Sydbank: Dansk aktieudbytte falder - men ikke grund til bekymring
Et af de selskaber, der forhøjet udbyttebetalingen, er Carlsberg
Foto: Christian Lindgren / Ritzau Scanpix
Penge Af
De største danske selskaber sender over de kommende uger 78 mia. kr. retur til aktionærerne i form af udbytter for 2018-resultaterne. Det viser en gennemgang foretaget af Sydbank blandt de aktier, som banken følger.

Det er cirka 1 pct. lavere, end hvad der blev udbetalt i 2017, som var et rekordår - hvis man ser bort fra 2014, hvor A.P. Møller-Mærsk havde et ekstraordinært udbytte som følge af et salg af aktier i Danske Bank.

- Dermed er mange års optrend i udbyttebetalingerne brudt – men ikke i en grad, så vi bliver nervøse over udviklingen. Dertil står de danske selskaber under et for stærkt på deres markeder.

- De har en stærk konkurrencekraft - skabt igennem ihærdig produktudvikling og etablering af tilpasningsdygtige forretningsmodeller, skriver Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, i publikationen Aktietema.

MERE I UDBYTTE FRA EN DEL SELSKABER

Selv om der samlet er tale om en marginal tilbagegang på udbyttefronten, så forhøjer mere end halvdelen af de danske selskaber, som Sydbank dækker, udbyttebetalingen. Det gælder blandt andet for Carlsberg og Rockwool og samlet for 14 ud af de 27 danske selskaber, som Sydbank følger.

- Det tegner et billede af, at indtjeningsudviklingen i mange af selskaberne har været i fremdrift i 2018 og befinder sig på et meget højt niveau, lyder det fra Jacob Pedersen.

Blandt dem, der ikke udbetaler udbytte, er høreapparatkoncernen William Demant Holding, luftfartsselskabet SAS og vaccineselskabet ALK-Abelló.

- Hos William Demant skyldes det udlodningspolitikken, mens både SAS og ALK angiveligt gerne ville udbetale, hvis indtjeningen var tilstrækkelig robust. Både Genmab og Bavarian bruger pengestrømmene på udvikling af nye medikamenter – og ikke på udlodning, skriver aktieanalysechefen.

- Fire selskaber sænker udbytterne. Pandora er vel det af de fire selskaber, der er mest indtjeningsmæssigt udfordret, men også Vestas' resultater befinder sig et stykke fra rekordniveauet, fremgår det af analysen.

Heller ikke aktietilbagekøb, der også er en måde at sende penge tilbage til aktionærerne på, når tidligere tiders højder og falder en smule tilbage. Posten er således den laveste blandt de danske selskaber, Sydbank dækker, siden 2015.

- Det er bemærkelsesværdigt, at aktietilbagekøbenes andel af den samlede udlodning faktisk er den laveste i ti år. Det understreger meget tydeligt, at aktietilbagekøbene nok har deres berettigelse, men at udbytterne stadig er den klart foretrukne udlodningsmetode, skriver Jacob Pedersen.

Han forventer, at aktietilbagekøb blandt de 27 selskaber vil blive noget lavere i 2019 end i 2018.

/ritzau/FINANSAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Bavarian Nordic påbegynder fase 3-forsøg med frysetørret koppevaccine

Boris Johnson øger føring - udviklingsminister slået ud af konservativt lederopgør

Tre røde partier er enige om klimamål på 70 procent

Ophidset Olsen Dyhr skoser udeblivende Østergaard: "Jeg er dybt forundret"

De Radikale bliver væk fra forhandlinger om klima

Bankerne revser vismænd: Boligejerne betaler langt højere skatter, end vismændene har regnet sig frem til

Nets-formand forsvarer udskældt aktieprogram: En realistisk gevinst er kun 3,7 milliarder

Pandora-topchef ser ikke grund til at lave store ændringer i antallet af smykkeforhandlere

Aktieluk i Europa: Små udsving op til ny renteprognose fra USA