Aktier: Pandora hamrede i vejret med 17 pct - og C25 jublede med på sidelinjen
Foto: Scanpix/Nils Meilvang
Smykkegiganten Pandora fik en forrygende tirsdag på fondsbørsen, hvor aktionærerne endte med at blive 5,5 mia. kr. rigere.

Pandora oplevede tirsdag sin næststørste stigning nogensinde med 17,6 pct., og det er den største stigning siden august 2012. Det skete, efter at smykkevirksomhedens regnskab og planer om store omkostningsbesparelser fik særligt udenlandske investorer til at købe op i aktien.

 Dagen bød også på en pæn stigning til ligeledes regnskabsaktuelle Coloplast, og Lundbecks aktie oplevede et bemærkelsesværdigt comeback i løbet af dagen, hvor et stort minus blev vekslet til et plus.

Fjerdebedste dag nogensinde

Da hovedparten af de øvrige eliteaktier samtidig også lukkede i plus blev det dermed en af de absolut bedre dage for C25, der lukkede 2,2 pct. højere i 1073,44. Det var den fjerdestørste stigning i indekset nogensinde.

I toppen af C25 funklede Pandora altså med et plus på 17,6 pct. til 335,60 kr., efter et regnskab for fjerde kvartal der var bedre end frygtet og blev krydret med strategiske tilpasninger, der blandt andet skal barbere omkostningerne med 1,2 mia. kr.

 "Markedet reagerer positivt på den restruktureringsplan, som de er ude med. Selve regnskabet for fjerde kvartal var også bedre end ventet, så det er en kombination, men det er primært restruktureringsplanen, som begejstrer markedet," siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank.

Udlandet købte op


At dømme efter handelsindberetningerne så det ud til, at særligt udlandet købte op i aktien, som de seneste år har været i kraftig modvind og blandt andet har været ramt af udenlandske investorers massive salg - og spekulation i kursfald i aktien.

Coloplast klarede også dagens regnskabspræsentation med bravur, og selskabets administrerende direktør, Kristian Villumsen, fremhæver, at lanceringen af en række nye produkter havde understøttet væksten.

 "Det er specielt glædeligt, at det er vores nye produkter, som driver væksten. Vi har som en del af den tidligere ændring af vores guidance besluttet at investere mere i innovation, og en række af de produkter er kommet i markedet," siger han til Ritzau Finans.

Regnskabet omfattede første kvartal af 2018/19 og viste det syvende kvartal i træk med en organisk vækst på 8 pct. Coloplast sluttede lige efter Pandora i C25-toppen efter et plus på 4,6 pct. til 640,20 kr.

Lundbeck startede i bunden

Det var bemærkelsesværdigt at se Lundbeck-aktiens forvandling i løbet af dagen. Indledningsvist solgte investorerne kraftigt ud på regnskabet, og i løbet af den første halve time på handelssessionen var aktien nede at vende i et fald på godt 8 pct., før den stille og roligt kom sig og ud på eftermiddagen ramte positivt terræn.

 Ifølge Lundbecks topchef, Deborah Dunsire, jagter selskabet nye partnerskaber og opkøbsmuligheder for at løfte væksten.

"Det er meget vigtigt for selskabet at få skabt vækst på den korte bane. Vi kunne fortsætte med den nuværende forretning og skabe pæne overskud og pengestrømme, men hvis vi ikke handler, løber vi risikoen for, at vi ikke er bæredygtige på den længere bane," siger Deborah Dunsire til Ritzau Finans.

Lundbeck-aktien sluttede i 291,40 kr. efter en stigning på 1,8 pct.

Der var desuden flere regnskaber fra selskaber uden for eliteindekset heriblandt fra Alm. Brand, som kom ud af 2018 med et overskud før skat på 724 mio. kr. Efter tre opjusteringer i løbet af 2018 havde selskabet senest meldt en forventning ud om et resultat på 700-750 mio. kr. I 2019 venter Alm. Brand et overskud før skat på 500-600 mio. kr. - til at starte med.

Alm. Brands aktie endte uændret i 56 kr.

Derimod steg aktien i protesevirksomheden Össur 0,6 pct. efter sine tal for sidste kvartal af 2018, som bød på vækst i både omsætning som indtjening.

På analysefronten kom der nyt om Carlsberg, som hos finanshuset Oddo fik sænket sin anbefaling til "neutral" fra "køb". Aktien endte 0,2 pct. lavere i 750,80 kr. op til regnskabet onsdag morgen.

Novozymes, der steg 4,0 pct. til 290,40 kr., fik derimod løftet sin anbefaling af Berenberg til "køb" fra "hold" og kursmålet til 340 kr. fra 310 kr.

/ritzau/FINANS

Årets julegave til medarbejderne?

Med en virksomhedsaftale i Børsen Executive Club får dine udvalgte medarbejdere mulighed for at suge inspiration og ny viden om ledelse og forretningsstrategi til sig. Se alle fordelene her 

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Krogsgaard spår 10 gode år for Novos supermolekyle: Arven er sikret til efter Fruergaard

Dansk ingeniørvirksomhed bliver en del af stor international koncern: Et strategisk vigtigt skridt

Aktieluk i USA: Små plusser til slut - Nike og Apple øverst i Dow Jones

MP Pension til Coloplast: I år har vi fået endnu en grund til at stemme imod Lars Rasmussen som formand

CIP sejrer i USA med havmøllepark - Shell og Ørsted forbigået

Coloplast-formand om aflysning af frasalg af urologi-division: Det kan kun gå en vej og det er fremad

Rambøll vil sætte strøm på alle firmabiler: "Vores ambition er, at de eneste biler, vi har, er elbiler eller plugin-hybridbiler"

Sydbank om Danske Bank-opjustering: Det ligner en camoufleret nedjustering

Danske Bank opjusterer forventningerne for anden gang på under en uge