Aktiestatus: Pandora løftes til tops af spareplan
Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Ritzau Scanpix
Penge Af
Pandora ligger tirsdag middag fortsat suverænt i toppen af et stigende danske eliteindeks, C25, efter smykkevirksomhedens regnskab og planer om store omkostningsbesparelser, mens Lundbeck omvendt trækker ned efter efter skuffende forventningsmeldinger.

Overordnet er markederne i Europa positive, og herhjemme ligger C25-indekset ved 11.40-tiden 1,3 pct. højere i 1063,03, mens de ledende indeks i Paris, London og Frankfurt ligger til stigninger på 0,9 til 1,1 pct.

POSITIV AFSMITNING FRA USA

- De amerikanske børser lukkede højere mandag aften, hvor teknologiaktierne trak op, og det er den positive stemning, der er smittet af på Asien og også Europa her til morgen, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank om den overordnede tendens på markedet.

  Herhjemme er det regnskabsaktuelle Pandora og Lundbeck, der er i fokus, og de udgør henholdsvis top og bund i eliteindekset, hvor 21 af 25 aktier ligger i positivt terræn.

Pandora, der har haft nogle hårde år på børsen, ligger tirsdag middag 13,9 pct. højere i 325,20 kr. efter et regnskab for fjerde kvartal, der var bedre end frygtet og blev krydret med strategiske tilpasninger, der blandt andet skal barbere omkostningerne med 1,2 mia. kr.

- Markedet reagerer positivt på den restruktureringsplan, som de er ude med. Selve regnskabet for fjerde kvartal var også bedre end ventet, så det er en kombination, men det er primært restruktureringsplanen, som begejstrer markedet, vurderer Mads Zink.

I fjerde kvartal realiserede Panodora et driftsresultat, EBIT, på 2813 mio. kr., hvilket var et stykke over analytikernes forventninger ifølge Ritzau Estimates på 2517 mio. kr. I 2019 venter selskabet et fald i den organiske omsætning på 3-7 pct., hvilket skyldes en betydelig påvirkning fra tiltagene i strategiprogrammet, samt en EBITDA-margin på 26-28 pct. mod 32,5 pct. i 2018.

FORVENTNINGER HOS LUNDBECK SKUFFER

Investorerne reagerer derimod negativt på regnskabet fra Lundbeck, hvis tal for fjerde kvartal ellers var lidt bedre end ventet, mens selskabets fremadrettede meldinger omvendt skuffede markedet. Lundbeck venter i 2019 en vigende omsætning og indtjening, da selskabet regner med et salg på 16,1-16,7 mia. kr. og et driftsresultat (EBIT) på 4,2-4,6 mia. kr.

Den øvre ende af prognosen når akkurat op på niveau med analytikernes estimater for 2019 om et salg på 16,7 mia. kr. og et driftsresultat på 4523 mio. kr. I 2018 nåede Lundbeck en omsætning på 18,1 mia. kr. og et driftsresultat på 5,3 mia. kr. Selskabets bedst sælgende lægemiddel, epilepsimidlet Onfi, blev ramt af kopikonkurrence i fjerde kvartal sidste år, og det er en væsentlig årsag til, at salg og indtjening ventes at dykke i år.

- Lundbecks regnskab er lidt til den svage side. Deres ambition om en EBIT-margin på 25 pct. i et normalt år er lidt under der, hvor markedet lå i forvejen. Det skuffer lidt enkelte investorer i markedet, og det er det, den falder på, forklarer Mads Zink.

Lundbecks aktie ligger ved middagstid 4,5 pct. lavere i 273,40 kr.

TAL PÅ VEJ FRA COLOPLAST

Senere tirsdag kommer der også regnskab fra Coloplast, hvilket gælder første kvartal af 2018/19. Aktien ligger forud for den begivenhed 0,1 pct. højere i 612,20 kr.

  På analysefronten er der nyt om Carlsberg, som hos finanshuset Oddo har fået sænket sin anbefaling til "neutral" fra "køb". Aktien ligger imidlertid 0,4 pct. højere i 755 kr.

Novozymes, der stiger 2,0 pct. til 284,50 kr., har derimod fået løftet sin anbefaling af Berenberg til "køb" fra "hold". Kursmålet hæves til 340 kr. fra 310 kr.

Novo Nordisk, som stiger 1,4 pct. til 319 kr., har fået lagt 20 kr. til sit kursmål hos DZ Bank, så det nu er 265 kr. Anbefalingen er fortsat "sælg".

Og endelig har FLSmidth, der falder 0,8 pct. til 303,60 kr., fået sænket kursmålet af Morgan Stanley til 352 kr. fra 399 kr. Anbefalingen "ligevægt" gentages.

ALM. BRAND RAMTE OVER FORVENTNINGER

Uden for C25 er der også kommet regnskab fra Alm. Brand, som kom ud af 2018 med et overskud før skat på 724 mio. kr. På forhånd havde selskabet meldt en forventning ud om et resultat på 600-700 mio. kr. I 2019 venter selskabet et overskud før skat på 500-600 mio. kr. til at starte med.

Alm. Brands aktie falder 0,9 pct. til 55,50 kr.

Derimod stiger aktien i protesevirksomheden Össur 2,1 pct. efter sine tal for sidste kvartal af 2018. Omsætningen steg i oktober, november og december sidste år til 168 mio. dollar fra 154 mio. dollar i den tilsvarende periode et år tidligere.

Det blev omsat til et driftsresultat før renter og skat samt af- og nedskrivninger (EBITDA) på 32 mio. dollar mod 30 mio. dollar i fjerde kvartal 2017.

/ritzau/FINANS

Gå ikke glip af den vigtigste begivenhed for beslutningstagere i 2020

Børsen Impact 2020 samler Børsens redaktører de danske beslutningstagere på øverste niveau til en årlig opdatering på det danske og globale erhvervspolitiske, økonomiske og finansielle klima. Mød dem, der sætter dagsordenen og styrer, hvad der rammer dit skrivebord i de kommende år.

Har du fået din invitation?

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerAsger Jorn-malerier: En unik investeringsmulighed i en usikker tid

Annoncørbetalt
indhold af Secher Fine Art & Design

Forsiden lige nu


Efter afdækning: Aarhusianske webshopejere fortsætter med falske anmeldelser, stjålne videoer og høje førpriser

Boligejere kan minimere risikoen med overset trick - men få kender til det

Ny højspændingsforbindelse vil gøre strømmen dyrere for danske virksomheder

Louise Campbell om ændringer i hendes designs: "Jeg tager det personligt"

Maersk.com omsætter for 135 milliarder: "Det er et af verdens største websites"

Strøm er perfekt til en Bentley

Socialt fodboldnetværk runder vigtig milepæl med en mio brugere

Arktisk eventyr med kurs mod nord

Løkke med et sidste svirp til Venstres medlemmer: Nogen er nødt til at forstå, at vores bagland i dag er andet og mere end jer