Aktiestatus i USA: Skuffende bankregnskaber dæmper stemningen
Fredag kom positive regnskaber fra storbankerne JPMorgan Chase og Wells Fargo, hvilket var med til at sikre plusser, men mandag er det en anden storbank Goldman Sachs, som omvendt har skuffet og lagt låg på stemningen.
Foto: Arkivfoto: Brendan McDermid, Ritzau/Scanpix / Reuters
Penge Af
De amerikanske aktier indleder ugen med minusser efter fremgangen i sidste uge trods positive toner fra handelsforhandlingerne mellem USA og Kina i weekenden.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, falder kl. 12:05, amerikansk østkysttid med 0,3 pct., mens Dow Jones-indeksets 30 aktier mister tilsvarende. Teknologitunge Nasdaq er samtidig gået i minus med 0,4 pct.

Fredag steg aktierne i USA med 0,7 pct., hvilket sikrede et ugeplus på 0,5 pct.

Goldmans toplinje skuffer

Regnskabssæsonen er begyndt at tage fart. Fredag kom positive regnskaber fra storbankerne JPMorgan Chase og Wells Fargo, hvilket var med til at sikre plusser, men mandag er det en anden storbank Goldman Sachs, som omvendt har skuffet og lagt låg på stemningen.

Goldman var bedre end ventet på bundlinjen, men mandagens investorer bider mere mærke i, at de samlede indtægter skuffede, og at handelsindtægterne i første kvartal dykkede. Aktien i Goldman falder med 3,4 pct.

Også Citigroup er mandag kommet med sine tal for første kvartal, og det var stort set som ventet, men bankaktien falder 0,7 pct.

Skrøbelig optur

Investorerne har også fokus på handelskrigen. I weekenden lod USA's finansminister, Steven Mnuchin, forstå, at forhandlingerne med Kina nu er gået ind i den afsluttende fase, og mandag gav EU-landende grønt lys for, at EU-Kommissionen kan indlede en forhandling med USA.

Investorerne har også fokus på bedrede nøgletal fra Kina i fredags, men den amerikanske regnskabssæson svinger dog taktstokken over alt det andet.

"Man kan sige, at vi har haft et stort comeback siden slutningen af sidste år. På den anden side har investorerne ikke fyldt porteføljerne op. Det fortæller mig, at det er noget skrøbeligt," siger Edmund Shing, chef for handel med derivater i BNP Paribas, til Bloomberg News.

Siden årets start er de amerikanske aktier steget med knap 16 pct.

Blandt sektorerne i S&P 500 er der mest røde tal. I toppen stiger dagligvarer dog med 0,5 pct., og forsyning vinder 0,3 pct.

I bunden mister fast ejendom 0,9 pct., mens finans taber 0,8 pct., og industri mister 0,6 pct. Den vigtige it-sektor, som udgør cirka 21 pct. af S&P 500-indekset, falder 0,4 pct.

Blandt de store aktienavne falder Amazon med 0,6 pct., Apple mister 0,1 pct., og Microsoft går tilbage med 0,1 pct.

JPMorgan veksler fredagens regnskabsbelønning på 4,7 pct. til et minus på 1,6 pct. mandag, og Bank of America mister 1,5 pct.

Pres på sygekasser letter


Vinderne blandt det store navne er få mandag, men tæller blandt andet Unitedhealth og CVS, som stiger henholdsvis 1,7 og 2,5 pct. Ifølge Bloomberg News er der medvind til sygekasserne op til regnskaberne, efter kritisk politisk fokus den senere tid har sendt sektoren ned med 18 pct. siden årsskiftet. CVS er fjerdemest stigende i S&P 500.

I bunden af indekset ligger dog Alliance Data Systems, der falder med 10,5 pct. Koncernen har mandag annonceret frasalget af sin marketingenhed, Epsilon, for 4,4 mia. dollar. Prisen er en skuffelse i markedet, da kilder i sidste uge, ifølge Bloomberg News, anslog, at Epsilon-salget ville hente 5,0 mia. dollar hjem.

Legetøjsproducenten Mattel går mandag også tilbage med 2,0 pct. Det skyldes, at selskabets har trukket en 4,7 mio. barnestole produceret af Fischer-Price tilbage, da modellen er blevet sat i forbindelse med dødsfald blandt spædbørn.

Netflix stadig trykket

Investorerne har også fokus på Walt Disney, der fredag præsenterede sin kommende streamingtjeneste, Disney+. Den vil være markant billigere end konkurrenten fra Netflix, som netop har hævet sine priser, og samtidig vurderes den til at appellere stærkt til børnefamilier, da Disneys store bagkatalog vil ligge i tjenesten. Det sendte fredag Disneys aktie op med 11,5 pct., mens den mandag tager en pause med et plus på 0,4 pct.

Netflix fortsætter derimod med at være under pres fra den nyhed, som fredag kostede 4,5 pct. på kursen. Mandag bliver det til et minus på 1,9 pct.

Ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Tag på luksuriøse togture

Kronik: Jeg gik ind i politik for at føre ny energi til Europa!

Macron inviterer til sjældent pressemøde efter aflyst tale

Brødre bag Netflix-hitserien Stranger Things skal for retten for plagiat

Justitsministerium afviser at udlevere fuld Mueller-rapport

USA's demokrater vil have hele Mueller-rapporten offentliggjort

De store prisstigninger i København er sat på hold: "Euforien har lagt sig"

Dansk opfindelse kan begrænse forbrug af sprøjtegift