Rigsrevisionen: Private bør opkræve danskernes gæld
Foto: Bax Lindhardt / Scanpix
Penge Af
Private aktører bør hjælpe med at inddrive danskernes gæld til det offentlige.

Det anbefaler Rigsrevisionen efter at have fundet nye store problemer med at få gældsinddrivelsen på ret kurs. Det skriver Berlingske.

Problemerne er værre end hidtil antaget, og borgere oplever ingen konsekvens ved at skylde penge til staten, står der i udkastet til en ny rapport.

Derfor kan skattemyndighederne med fordel benytte private firmaer til at indkassere skyldige beløb fra borgere og virksomheder.

"Vi anbefaler også, at Skatteministeriet overvejer at inddrage andre offentlige og private aktører i inddrivelsen af offentlig gæld, i det omfang det er muligt og retssikkerhedsmæssigt forsvarligt," hedder det i rapporten ifølge Berlingske.

I rapporten konkluderer Rigsrevisionen, at der kun foregår reel inddrivelse på 0,5 pct. af den samlede gæld på 116 mia. kr.

Det gælder skattegæld, ubetalt licens og anden gæld til det offentlige.

Jesper Grønnegård Christensen, professor emeritus, mener, at anbefalingen giver god mening.

"Som situationen ser ud, er det et fornuftigt forslag," siger han til Berlingske.

Det er eksempelvis private inkassofirmaer, der kan hjælpe med at inddrive gælden.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er ikke afvisende over for anbefalingen. Men det er ikke bare lige til.

Blandt andet vil inkassovirksomhederne opkræve omkostninger, som skal lægges oven i det, folk skylder. Det er "retssikkerhedsmæssigt betænkeligt", mener han.

Derudover kan myndighederne ikke bare udlicitere den ophobede gæld. For en stor del af gældsposterne er det nemlig usikkert, om gælden lovligt kan inddrives.

"De (inkassovirksomhederne, red.) vil kunne løse noget af det, vi af rekrutteringsmæssige grunde ikke selv kan håndtere."

"Men det er ikke noget Columbus-æg til at løse problemerne med gældsinddrivelsen," siger Karsten Lauritzen til Berlingske.

/ritzau/

Er du bedre end dine kolleger til at handle aktier?

Deltag i Børsens aktiespil. Her kan du risikofrit teste dine evner som investor. Du kan også oprette en gruppe for alle dine kolleger, så I kan dyste om, hvem der er arbejdspladsens bedste investor. Er det dig, der skal løbe med håneretten i kantinen? Vinderen af hele spillet får en hovedpræmie på 250.000 kroner. Tilmeld dig her

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Kæmpe droneangreb i nat halverer olieproduktion i Saudi-Arabien: "Iran har udført et angreb uden fortilfælde på verdens energiforsyning"

Drømmelånet er på vej i kursgraven, men 1 pct. lånet er ved at genopstå: "Folk har det med at blive lidt fartblinde"

Ugen der kommer: Powell starter serie af rentenedsættelser

Sådan vinder du 250.000 kroner i Børsens aktiespil - fire eksperter giver råd

Katarina Juselius stoler ikke på mainstreamøkonomer:"Hvis du torturerer data, siger de til sidst, hvad du gerne vil have"

Debat: Glem ikke at de grønne biler også har en omkostning der skal fordeles

Mette F. sastser på pension med DF: "Kristian, jeg regner med dig"

Roadtrip i det vilde vesten