Aktier: Pandora hamrede i vejret med 17 pct - og C25 jublede med på sidelinjen
Foto: Scanpix/Nils Meilvang
Smykkegiganten Pandora fik en forrygende tirsdag på fondsbørsen, hvor aktionærerne endte med at blive 5,5 mia. kr. rigere.

Pandora oplevede tirsdag sin næststørste stigning nogensinde med 17,6 pct., og det er den største stigning siden august 2012. Det skete, efter at smykkevirksomhedens regnskab og planer om store omkostningsbesparelser fik særligt udenlandske investorer til at købe op i aktien.

 Dagen bød også på en pæn stigning til ligeledes regnskabsaktuelle Coloplast, og Lundbecks aktie oplevede et bemærkelsesværdigt comeback i løbet af dagen, hvor et stort minus blev vekslet til et plus.

Fjerdebedste dag nogensinde

Da hovedparten af de øvrige eliteaktier samtidig også lukkede i plus blev det dermed en af de absolut bedre dage for C25, der lukkede 2,2 pct. højere i 1073,44. Det var den fjerdestørste stigning i indekset nogensinde.

I toppen af C25 funklede Pandora altså med et plus på 17,6 pct. til 335,60 kr., efter et regnskab for fjerde kvartal der var bedre end frygtet og blev krydret med strategiske tilpasninger, der blandt andet skal barbere omkostningerne med 1,2 mia. kr.

 "Markedet reagerer positivt på den restruktureringsplan, som de er ude med. Selve regnskabet for fjerde kvartal var også bedre end ventet, så det er en kombination, men det er primært restruktureringsplanen, som begejstrer markedet," siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank.

Udlandet købte op


At dømme efter handelsindberetningerne så det ud til, at særligt udlandet købte op i aktien, som de seneste år har været i kraftig modvind og blandt andet har været ramt af udenlandske investorers massive salg - og spekulation i kursfald i aktien.

Coloplast klarede også dagens regnskabspræsentation med bravur, og selskabets administrerende direktør, Kristian Villumsen, fremhæver, at lanceringen af en række nye produkter havde understøttet væksten.

 "Det er specielt glædeligt, at det er vores nye produkter, som driver væksten. Vi har som en del af den tidligere ændring af vores guidance besluttet at investere mere i innovation, og en række af de produkter er kommet i markedet," siger han til Ritzau Finans.

Regnskabet omfattede første kvartal af 2018/19 og viste det syvende kvartal i træk med en organisk vækst på 8 pct. Coloplast sluttede lige efter Pandora i C25-toppen efter et plus på 4,6 pct. til 640,20 kr.

Lundbeck startede i bunden

Det var bemærkelsesværdigt at se Lundbeck-aktiens forvandling i løbet af dagen. Indledningsvist solgte investorerne kraftigt ud på regnskabet, og i løbet af den første halve time på handelssessionen var aktien nede at vende i et fald på godt 8 pct., før den stille og roligt kom sig og ud på eftermiddagen ramte positivt terræn.

 Ifølge Lundbecks topchef, Deborah Dunsire, jagter selskabet nye partnerskaber og opkøbsmuligheder for at løfte væksten.

"Det er meget vigtigt for selskabet at få skabt vækst på den korte bane. Vi kunne fortsætte med den nuværende forretning og skabe pæne overskud og pengestrømme, men hvis vi ikke handler, løber vi risikoen for, at vi ikke er bæredygtige på den længere bane," siger Deborah Dunsire til Ritzau Finans.

Lundbeck-aktien sluttede i 291,40 kr. efter en stigning på 1,8 pct.

Der var desuden flere regnskaber fra selskaber uden for eliteindekset heriblandt fra Alm. Brand, som kom ud af 2018 med et overskud før skat på 724 mio. kr. Efter tre opjusteringer i løbet af 2018 havde selskabet senest meldt en forventning ud om et resultat på 700-750 mio. kr. I 2019 venter Alm. Brand et overskud før skat på 500-600 mio. kr. - til at starte med.

Alm. Brands aktie endte uændret i 56 kr.

Derimod steg aktien i protesevirksomheden Össur 0,6 pct. efter sine tal for sidste kvartal af 2018, som bød på vækst i både omsætning som indtjening.

På analysefronten kom der nyt om Carlsberg, som hos finanshuset Oddo fik sænket sin anbefaling til "neutral" fra "køb". Aktien endte 0,2 pct. lavere i 750,80 kr. op til regnskabet onsdag morgen.

Novozymes, der steg 4,0 pct. til 290,40 kr., fik derimod løftet sin anbefaling af Berenberg til "køb" fra "hold" og kursmålet til 340 kr. fra 310 kr.

/ritzau/FINANS

NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Usikkerhed skaber salgsboom for ældre skibe

Transportminister åbner for dansk flyafgift

Den amerikanske centralbank fastholder renten

Skal du have en firmabil? Så stiger din skat 3800 kr

Vismænd dropper analyse af dansk økonomi efter udflytning til Horsens: "Vi er gået lidt for meget på kompromis i de senere rapporter"

Analyse: Polack har en sidste chance i 2020

Nestlé sælger isforretning i USA: Vil skabe global leder i industrien

Markedet lukker: Genmab sank i rødt indeks

Vild kursudvikling på dansk aktie: Er steget 976 pct på syv måneder