Aktier: Wall Street er på vej mod weekend med minusser på bogen
Foto: Scanpix/Brendan McDermid
Penge Af
De amerikanske aktier er fredag på vej mod tredje dag i træk med minus, da investorerne bekymrer sig omkring den globale vækst.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, falder kl. 12:20, amerikansk østkysttid, med 0,7 pct., mens Dow Jones-indekset med blot 30 aktier i sig går tilbage med 0,9 pct. Teknologitunge Nasdaq mister samtidig med 0,6 pct.

Torsdag sænkede både EU-kommissionen og Bank of England deres prognoser for væksten i 2019 for henholdsvis eurozonen og Storbritannien, og fredag har den australske centralbank sluttet sig til koret med et mere afdæmpet syn på væksten.

Samtidig er det regnskabssæson, og selv om de amerikanske selskaber, ifølge nyhedsbureauet Reuters, i 71 pct. af tilfældene har overgået forventningerne i fjerde kvartal, her hvor mere end halvdelen af virksomhederne i S&P 500 har lagt tal frem, så er der bekymring omkring forventningerne.

"Jeg er nervøs. Selv om selskaberne ser ud til at have nået tallene for fjerde kvartal, så falder estimaterne for 2019, og det styrker min bekymring," siger Andrew Slimmon, seniorporteføljemanager hos Morgan Stanley Investment Management, til The Wall Street Journal.

Fredag er det kun forsyningssektoren, som solen skinner på, og som stiger med 0,2 pct.

Energiaktier i bund

Alle andre sektorer er derimod i minus med energiaktierne i bunden med et fald på 2,0 pct. Olieprisen faldt torsdag i USA med 2,5 pct. - også på grund af frygten for lavere økonomisk aktivitet i verden. Cyklisk forbrug følger efter med et minus på 1,2 pct., mens den vigtige it-sektor, som udgør cirka 20 pct. af S&P 500-indekset, mister 0,4 pct.

Blandt de store aktienavne falder Amazon med 2,6 pct., mens Apple mister 0,8 pct., og Microsoft går tilbage med 0,4 pct. De to store olieselskaber Exxon Mobil og Chevron går tilbage med 2,3 og 1,6 pct., og blandt finansaktierne er der et fald på 1,5 pct. til JPMorgan, mens Berkshire Hathaway og Bank of America mister henholdsvis 0,9 og 0,5 pct.

Lidt godt nyt er der dog også denne fredag. I al fald, hvis man har aktier i Coty, som sælger skønhedsprodukter, eller i legetøjsproducenten Mattel.

Cotys aktie stiger med 27,1 pct. efter et regnskab for andet kvartal, som var bedre på både top og bund. Fremgangen for koncernen var løftet af en licensaftale med Burberry Group, der har løftet dets salg af luksusprodukter med 11 pct. i perioden.

Mattel ryger også i vejret efter sit regnskab for fjerde kvartal. Det var bedre end ventet på grund af fremgang i salget af Barbie-dukker, som for første gang siden 2014 krydsede et niveau på 1 mia. dollar i et kvartal, og fordi Mattel, som ellers er ramt af legetøjskæden Toys"R"Us' konkurs sidste år, har sparet 521 mio. dollar sidste år og ad den vej løftet sin bruttomargin fra 30,7 pct. til 46,6 pct. Aktien i Mattel stiger med 22,3 pct.

Motorola Solutions vinder også kraftigt frem med et plus på 13,7 pct., da investorerne tager godt imod regnskabet for første kvartal.

Spilgigant stiger 13 pct.

Electronic Arts (EA), der ellers i denne uge har fået hug for sit skuffende regnskab, da Fortnite-spillet fra Epic Games udkonkurrerer EA's spiludbud, stiger med 13,0 pct. EA har netop lanceret spillet Apex Legends, som inden for kort tid allerede har tiltrukket 10 mio. brugere, hvilket er mere end netop Fortnite oplevede det i starten.

Mens Mattel går frem, så har en anden legetøjsproducent, Hasbro, det svært denne fredag. Et skuffende regnskab sender aktien ned med 4,3 pct.

Det står dog ikke mål med nedturen for Goodyear Tire, der taber 9,2 pct. Både omsætningen og bundlinjen skuffede samtidig med, at selskabet er forsigtig med sin prognose for 2019.

Også Qorvo, som blandt andet leverer chips til Apples iPhone, skuffede torsdag efter markedets lukketid med en prognose for fjerde kvartal, som ikke levede op til forventningerne. Selv om selskabet klarede sig bedre end ventet i tredje kvartal, så falder aktien med 4,3 pct.

/ritzau/FINANSNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Vestager giver Google ny kæmpebøde: Skal betale 11 mia kr

Tidligere Danske Bank-kronprins bliver koncerndirektør i Nykredit

Lars Rohde: Mistilliden til finanssektoren kan få alvorlige konsekvenser

Nationalbanken: Nye boligskatter presser priser nedad i København, måske op mod 10 pct.

Mistænkelige kunder sendte op mod 4 mia gennem hvidvaskanmeldt andelskasse - på kun 12 måneder

Tysk bilaktie falder efter advarsler om markant tilbagegang i indtjeningen

Nationalbanken spår flyvende vækst og blød landing

Norsk verdensmester i skak vil spille mod danskerne

Her er storinvestorernes ni defensive aktiefavoritter