Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.
Foto: Arkivfoto: Michael Drost-Hansen
De fleste årsregnskaber fra de danske børsnoterede selskaber i C25-indekset er blevet fremlagt, og dermed er selskabernes forventninger eller de såkaldte guidance til det kommende år også blevet kommunikeret ud til investorerne.

I Sydbank er man langt fra imponeret over niveauet, men aktieanalysechef Jacob Pedersen slår dog fast, at han havde frygtet sortere forventninger eller såkaldte guidance end de aktuelle.

"Forud for regnskabssæsonen var der i den grad lagt op til forsigtige udmeldinger, men selskaberne er ikke helt så forsigtige eller konservative, som jeg havde forventet, så det giver en vis tryghed," siger Jacob Pedersen, der omvendt ikke lader sig lulle i søvn af C25-selskabernes guidance.

"Bliver de taget på sengen – hvis de vækstmomenter, som de forventer, ikke holder stik – får de det svært," siger Jacob Pedersen, der vurderer, at kursstigningen i C25 år til dato på over 9 pct. "flugter meget godt med det, vi har set i Europa".

"Jeg ved ikke, om markedet er overoptimistisk, men kurserne skal nok ikke stige alvorligt meget mere ud fra de guidance, vi har set. Jeg har stadig et gult afkastbarometer (trafiklysskala, red.), og det har jeg, fordi herfra ser vi et midt-encifret afkast på danske aktier, og prisfastsættelsen begynder at se lidt anstrengt ud," siger Jacob Pedersen.

Endnu mangler A.P. Møller-Mærsk, Genmab, Jyske Bank, Royal Unibrew, Simcorp, Sydbank og William Demant at fremlægge årsregnskaber, men ud fra de allerede fremlagte, tegner der sig ifølge Jacob Pedersen et svagt vækstbillede.

Dæmpede forventninger

"Det er nogle dæmpede vækstforventninger, flere af selskaberne taler om en vækst mellem 0 og 5 pct., nogle peger endda mod en negativ vækst. Det er særligt bankerne, der ser ud til i bedste fald at opnå en meget lav vækst i deres resultater, mens aktører som Rockwool peger mod stort set uændret vækst," siger Jacob Pedersen og omtaler Vestas som et selskab, der kan ende med "en lille fremgang, men i princippet kan det ende med tilbagegang.".

Kun enkelte af selskaberne guider om "en fin vækst", lyder det.

"Hos Ambu og DSV peger væksten fremad, og DSV vil ligefrem øge driftsindkomsten med 17 pct., det fortæller alt om, at selskabet er godt kørende, men det er undtagelsen."

"Samlet set ser 2019 ud som et år, hvor de danske aktieselskaber vil opnå en meget lav indtjeningsvækst med få enkelte solstrålehistorier."

Kurserne er stadig bagud 

I Jyske Bank har chefstrateg Ib Fredslund Madsen svært ved at pege på en overordnet tendens i selskabernes guidance for fremtiden.

"Hver sektor har sine udfordringer. Finanssektoren peger stadig på udfordringerne i lavrentemiljøet, pres på handelsindtægterne og regulering. Omvendt virker det heller ikke som om, at de er voldsomt negative på økonomien, der er f.eks. fremgang i erhvervsudlånene nogle steder," siger Ib Fredslund Madsen.

Nogle selskaber i medicinalsektoren nævner stadig prispres i USA og øget regulering som nogle af udfordringerne.

"Generelt for det danske aktiemarked er analytikernes forventninger til indtjeningen de næste 12 måneder meget behersket. Faktisk forventes der en svagt negativ indtjeningsvækst," siger Ib Fredslund Madsen og tilføjer, at denne vækstforventning er en generel tendens i det globale aktiemarked.

"Det var også en af årsagerne til det kraftige aktiekursfald i fjerde kvartal af 2018. Men det er vigtigt ikke at forveksle lavere global indtjeningsvækst med ingen vækst. Globalt ser vi stadig en positiv én-cifret indtjeningsvækst i 2019," siger Ib Fredslund Madsen, der endnu ikke vil kalde den seneste kursstigning i aktierne generelt for overoptimistiske set i lyset af guidance.

"I december have vi helt sikkert en "over-pessimisme", og det er klart, at den er aftaget, men jeg vil ikke kalde det overoptimisme endnu. For de globale aktiers vedkommende ligger vi stadig omkring 5 pct. under kursniveauet ved begyndelsen af fjerde kvartal."


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Regering og DF indgår aftale om indsats mod jordforurening: "Der skal styr på tingene"

Landsholdsstjerne investerer i ungt gamer-startup: "Det er selvfølgelig et sats, men jeg kunne bare se en enorm energi og vilje i dem"

Stor Mercedes overbeviser med skøn brummen fra V6-dieselmotor

Kunde i Københavns Andelskasse er tiltalt for hvidvask af milliarder i USA: Pengene menes at stamme fra investeringssvindel og pyramidespil

Materieludlejers opkøb af dansk konkurrent bliver godkendt - opnår milliardomsætning og på vej mod mulig børsnotering

Restauratør Umut Sakarya: "Det er som at komme på museum, når man kigger på damerne, fordi de er så gamle"

Regnskabet var "branchens bedste nogensinde": Kählers resultat er faldet med 95 pct. på fem år

Så du er rig: Hvilken bil er den bedste til at komme rundt i?

Andrea Elisabeth Rudolph blev vred og stiftede sit eget hudplejefirma: Præsenterer nu endnu et rekordoverskud