Heinz oplevede ketchup-effekt: Væltede ned med 27,5 pct. efter skuffende regnskab og en stævning fra myndighederne
Fin dag for aktierne generelt, men ikke for storinvestor Warren Buffett. Hans investeringsselskab Berkshire Hathaway ejer mere end en fjerdedel af Kraft Heinz, som faldt voldsomt.
Foto: Arkiv/Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske investorer handlede igen fredag aktierne i plus, og dermed sluttede det også med fremgang for hele ugen, hvor markedet mandag var lukket.

Det brede S&P 500-indeks vandt 0,6 pct., mens Dow Jones-indekset steg 0,7 pct. Teknologitunge Nasdaq gik samtidig også op med 0,9 pct.

Dermed blev det til et plus på 0,6 pct. for S&P 500 for hele ugen. det samme gælder for Dow Jones, som nu er steget ni uger i træk.

Investorerne spejdede først og fremmest efter nyt fra handelsforhandlingerne mellem Kina og USA, der i denne uge foregår i Washington. Sidst på fredagen kom der lidt godt fra den front, da USA's finansminister Steven Mnuchin oplyste, at man er nået til enighed i valutaspørgsmålet, hvor USA har kritiseret den svækkede yuan, og at chefforhandleren fra Kina, vicedpremierminister Liu He, vil blive i Washington to dage mere end oprindeligt planlagt.

Dueagtig og blid centralbank

Der var også en lang række chefer fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som gav taler fredag, og de slog alle en blød tone an i forhold til økonomien og inflationen og dermed også renten, samtidig med at banken i en rapport til Kongressen lod forstå, at den ønsker en normal balance, som er "betydeligt større" end før finanskrisen.

- Det er utroligt, at aktierne kan blive ved med at stige, uden at nogen tager lidt chips af bordet og får lidt gevinst hjem, siger seniorstrateg i Danske Bank, Lars Skovgaard Andersen.

- Pointen for investorerne er dog, at der nu er dårlige økonomiske data, og det reagerer centralbanken på, og samtidig er det netop i fremstillingssektoren, som præsident Trump lovede nye jobs i, at det halter. Det taler for, at han har brug for at lave en handelsaftale.

Lars Skovgaard Andersen peger samtidig på, at hedgefondene igen køber aggressivt op, og at de børsnoterede selskaber køber rekordmange egne aktier tilbage i denne tid.

- Det, man kan frygte omkring markedet, er, at det er ligesom med Kraft Heinz. Gennem flere kvartaler har man accepteret skuffelser, fordi investorerne har haft tillid til, at selskabet havde styr på sagerne og på at købe op. Det har man pludselig ikke længere. Og man kan frygte, at investorerne pludselig beslutter sig for, at aktiemarkedet ikke har tøj på. Det er blevet for dyrt, for hurtigt. Og de økonomiske data er ikke gode nok.

Kraft Heinz i voldsomt fald

Kraft Heinz var netop fredagens helt store taber efter meget skuffende nyheder torsdag aften. Fødevareproducenten, som nok er mest kendt for sin ketchup, faldt med gevaldige 27,5 pct.

Regnskabet for fjerde kvartal skuffede på både top og bund. Dertil meldte koncernen om en nedskrivning af værdien, primært af mærkevarerne Heinz og Oscar Mayer, på hele 15,4 mia. dollar. Endelig kom det frem, at de amerikanske børsmyndigheder, SEC, har stævnet fødevareselskabet og undersøger det for uregelmæssigheder i revisionen relateret til indkøb.

Nedturen for Kraft Heinz smittede af på Berkshire Hathaway. Warren Buffets investeringsselskab har en ejerdel på næsten 27 pct. i Kraft Heinz, og derfor blev Berkshire Hathaway trukket ned med 1,7 pct. fredag i det ellers positive marked.

Kraft Heinz' konkurrent Campbell Soup blev også ramt af bevæggrundene for nedskrivningen, at forbrugerne ikke længere er så vilde med de gamle mærkevarer inden for fødevarer, og koncernen ikke længere er så attraktiv at købe op, og faldt 7,4 pct.

Store navne i plus

Ellers var det den grønne plusfarve, som dominerede de store selskabsnavne.

Microsoft vandt 1,4 pct. Apple og Amazon gik op med 1,1 og 0,8 pct. Der var også plusser til Facebook og Googles moderselskab, Alphabet, begge på 1,2 pct., mens Netflix vandt 1,7 pct.

Blandt it-aktierne steg USA's største chipproducent Intel med 2,1 pct., og Western Digital vandt 4,9 pct., samtidig med at netværksproducenten Cisco lagde 1,4 pct. til kursen.

Softwareselskabet Intuit toppede S&P 500 med et plus på 6,8 pct. efter et regnskab for andet kvartal, som var bedre end ventet.

/ritzau/FINANSNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Andrea Elisabeth Rudolph blev vred og stiftede sit eget hudplejefirma: Præsenterer nu endnu et rekordoverskud

Regnskabet var "branchens bedste nogensinde": Kählers resultat er faldet med 95 pct. på fem år

Pandamani og hotpots: Moderne metropol og gammel kultur smelter sammen i Chengdu

Han hev Moss Copenhagen ud af konkurs og dårligt omdømme: Vi er ude på den anden side

Kronik: Så lad os dog læse kinesisk i Kina!

Dette hotel har værelser, der rengør sig selv: "Vi har et gladere personale nu"

Politisk indsigt: Et mareridt kan vente vinderen

Diplomaten og skeptikeren og deres krøllede hjerner