Aktier i USA: Feds sortsyn og svage data skræmte investorerne
Foto: Lucas Jackson / Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktier faldt kraftigt fredag og slettede dermed torsdagens kursløft. I modsætning til torsdagen, hvor investorerne fejrede en lempelig amerikansk centralbank, frygtede de fredag for den globale økonomiske vækst efter skuffende nøgletal fra både Europa og USA.

Det brede S&P 500-indeks faldt 1,9 pct., mens Dow Jones-indekset tabte 1,8 pct. Teknologitunge Nasdaq gik samtidig tilbage med hele 2,5 pct.

Vækstbekymringer efter skuffelser

Investorernes nervøsitet blev udløst af flere skuffende nøgletal, som peger mod, at den globale økonomi er ved at køle af.
Fredag skuffede barometeret over indkøbschefernes syn på aktiviteten i Tyskland. For eurozonen viste den foreløbige opgørelse for marts desuden et tal under det ventede. Og endelig var også de amerikanske indkøbschefers syn på udviklingen i servicesektoren dårligere end ventet.

"Investorerne er bange, fordi Federal Reserve var for bange. Oveni kommer de her data fra Europa, som skuffer. Det burde dog ikke være en overraskelse, at data vil være svag i nogen tid, men når Federal Reserve også siger, det går dårligt, så forstærkes det af de her data," siger Lars Skovgaard Andersen, der er seniorstrateg i Danske Bank.

Federal Reserve indikerede onsdag, at banken ikke vil hæve renten i hele 2019 mod en prognose om to forhøjelser tilbage i december. Desuden noterede banken en opbremsning i væksten i USA.

"Vi har lige nu en asymmetrisk risiko i aktier, fordi markedet er gået så meget op. Vi er steget, uden at data har været gode. Alternativet er dog obligationer med meget lave renter, og derfor har vi en overvægt i aktier med fokus på kvalitetsaktier."

Fredag fokuserede investorerne også på, at rentekurven, forskellen på renten mellem statsobligationer med tre måneders løbetid og ti års løbetid, gik i minus - for første gang siden 2007.

"Så popper det her med rentekurven op i et blødt og nervøst marked. Ja, det kan være en ledende indikator for recession, men det er ikke sikkert. Det eneste, investorerne hører, er dog "omvendt rentekurve" og "recession"," lyder det fra Danske Banks seniorstrateg.

Finansaktier igen i bund

Blandt sektorerne var det kun den defensive forsyningssektor, som var i plus - med 0,7 pct.
I bunden lå derimod råvarer og materialer, der faldt med 3,0 pct.

Finansaktierne fulgte lige efter med et minus på 2,8 pct. Det var fjerde dag i streg med kursfald til sektoren. Bankerne rammes af de faldende renter, hvilket er negativt for deres indtjening på ind- og udlån. Den tiårige rente er faldet 15 basispoint på en uge.

Der var også store minusser til energi med 2,6 pct. It-aktierne mistede desuden 2,3 pct., mens industrisektoren faldt 2,3 pct., og sundhed tabte 1,8 pct.

På selskabsfronten skulle man også spejde længe efter plusser blandt de store navne. Microsoft gik tilbage med 2,6 pct., Amazon mistede 3,0 pct., og Apple faldt med 2,1 pct. Alphabet, Googles moderselskab, gik også tilbage med 2,3 pct., ligesom Netflix mistede 4,5 pct.

Blandt bankerne var der minusser til Bank of America med 4,2 pct, til JPMorgan Chase på 3,0 pct., til Wells Fargo på 3,1 pct. og til Citigroup på 4,6 pct.

Nike skuffede

Nike faldt også med 6,6 pct. efter torsdagens regnskab for tredje kvartal. Bundlinjen var bedre end ventet, men omsætningen skuffede en smule, blandt andet på hjemmemarkedet i Nordamerika.
I toppen af S&P 500-indekset endte smykkekoncernen Tiffany med et plus på 3,2 pct., da regnskabet for fjerde kvartal spår om moderat vækst i det nye regnskabsår efter nogle hårde kvartaler.

Conagra Brands fulgte efter med et plus på 2,4 pct. Fødevareproducenten klarede sig bedst i indekset torsdag, da regnskabet for tredje kvartal på bundlinjen overgik forventningerne.

Torsdagens børscomeback modetøjsproducenten Levi Strauss & Co. kom fredag tilbage til jorden efter en tur i de højere luftlag torsdag, da aktien steg 31,8 pct. Fredag faldt aktien 1,3 pct.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Tag på luksuriøse togture

Kronik: Jeg gik ind i politik for at føre ny energi til Europa!

Macron inviterer til sjældent pressemøde efter aflyst tale

Brødre bag Netflix-hitserien Stranger Things skal for retten for plagiat

Justitsministerium afviser at udlevere fuld Mueller-rapport

USA's demokrater vil have hele Mueller-rapporten offentliggjort

De store prisstigninger i København er sat på hold: "Euforien har lagt sig"

Dansk opfindelse kan begrænse forbrug af sprøjtegift