Aktier i USA: Løftet af godt kinesisk nyt
Tøjkæden, Gap, vil splittes i to og sætter sine lidt billigere produkter under navnet, Old Navy selvstændigt på børsen i USA
Foto: Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktier er fredag på vej på weekend med plusser, efter positivt nyt ud af Kina - og trods skuffende økonomiske data fra USA fredag.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, vinder kl. 12:35, lokaltid i New York, frem med 0,4 pct., mens Dow Jones-indekset med blot 30 aktier i sig stiger 0,2 pct. Teknologitunge Nasdaq går samtidig op med 0,5 pct.

LØFTET AF KINA

Den positive stemning i USA følger efter tilsvarende udviklinger i både Asien og Europa tidligere fredag. I Asien slog investorerne en positiv tone an på bagkant af nyheden om, at MSCI vil firedoble de kinesiske aktiers vægt i sin globale indeksfamilie, og da - mere vigtigt - en privat måling af aktiviteten i den kinesiske fremstillingssektor viste en stigning og bedre læsning end ventet.

"Folk leder efter en katalysatorer for aktiestigninger," siger Erik Ristuben, chefstrateg hos Russell Investments Management.

Fredagens fremgang kommer da også på trods af, at amerikanske nøgletal omvendt var til den svage side, da privatforbruget skuffede i december, industrichefernes tillid var under det ventede, indkøbschefernes aktivitetsindeks for fremstillingssektoren faldt mere end spået, og forbrugertilliden i University of Michigans måling skuffede i februar.

Blandt sektorerne trækker sundhedsaktierne for med et plus på 1,1 pct. efter nogle ellers svære dage. Energiaktierne vinder også frem med 1,0 pct., selv om olieprisen fredag falder i USA med 2,5 pct. Finans og cyklisk forbrug stiger desuden 0,5 pct. hver især.

It-aktierne svingede indledningsvist omkring nullet, men er nu oppe med 0,4 pct., mens dagligvarer mister 0,6 pct., og fast ejendom falder 1,2 pct.

WALGREENS HIVER NED I DOW

Blandt de store aktienavne trækker Amazon for med et plus på 1,1 pct., og Apple vinder 0,5 pct., ligesom Microsoft stiger 0,2 pct. Alphabet, som er Googles moderselskab, stiger 1,3 pct., og Facebook går frem med små 0,3 pct.

Unitedhealth stiger også med 1,5 pct. og er med til at trække op, ligesom de to oliekæmper Chevron og Exxon Mobil går op med 1,4 og 0,6 pct.

Omvendt trækker Walgreen Boots Alliance, den store apotekerkæde, i minus med hele 6,1 pct. Selskabet, som dermed også punkterer Dow Jones-indekset, er fredag netop sat på finanshuset RW Bairds "negative liste".

I S&P 500 er det kun Nektar Therapeutics, som falder mere med et minus på 9,3 pct. Et bedre end ventet fjerde kvartal overses af investorerne, som i stedet fokuserer på, at datoen for en mulig myndighedsgodkendelse af biotekselskabets smertestillende middel er udskudt.

MIND THE GAP

I toppen af indekset befinder tøjkoncernen Gap sig derimod. Koncernen belønnes med et plus på 18,0 pct., da det efter børslukketid torsdag fortalte investorerne, at selskabet skal splittes op i to selvstændige selskaber, som hver især skal børsnoteres. Det er det lidt billigere tøjmærke Old Navy, som også er det mest voksende mærke i porteføljen, der skal have sin egen fondskode.

Næstmest stigende er Dentsply, medicoleverandør til tandlægebranchen. Aktien stiger 16,5 pct., efter selskabet spåede om en indtjening i 2019, som lå pænt over konsensus.

Også Masco, som gør sig inden for byggeelementer og -produkter, stiger kraftigt med et plus på 7,4 pct., da koncernen har meddelt, at den vil undersøge de strategiske muligheder, altså vil sælge, sin forretning inden for skabe og vinduer.

Også skokæden Foot Locker vinder frem med 5,1 pct., da regnskabet for fjerde kvartal var bedre end ventet. Både på top- og bundlinje, ligesom det sammenlignelige salg, den underliggende vækst i butikkerne, overraskede positivt.

Elbilproducenten Tesla er også i fokus, da aktien falder med 8,0 pct. Nedturen skyldes, at selskabet torsdag fortalte det vil sænke prisen på nogle af sine modeller, lukke salgsbutikker og sige farvel til medarbejdere, ligesom topchef Elon Musk lod forstå, at det alligevel ikke bliver til et overskud i første kvartal.

/ritzau/FINANS
NYT AFSNIT Hvor stor forskel er der på Socialdemokratiets og Venstres økonomiske visioner for landet, og har partierne en reel plan for, hvordan den grønne omstilling skal finansieres? Få hele analysen i podcasten "Til valg med Corydon & Co.":Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


H&M-boss lægger ikke fingre imellem de ærlige svar: "Der har været år, hvor jeg forsøgte at være lidt pænere, men det gik ikke"

Peter Jørgensen ejer 26 skobutikker i Norden: På tre år har han og partneren hævet 80 mio kr i udbytte

Er det slut fredag? Theresa May har kun få dage tilbage som premierminister

Investor har haft et årligt afkast på 33 pct - her er hans strategi

Deutsche Bank-boss varsler om "hårde nedskæringer"

Ved du, hvem du vil stemme på til EP-valget? Se grupper og spidskandidater her

Socialdemokratiet vil lade afgifter stige på øl, vin og slik

Denne vin koster 260.000 kr – her er forklaringen

Tæsk til Danica og vild vækst i AP Pension – sådan starter årets kamp om kundernes indbetalinger