte omsætningen i de tre måneder. Men selv om omsætningen blev løftet til 1521 mio. kr. mod 1452 mio. kr. i samme periode sidste år, så var det en smule under estimatet indsamlet af Bloomberg News på 1555 mio. kr. Overskuddet blev 153 mio. kr. mod 142 mio. kr. i samme periode sidste år. Det var lidt højere end estimatet på 145 mio. kr.

- Jeg synes, at det var meget tæt på det, der var ventet i markedet. Men vi havde måske historisk set ventet, at Royal Unibrew kommer ud og gør det lidt bedre end ventet, og det gør den så ikke lige i dag, siger Martin Munk.

Topdanmark kom ud af årets første kvartal med et nettooverskud på 439 mio. kr., hvilket var bedre end analytikernes forventninger. Toplinjen - bruttopræmieindtægterne i skadesdelen - endte på 2333 mio. kr. mod ventet 2327 mio. kr. og 2273 mio. kr. i første kvartal sidste år.

- Det ser rigtig godt ud, men det tror jeg også, at mange havde sat næsen op efter. Men de gør det lidt bedre, og det er imponerende flot. Der er vækst selv om aftalen med Danske Bank er opsagt, så det er fair, at de får lidt ekstra, mener Martin Munk.

FREMGANG FOR AMBU

Baggrunden for Ambus fremdrift til toppen af C25 er ifølge Martin Munk, at aktien fik dækning af svenske SEB, der kom med en købsanbefaling og et kursmål på 230 kr.

Samme SEB rettede også opmærksomheden mod Novozymes, der onsdag offentliggjorde et skuffende regnskab og tabte 2,5 pct. Siden nedjusterede SEB sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb", mens kursmålet blev skruet ned til 340 kr. fra 360 kr., og torsdag fortsatte tilbagegangen for enzymaktien med et fald på 3,9 pct. til 297,10 kr.

Med i bunden af C25 var også Sydbank med et minus på 2,2 pct. til 139,70 kr. Og her var afsmitning fra morgenens skuffende bankregnskab fra svenske Swedbank en del af forklaringen.

Aktien i Danske Bank tabte 0,6 pct. til 126,55 kr., og Jyske Bank faldt 0,2 pct. til 271,70 kr.

Men Ringkjøbing Landbobank steg 3,3 pct. til 439 kr., efter at Danske Bank havde hævet kursmålet med 60 kr. til 455 kr. Og Spar Nord steg 1,1 pct. til 57,70 kr., selv om Handelsbanken sænkede sin anbefaling til "hold" fra "køb" og reducerede kursmålet til 60 kr. fra 63 kr.

INSPIRATION FRA RIVALER

Med i toppen af C25 sluttede FLSmidth med et løft på 1,7 pct. til 324 kr. Den finske rival inden for markedet for mineudstyr Metso kom midt på formiddagen med regnskab for sit første kvartal, hvor hovedtallene generelt var over forventningerne i markedet, og markedskommentaren var drejet i positiv retning.

Også en stigning på 1,5 pct. til 588,80 kr. for transportselskabet DSV kunne være inspireret fra udlandet, hvor den schweiziske konkurrent Kuehne + Nagel kunne rapportere et driftsresultat (EBIT) på 242 mio. schweizerfranc for første kvartal.

Til sammenligning havde analytikerne ventet et driftsresultat på 234,4 mio. schweizerfranc ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

ARKIL I KRAFTIG ACCELERATION

Uden for eliteindekset vrimlede det med endnu flere nyheder, hvor den mest effektfulde var oplysningen om et købstilbud på Arkil på 1550 kr. per B-aktie fra J2A Holding, der er ejet af administrerende direktør Jesper Arkil og Jens Skjøt-Arkil, der er direktør for forretningsudvikling i koncernen.

J2A satser på en afnotering af selskabet, hvis overtagelsen gennemføres.

Arkil-aktien steg 36,6 pct. til 1530 kr.

H+H International meddelte, at selskabet er i dialog med potentielle købere af selskabets russiske forretning. Aktien steg 1,8 pct. til 112 kr.

Chemometec blev løftet 8,8 pct. til 173 kr., efter at selskabet endnu en gang opjusterede sine forventninger. Nu venter Chemometec en omsætning i 2018/19 på 162-170 mio. kr. og et driftsresultat (EBITDA) på 56-61 mio. kr. Tidligere ventede selskabet et salg på 150-157 mio. kr. og et EBITDA-resultat på 50-55 mio. kr.

Æggebakkeproducenten Hartmann kunne kigge mod Finland, hvor Huhtamäki afleverede positive tal for første kvartal. Aktien steg 0,3 pct. til 291 kr.

/ritzau/FINANS

NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Usikkerhed skaber salgsboom for ældre skibe

Transportminister åbner for dansk flyafgift

Den amerikanske centralbank fastholder renten

Skal du have en firmabil? Så stiger din skat 3800 kr

Vismænd dropper analyse af dansk økonomi efter udflytning til Horsens: "Vi er gået lidt for meget på kompromis i de senere rapporter"

Analyse: Polack har en sidste chance i 2020

Nestlé sælger isforretning i USA: Vil skabe global leder i industrien

Markedet lukker: Genmab sank i rødt indeks

Vild kursudvikling på dansk aktie: Er steget 976 pct på syv måneder