Markedet lukker: GN blev belønnet for stor Audio-opjustering
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Penge Af
En opjustering af vækstforventningerne i headset-divisionen hos GN fredag fik aktien til at springe til vejrs i det danske eliteindeks, hvor Novo Nordisk og Coloplast omvendt sank helt til bunds.

Investorerne var generelt i godt humør, og det danske C25-indeks steg 0,3 pct. til indeks 1144,09 fredag, hvor opmærksomheden i løbet af eftermiddagen også samlede sig om banksektoren.

- Vi har nok gået og ventet lidt i ugens løb på at få regnskabssæsonen sat i gang, og det blev den fredag med regnskaberne fra bankerne JPMorgan og Wells Fargo. De så fornuftige ud, og det er også med til at trække bankerne op herhjemme, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank.

Danske Bank-aktien steg 2,3 pct. til 127 kr., og Jyske Bank gik 1,8 pct. frem til 273,80 kr.

GN OPJUSTEREDE VÆKSTFORVENTNINGER

Fredagen bød på en række meddelelser til fondsbørsen, og en af dem kom fra GN, der kunne fortælle, at selskabets Audio-division har klaret sig overraskende godt i årets første kvartal, og det har givet anledning til en opjustering af årets forventninger til forretningsområdet.

Selskabet ser nu en organisk vækst på mere end 19 pct. i Audio, hvor det tidligere hed mere end 15 pct. Og EBITA-marginen ses nu lande på cirka 20 pct., hvor forventningen tidligere lød på mere end 19 pct.

GN-aktien sluttede i toppen af C25-indekset med en stigning på 7,8 pct. til 336,30 kr.

- Det er en meget stærk opjustering for Audio-forretningen. Det er ganske imponerende, og GN bliver også belønnet på børsen for det i dag. Estimaterne skal måske ikke så højt op, men det er ikke unaturligt, at vi ser, at en aktie kan "overshoote" lidt.

- Vi kommer til at se en masse analytikere løfte deres estimater i næste uge, således at der også er positivt momentum fremadrettet. Jeg kan egentligt godt forstå, at reaktionen er så voldsom, siger Martin Munk fra Jyske Bank.

NOVO OG COLOPLAST RAMTE BUNDEN I C25

Bundplaceringen i indekset indtog medicinalgiganten Novo Nordisk til gengæld med et dyk på 1,5 pct. til 333,85 kr.

Ifølge ABG Sundal Collier kan en del af fredagens kursfald tilskrives et interview i Berlingske med Novos administrerende direktør, Lars Fruergaard Jørgensen, efter onsdagens høring i Repræsentanternes Hus i USA om de høje medicinpriser.

I interviewet siger topchefen blandt andet, at der er et behov for politisk indgriben på det amerikanske marked.

- Det er noget, vi har diskuteret mange gange, og det er en rimelig usædvanlig melding fra en direktør i et selskab, at han siger, at han gerne vil have indgriben i sin forretning i USA. Aktien falder også lidt på det. Markedet er selvfølgelig opmærksomt på, at der er en form for politisk risiko, som man har svært ved at vurdere, siger Tue Østergaard, der er aktiechef hos ABG Sundal Collier.

I Europa var selskaberne inden for medico-, medicinal- og bioteksektoren også generelt blandt de mest faldende på sektorniveau fredag, og herhjemme sluttede Coloplast, Lundbeck, Ambu og Genmab også i den nederste del af C25-indekset.

VESTAS ANNONCEREDE OPKØB

Vestas var også i rampelyset fredag, efter at vindmølleproducenten torsdag aften annoncerede, at den har indgået aftale om køb af en aktiepost på 25,1 pct. i den tyske projektudvikler Sowitec. Fredag sluttede aktien uændret i 594 kr.

Vestas kan med købet af den tyske projektudvikler komme i konkurrence med selskabets egne kunder, påpeger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

- Det er spændende og nyt, men det er bestemt ikke uden risiko. Vestas kommer i et eller andet omfang i direkte konkurrence med selskabets kunder. Det behøver ikke at være et problem, men det er en balancegang, siger Jacob Pedersen.

Vestas køber til at begynde med kun en minoritetsandel af den tyske projektudvikler. Oveni får det danske selskab ifølge aftalen også en option på at købe de resterende aktier i selskabet i løbet af de næste tre år. Sowitec har omkring 60 projekter inden for landvind og solenergi rundt om i verden.

Aktieanalysechefen påpeger dog også, at det ikke er første gang, at en udvikler af vedvarende energiprojekter har slået pjalterne sammen med en leverandør.

FLSmidth havde også en god dag på børsen fredag, hvor aktien steg 4,3 pct. til 325,90 kr. Ingeniørkoncernen har fået hævet kursmålet af analytikerne hos Goldman Sachs til 460 kr. fra tidligere 450 kr. Anbefalingen er fortsat "køb", fremgår det af Bloomberg News.

ROBLON STYRTDYKKEDE - B&O SPRANG FREM

Uden for C25 samlede opmærksomheden sig om Roblon, der fredag nedjusterede sine forventninger til regnskabsåret 2018/19 - blandt andet på grund af økonomiske problemer hos en af selskabets største kunder, den tyske vindmølleproducent Senvion.

Som følge af forholdene venter Roblon nu en omsætning i niveauet 270 mio. kr. mod tidligere den nedre ende af 350-380 mio. kr. og et resultat før skat på minus 20 mio. kr. mod tidligere et overskud i den nedre ende af 24-30 mio. kr.

Roblon-aktien dykkede 13,6 pct. til 178 kr.

En af fredagens mest stigende aktier var omvendt B&O, der hoppede 8,7 pct. frem til 58,70 kr. uden selskabsspecifikt nyt. Selskabet har dog haft en hård tid på børsen som følge af salgsudfordringer, og indtil videre er aktien dykket 35 pct. i år.

/ritzau/FINANS

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerTo positive og en negativ aktie, der venter regnskab

Annoncørbetalt
indhold af Investtech

Forsiden lige nu


Aktieanalytikere: Tabsramte aktier bliver kursraketter

Stålproducent ramt af brexit og handelskrig - British Steel tæt på kollaps

Mærsk taber terræn til Kina i havnesektor

Cityringen forsinket: Metrolinje åbner i september

Politiet har haft adgang til Thomas Borgens digitale liv

Har denne person knækket koden til det perfekte job? Her er manden, som bestemmer, hvordan Moët-champagne skal smage

Morgenbriefing: Byggeriet på vej ned i gear, kæmpeunderskud i bagerkæde

Fætter BR-leverandører retter skarp kritik af kuratorer: Vi mangler momsmillioner - fatalt for en virksomhed af vores størrelse

Bankinvest: Handelskrig er blevet til tech krig - investorer fortsat nervøse