Aktiestatus: Pandora løftes til tops af spareplan
Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Ritzau Scanpix
Penge Af
Pandora ligger tirsdag middag fortsat suverænt i toppen af et stigende danske eliteindeks, C25, efter smykkevirksomhedens regnskab og planer om store omkostningsbesparelser, mens Lundbeck omvendt trækker ned efter efter skuffende forventningsmeldinger.

Overordnet er markederne i Europa positive, og herhjemme ligger C25-indekset ved 11.40-tiden 1,3 pct. højere i 1063,03, mens de ledende indeks i Paris, London og Frankfurt ligger til stigninger på 0,9 til 1,1 pct.

POSITIV AFSMITNING FRA USA

- De amerikanske børser lukkede højere mandag aften, hvor teknologiaktierne trak op, og det er den positive stemning, der er smittet af på Asien og også Europa her til morgen, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank om den overordnede tendens på markedet.

  Herhjemme er det regnskabsaktuelle Pandora og Lundbeck, der er i fokus, og de udgør henholdsvis top og bund i eliteindekset, hvor 21 af 25 aktier ligger i positivt terræn.

Pandora, der har haft nogle hårde år på børsen, ligger tirsdag middag 13,9 pct. højere i 325,20 kr. efter et regnskab for fjerde kvartal, der var bedre end frygtet og blev krydret med strategiske tilpasninger, der blandt andet skal barbere omkostningerne med 1,2 mia. kr.

- Markedet reagerer positivt på den restruktureringsplan, som de er ude med. Selve regnskabet for fjerde kvartal var også bedre end ventet, så det er en kombination, men det er primært restruktureringsplanen, som begejstrer markedet, vurderer Mads Zink.

I fjerde kvartal realiserede Panodora et driftsresultat, EBIT, på 2813 mio. kr., hvilket var et stykke over analytikernes forventninger ifølge Ritzau Estimates på 2517 mio. kr. I 2019 venter selskabet et fald i den organiske omsætning på 3-7 pct., hvilket skyldes en betydelig påvirkning fra tiltagene i strategiprogrammet, samt en EBITDA-margin på 26-28 pct. mod 32,5 pct. i 2018.

FORVENTNINGER HOS LUNDBECK SKUFFER

Investorerne reagerer derimod negativt på regnskabet fra Lundbeck, hvis tal for fjerde kvartal ellers var lidt bedre end ventet, mens selskabets fremadrettede meldinger omvendt skuffede markedet. Lundbeck venter i 2019 en vigende omsætning og indtjening, da selskabet regner med et salg på 16,1-16,7 mia. kr. og et driftsresultat (EBIT) på 4,2-4,6 mia. kr.

Den øvre ende af prognosen når akkurat op på niveau med analytikernes estimater for 2019 om et salg på 16,7 mia. kr. og et driftsresultat på 4523 mio. kr. I 2018 nåede Lundbeck en omsætning på 18,1 mia. kr. og et driftsresultat på 5,3 mia. kr. Selskabets bedst sælgende lægemiddel, epilepsimidlet Onfi, blev ramt af kopikonkurrence i fjerde kvartal sidste år, og det er en væsentlig årsag til, at salg og indtjening ventes at dykke i år.

- Lundbecks regnskab er lidt til den svage side. Deres ambition om en EBIT-margin på 25 pct. i et normalt år er lidt under der, hvor markedet lå i forvejen. Det skuffer lidt enkelte investorer i markedet, og det er det, den falder på, forklarer Mads Zink.

Lundbecks aktie ligger ved middagstid 4,5 pct. lavere i 273,40 kr.

TAL PÅ VEJ FRA COLOPLAST

Senere tirsdag kommer der også regnskab fra Coloplast, hvilket gælder første kvartal af 2018/19. Aktien ligger forud for den begivenhed 0,1 pct. højere i 612,20 kr.

  På analysefronten er der nyt om Carlsberg, som hos finanshuset Oddo har fået sænket sin anbefaling til "neutral" fra "køb". Aktien ligger imidlertid 0,4 pct. højere i 755 kr.

Novozymes, der stiger 2,0 pct. til 284,50 kr., har derimod fået løftet sin anbefaling af Berenberg til "køb" fra "hold". Kursmålet hæves til 340 kr. fra 310 kr.

Novo Nordisk, som stiger 1,4 pct. til 319 kr., har fået lagt 20 kr. til sit kursmål hos DZ Bank, så det nu er 265 kr. Anbefalingen er fortsat "sælg".

Og endelig har FLSmidth, der falder 0,8 pct. til 303,60 kr., fået sænket kursmålet af Morgan Stanley til 352 kr. fra 399 kr. Anbefalingen "ligevægt" gentages.

ALM. BRAND RAMTE OVER FORVENTNINGER

Uden for C25 er der også kommet regnskab fra Alm. Brand, som kom ud af 2018 med et overskud før skat på 724 mio. kr. På forhånd havde selskabet meldt en forventning ud om et resultat på 600-700 mio. kr. I 2019 venter selskabet et overskud før skat på 500-600 mio. kr. til at starte med.

Alm. Brands aktie falder 0,9 pct. til 55,50 kr.

Derimod stiger aktien i protesevirksomheden Össur 2,1 pct. efter sine tal for sidste kvartal af 2018. Omsætningen steg i oktober, november og december sidste år til 168 mio. dollar fra 154 mio. dollar i den tilsvarende periode et år tidligere.

Det blev omsat til et driftsresultat før renter og skat samt af- og nedskrivninger (EBITDA) på 32 mio. dollar mod 30 mio. dollar i fjerde kvartal 2017.

/ritzau/FINANS

Tænk hvis der fandtes en radioavis for erhvervslivet?
Det gør der heldigvis. Den hedder Børsen Morgenbriefing.

Børsen Morgenbriefing er en daglig podcast, der giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På syv minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang og en opdatering på aktiemarkederne.

Lyt her eller abonnér på Børsen Morgenbriefing i din favorit podcast-app.Abonnér på podcasten her:

   

Guide: Så let er det at lytte til Børsen Morgenbriefing på telefonen:


Gå ind i din podcast-app og søg på Børsen Morgenbriefing. Se hvordan i videoen herunder:Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Steen Bocian: Topmøde i Davos handlede om klima, klima, klima og Trump

Nyt it-system skaber lønkaos for 24.000 ansatte i forsvaret: "Det er et kæmpe problem"

Udforsk de bedste vandhuller i Sydamerikas fodboldglade by

Medie: Saudiarabisk fond kan være på vej til at købe fodboldklub i Premier League

Medie: Efter brexit vil verdens største banker have 34,5 mia. kr i rabat – om året

Mænd, sved og tårer: Nyhedschefens dagbog fra digtialt detox-retreat i Jordans ørken

Overlæge maner til virusro: Ingen smittespredning i andre lande

Hongkong aflyser nytårsfejringer under alvorligt virusudbrud: Det er en nødsituation