Penge Af
De amerikanske renter tog fredag sit andet større dyk i denne uge, da svage økonomiske nøgletal skræmte investorerne yderligere efter onsdagens dueagtige amerikanske centralbank.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation faldt med 10 basispoint til 2,44 pct. Det var samtidig 2 basispoint mere, end da det danske obligationsmarked lukkede fredag eftermiddag.

I løbet af ugens sidste handelsdag svingede den tiårige rente mellem 2,42 og 2,54 pct. - hele 12 basispoint. Siden sidste fredag er renten faldet med 15 basispoint, da den også faldt med 8 punkter onsdag efter Federal Reserves rentemelding.

Renten på den kortere toårige amerikanske statsobligation faldt samtidig med 9 basispunkter til 2,32 pct.

"Der er sket det, man kunne frygte. Federal Reserve har indgydt frygt i markedet, fordi den var så dueagtig, som den var. Og når der så kommer dårlige tal fra Europa, så bliver det selvforstærkende, og så falder renterne. Folk søger ly i obligationerne. Det er bare en vej lige nu, og investorerne tænker nu, at renterne er blevet lavere i længere tid," vurderer Lars Skovgaard Andersen, der er seniorstrateg i Danske Bank.

For dueagtig centralbank?

Federal Reserve fastholdt onsdag som ventet sin toneangivende rente, men indikerede samtidig, at banken formentlig ikke vil hæve renten på noget tidspunkt i år - mod en rentebane med to forhøjelser tilbage i december. Dermed kapitulerede banken over for markedet, der i nogen tid ikke har ventet renteforhøjelser i 2019. Samtidig fremhævede Federal Reserve en opbremsning i væksten i første kvartal.

"Det var præcis det, som var frygten. Det var for voldsomt et signal. Det er jo det, som overrasker markedet. I sig selv er det måske ikke så slemt, at Federal Reserve lægger sig på linje med markedet, men det åbner muligheden for spekulationer. Det åbner for meget op for usikkerhed," forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Fredag skuffede barometeret over indkøbschefernes syn på aktiviteten i Tyskland. For eurozonen viste den foreløbige opgørelse for marts desuden et tal under det ventede. Og endelig var også de amerikanske indkøbschefers syn på udviklingen i servicesektoren dårligere end ventet. Og den cocktail var oven på Feds rentemelding onsdag for stærk.

Politikere under pres

Danske Banks seniorstrateg peger på, at de svage data ikke er overraskende, og en mulig bedring i Kina vil først senere slå igennem, hvis ikke politikerne gør ondt værre.

"Det her skaber et massivt pres på politikerne rundt omkring. Nu må de finde ud af at få gjort noget ved brexit og handelsforhandlingerne mellem USA og Kina. Den her juleleg skal afsluttes, for det dræber opsvinget. I min optik vil det øge sandsynligheden for aftaler. Præsident Trump kan ikke blive ved med at tage USA's og resten af verdens økonomi som gidsel, og kineserne har det lidt bedre lige nu. Deres data er blevet bedre, så de har måske mere selvtillid," siger Lars Skovgaard Andersen.

Rentekurve i minus

Et andet flashpunkt fredag var, at forskellen på de statslige amerikanske renter på tre måneders og ti års sigt gik i minus - for første gang siden 2007. En omvendt rentekurve, som det kaldes, fremhæves som en indikation på, at en sammentrækning af økonomien kan være forude.

"Så popper det her med rentekurven op i et blødt og nervøst marked. Ja, det kan være en ledende indikator for recession, men det er ikke sikkert. Det eneste, investorerne hører, er dog "omvendt rentekurve" og "recession"."

Med fredagens udvikling fladede en anden rentekurve, den mellem den toårige og tiårige rente ud til 12 basispoint.

Rentekurven, forskellen på renten mellem den tiårige og den toårige statsobligation i USA, følges tæt af investorer og økonomer, da den gennem de seneste 50 år - syv gange i alt - har forvarslet en recession i amerikansk økonomi ved at vende rundt, eller gå i minus, således at den toårige rente har ligget over den tiårige.

Ved årets start lå rentekurven i 19 basispunkter, mens den ved udgangen af 2017 lå i 52 basispunkter og 125 basispoint året før det.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Tag på luksuriøse togture

Kronik: Jeg gik ind i politik for at føre ny energi til Europa!

Macron inviterer til sjældent pressemøde efter aflyst tale

Brødre bag Netflix-hitserien Stranger Things skal for retten for plagiat

Justitsministerium afviser at udlevere fuld Mueller-rapport

USA's demokrater vil have hele Mueller-rapporten offentliggjort

De store prisstigninger i København er sat på hold: "Euforien har lagt sig"

Dansk opfindelse kan begrænse forbrug af sprøjtegift