Penge Af
Efter fem dage med minusser i sidste uge er der mandag comeback til aktierne i USA, hvor alle hovedsektorerne i S&P 500-indekset ligger i plus med it-aktierne i front. Den positive stemning hjælper dog ikke flyproducenten Boeing efter weekendens tragiske flystyrt i Etiopien, og det lægger et låg på Dow Jones-indekset.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, stiger kl. 13:00, lokaltid i New York, med 1,2 pct., mens Dow Jones-indekset vinder mere beskedne 0,3 pct. Teknologitunge Nasdaq går samtidig op med 1,7 pct.

Mandagens fremgang kommer efter fald på mere end 2 pct. i sidste uge.

Detailsalg bedre

Det gode mandagshumør blandt investorerne skyldes blandt andet nyheden om, at Kinas centralbank er parat med flere lempelser på reservekravene til landets kommercielle banker for at skyde likviditet og dermed vækst ind i økonomien. Desuden har chefen for USA's centralbank, Jerome Powell, afvist frygten for en recession i USA i 2019.

Efter sidste uges jobrapport, som blot fortalte om skuffende 20.000 nye arbejdspladser uden for landbruget i USA i februar, så er mandagens nøgletal for detailsalget i USA omvendt mere betryggende. Efter et fald på 1,6 pct. i december steg det i januar med 0,2 pct., mens der i følge Bloomberg News var ventet en flad udvikling.

- Dataene for detailsalget hjalp med at dæmpe frygten. Især efter fredagens jobtal. Vi har haft lidt af en tilbagetrækning i dette marked - en af de større for året. Det ligner mere end noget andet, at man køber på faldet. Der har været mange penge, som ventede på sidelinjen, siger Jim Paulsen, chefstrateg hos Leuthold Group, til Bloomberg News.

Den positive udvikling er især trukket af it-sektoren, som stiger 2,0 pct. i S&P 500, og som løftes af to saltvandsindsprøjtninger, en hævet anbefaling til Apple og et opkøb i chipsektoren. Energiaktierne stiger også solidt med 1,7 pct., og kommunikationsservice vinder 1,5 pct.

Boeing ramt

En af mandagens store historier på aktiemarkedet er dog uroen omkring verdens største flyproducent Boeing, hvis aktie falder med hele 7,4 pct. efter weekendens flystyrt i Etiopien, som har kostet de ombordværende 157 passagerer og besætningsmedlemmer livet. Flyet var nemlig af typen Boeing 737 Max 8 og er en af den amerikanske producents mest succesfulde modeller.

Selv om det endnu er uvist, hvad årsagen til styrtet er, så tager investorerne deres forholdsregler og sælger ud. Boeing er på den baggrund den eneste aktie af de 30 i Dow Jones, som er minus, og det forklarer tildels, hvorfor indekset ikke stiger ligeså meget som resten af markedet.

Sidste år styrtede et Boeing 737 Max 8 også ned i Indonesien. Det kostede 190 mennesker livet.

Udviklingen rammer desuden lavprisselskabet Southwest Airlines, som ejer mange fly af typen, og aktien falder med 1,0 pct., mens eksempelvis både American Airlines og Delta Airlines stiger mandag.

Milliardopkøb i chip-sektor

Blandt de øvrige store aktienavne er der solid fremgang til Apple, som vinder frem med 3,2 pct. til 178,51 dollar. Opturen skyldes, at iPhone-producenten har fået hævet anbefalingen hos Bank of America Merrill Lynch til "køb" fra "neutral" og samtidig skruet kursmålet op til 210 dollar fra 180 dollar.

Chipproducenten Nvidia vinder også frem med 7,2 pct. på nyheden om, at selskabet vil købe konkurrenten Mellanox for 6,9 mia. dollar. Analytikerne fremhæver ifølge Bloomberg News, at opkøbet vil styrke Nvidia inden for området for datacentre, og at selskabet er kommet konkurrencen Intel i forkøbet. Mellanox stiger samtidig med 8,3 pct.

Der er også fremgang mandag til Microsoft med 1,8 pct., og Amazon vinder 1,9 pct. Facebook og Google går begge op med 1,9 pct.

I bunden er medicinalselskabet Eli Lilly i minus med 1,8 pct. Selskabet har mandag gennemført sin skilsmisse fra datterselskabet Elanco Animal Health, der laver veterinærmedicin. Eli Lilly har overført sin resterende aktiepost i Elanco på godt 80 pct. via et aktiebytte.

/ritzau/FINANSAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Gevinst på 50 mia hvis folk i job arbejder mere

Morgenbriefing: Traditionelt TV i frit fald, store it-firmaer taber omsætning til det offentlige

Fed fastholder rente - men der er delte meninger om resten af 2019

Morten Østergaard: Man løber ikke om hjørner med os

Analytikere forventer snarlige rentenedsættelser efter nyt fra Fed

Bavarian Nordic påbegynder fase 3-forsøg med frysetørret koppevaccine

Ophidset Olsen Dyhr skoser udeblivende Østergaard: "Jeg er dybt forundret"

De Radikale bliver væk fra forhandlinger om klima