Aktier i USA: Store kurshug fredag - frygt for væksten
Foto: Brendan McDermid / Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktier falder kraftigt fredag - det samme gør renterne - og sletter dermed torsdagens kursløft. I modsætning til torsdagen, hvor investorerne fejrede en lempelig amerikansk centralbank, frygter de fredag for den globale økonomiske vækst efter skuffende nøgletal fra både Europa og USA - og især bankerne får ørerne i maskinen.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, falder kl. 13:25, lokaltid i New York, med 1,6 pct., mens Dow Jones-indekset med blot 30 aktier i sig taber 1,4 pct. Teknologitunge Nasdaq går samtidig tilbage med hele 2,0 pct.

Vækstbekymringer efter skuffelser

Investorernes nervøsitet er udløst af flere skuffende nøgletal, som peger mod, at den globale økonomi er ved at køle af.

Fredag skuffede barometeret over indkøbschefernes syn på aktiviteten i Tyskland. For eurozonen viste den foreløbige opgørelse for marts desuden et tal under det ventede. Og endelig var også de amerikanske indkøbschefers syn på udviklingen i servicesektoren dårligere end ventet.

"Den globale økonomi er tydeligvis blevet en udfordring med masser af modvind," siger Tim Anderson, direktør i TJM Investments, til The Wall Street Journal.

De forskellige nøgletal sendte også renterne kraftigt nedad, og kurven mellem tre måneders renten og den tiårige rente er fredag i USA vendt rundt og gået i minus - om end marginalt - for første gang siden 2007.

De forskellige rentekurver følges tæt af analytikere og økonomer, da de historisk har forvarslet recession i den amerikanske økonomi. Det er især tilfældet for forskellen mellem den treårige og den tiårige rente, men kurven mellem renten på tre måneder og ti år er dog den, som den amerikanske centralbank særligt holder øje med.

Finansaktier i bund

Blandt sektorerne er det kun den defensive forsyningssektor, som er i plus - med 0,9 pct.
I bunden ligger derimod råvarer og materialer, der falder med 2,9 pct.

Finansaktierne følger lige efter med et minus på 2,7 pct. Bankerne rammes af de faldende renter, hvilket er negativt for deres indtjening på ind- og udlån. Den tiårige rente faldt onsdag med 9 basispoint, og igen fredag falder den med 9 basispoint.

Der er også store minusser til energi med 2,5 pct. Industriaktierne mister desuden 2,0 pct., mens den vigtige it-sektor mister 1,9 pct., og sundhed falder 1,5 pct.

På selskabsfronten skal man også spejde længe efter plusser blandt de store navne. Microsoft går tilbage med 1,9 pct., Amazon mister 2,3 pct., og Apple falder med 1,4 pct. Alphabet, som er Googles moderselskab, går også tilbage med 2,1 pct., ligesom Netflix mister 3,5 pct.

Blandt bankerne er der minusser til Bank of America med 4,5 pct, til JPMorgan Chase med 3,0 pct., til Wells Fargo med 3,3 pct. og til Citigroup på 4,8 pct.

Nike skuffede

Nike falder også med 5,9 pct. efter torsdagens regnskab for tredje kvartal. Bundlinjen var bedre end ventet, men omsætningen skuffede en smule, blandt andet fordi sportstøjsproducenten trods en vækst på 7 pct. på hjemmemarkedet ikke voksede helt nok i investorernes øjne.
I toppen af S&P 500-indekset ligger Conagra Brands med et plus på 3,3 pct. Fødevareproducenten klarede sig også bedst i indekset torsdag med et plus på 12,8 pct., da regnskabet for tredje kvartal på bundlinjen overgik forventningerne efter et løft fra prisstigninger.

Smykkekoncernen Tiffany følger lige efter med et plus på 3,1 pct., da regnskabet for fjerde kvartal spår om moderat vækst i det nye regnskabsår efter nogle hårde kvartaler. Så gør det mindre, at den underliggende vækst i den overståede periode, inklusiv julemåneden, var helt flad mod en ventet beskeden stigning.

Torsdagens børscomeback modetøjsproducenten Levi Strauss & Co. er fredag kommet tilbage til jorden efter en tur i de højere luftlag torsdag, da aktien steg 31,8 pct. Fredag falder aktien 1,2 pct.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Splittelse hos Demokraterne efter Muellers Trump-rapport: Præsidentkandidat kræver rigsretssag

Den dag Peter Engberg blev topchef i Nykredit, meddelte han bestyrelsen, at han ville stoppe, når han fyldte 60

Kunsten at slippe væk fra skyskrabernes skygger

Reportage: I Essen mødes verdens fineste biler

Mindst 190 er dræbt ved bombemassakrer i Sri Lanka

Børn er beviset på kærlighed: Hvad bliver der af kærligheden, hvis børnene pludselig ikke er der længere?

God weekend med Adam Aamann

Tag på luksuriøse togture