Råvarer: Sanktioner og nedskæringer skaber svagt minus i olieudbuddet
Foto: Ritzau Scanpix
Markeder Af
Oliepriserne holder niveau fredag, mens produktionsnedskæringerne fra Organisationen for olieeksporterende lande, Opec, og USA's sanktioner mod Iran og Venezuelas olieeksport har skabt et svagt underskud i det globale olieudbud i årets første kvartal.

Samtidig fastholdes oliepriserne ifølge Reuters af bekymringer om en snarlig økonomisk opbremsning, der ventes at sænke efterspørgslen på brændstof.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 67,25 dollar mod 67,50 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 58,62 dollar mod 58,66 dollar torsdag eftermiddag.

"(Prisen på, red.) råolien fortsætter med at stige som reaktion på de igangværende produktionsnedskæringer hos Opec+ såvel som nedgangen i produktionen i det strømsvigtsramte Venezuela," siger Ole Hansen, der er chefråvarestrateg i Saxo Bank, til Reuters.

Opec samt ikke-medlemslande som Rusland - også kendt som Opec+ - har siden årets begyndelse ifølge Reuters aftalt at skære produktionen med 1,2 mio. tønder olie om dagen for at tætne markedet og understøtte oliepriserne.

I weekenden mødes Opec og ikke-medlemslandene i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, for at gennemgå sin produktionspolitik, hvor det ventes af de fleste, at denne bliver fastholdt, skriver Reuters.

ANZ Bank skriver i et notat fredag, at den ikke venter nye aftaler fra weekendens møde. I stedet venter banken, at der vil blive talt højt om den igangværende indsats for at holde oliemarkedet i balance.

Tal for de globale oliestrømme fra Refinitiv viser ifølge Reuters, at Opecs tilbageholdning af olie og USA's sanktioner mod Iran og Venezuela med al sandsynlighed har skabt et underskud i udbuddet i årets første kvartal.

Både guld- og kobber priserne stiger fredag morgen, hvor en troy ounce guld koster 1298,03 dollar mod 1295,64 dollar torsdag eftermiddag, mens et ton kobber fredag morgen koster 6413 dollar mod 6385 dollar torsdag eftermiddag.

/ritzau/FINANSNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Regering og DF indgår aftale om indsats mod jordforurening: "Der skal styr på tingene"

Landsholdsstjerne investerer i ungt gamer-startup: "Det er selvfølgelig et sats, men jeg kunne bare se en enorm energi og vilje i dem"

Stor Mercedes overbeviser med skøn brummen fra V6-dieselmotor

Kunde i Københavns Andelskasse er tiltalt for hvidvask af milliarder i USA: Pengene menes at stamme fra investeringssvindel og pyramidespil

Materieludlejers opkøb af dansk konkurrent bliver godkendt - opnår milliardomsætning og på vej mod mulig børsnotering

Restauratør Umut Sakarya: "Det er som at komme på museum, når man kigger på damerne, fordi de er så gamle"

Regnskabet var "branchens bedste nogensinde": Kählers resultat er faldet med 95 pct. på fem år

Så du er rig: Hvilken bil er den bedste til at komme rundt i?

Andrea Elisabeth Rudolph blev vred og stiftede sit eget hudplejefirma: Præsenterer nu endnu et rekordoverskud