Aktier: Vestas og Sydbank sank i surt marked
Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix
Penge Af
Det danske eliteindeks, C25-indekset, sluttede ugen af med et fald på 1,4 pct. til 1118,81, hvor Sydbank og Vestas endte i bunden.

Indekset var fredag tynget af udbyttelodninger i selskaberne Sydbank, Novo Nordisk og GN, men også skuffende nøgletal i form af PMI fra Tyskland, eurozonen og USA var med til at lægge en dæmper på de globale markeder - og herunder også det danske aktiemarked - fredag.

"Den her uge efterlader et billede af, at verdensøkonomien er ved at gå lidt ned i gear, og at centralbankerne også er opmærksomme på det," siger senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

Fredag lagde det danske eliteindeks ellers ud med et beskedent plus, men indekset vendte rundt efter en række økonomiske nøgletal.

"PMI'erne fra Europa til formiddag var faktisk det, der tippede os fra at ligge med små plusser i Europa til at gå i minus. Vi har så ovenikøbet fået PMI Service-tal fra USA, som også viste svaghedstegn, så generelt må vi sige, at det makroøkonomiske billede fortsat viser et billede af en global økonomi, der er på vej ned i gear," tilføjer Martin Munk.

I bunden af det danske indeks endte Sydbank fredag med et fald på 6,8 pct. til 140,50 kr. Fredag fragik der udbytte i Sydbank på 9,36 kr., men også Jyske Bank og Danske Bank endte dagen i den kedelige ende af indekset med fald på henholdsvis 2,3 pct. til 251,30 kr. og 2,0 pct. til 121,55 kr.

"Finans-sektoren falder mest ude i Europa, og det gør den også herhjemme, hvilket hænger sammen med, at de svagere nøgletal også giver lavere renter, og det er ikke lige vand på bankernes mølle i forhold til at prøve at skabe mere indtjening på toplinjen. Så derfor er den sektor hårdest ramt i dag," forklarer Martin Munk.

Også Vestas sank på ugens sidste handelsdag til bunds med et fald på 3,9 pct. til 542,00 kr. Faldet skete i forlængelse af en analyse fra JPMorgan, som sænkede anbefalingen af selskabets aktie til "undervægt" fra "neutral".

"Når en spiller som JPMorgan er ude med sådan en ændring, spiller det som regel en rolle på langt de fleste danske selskaber, og det rammer Vestas i dag, således at aktien falder mere end markedet generelt," siger Martin Munk.

Senere på dagen var tyske Commerzbank på banen med en kursmålsændring for Vestas-aktien. Det nye kursmål lyder på 700 kr., hvor det før var på 520 kr. Banken fastholder den positive anbefaling "køb".

I toppen af det danske eliteindeks sluttede Chr. Hansen og Coloplast fredag uden selskabsspecifikke nyheder.

Chr. Hansen-aktien vandt 0,3 pct. til 697,00 kr., mens Coloplast-aktien steg 0,2 pct. til 717,40 kr.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Flertal af USA's finanschefer spår recession fra sommeren 2020

Klaus Riskær siger farvel til endnu en folketingskandidat

Digital scrapbog børsnoteres til værdi over 83 mia kr i New York

Eivind Kolding blev fyret i Danske Bank og kom videre: "Jeg har bestemt haft min andel af problemer"

Kim Jong-un aftaler visit i Rusland for at møde Putin

Sådan ser flyselskaber fremtidens flykabine

Trump frikendte sig selv: nu frigives Muellers rapport

Højdepunkter fra møbelmessen i Milano

Kraftigt jordskælv rammer Taiwan