Penge Af
Med Lundbeck og Pandora som de to fokusselskaber lægger det danske aktiemarked tirsdag morgen op til en lille positiv åbning.

Det følger, efter at det danske eliteindeks, C25, mandag startede den nye uge med et fald på 0,5 pct. til 1049,90. Efterfølgende var der overvejende kursstigninger på det amerikanske aktiemarked, og tirsdag morgen indikerer handlen med europæiske indeksfutures små plusser. Det kan pege i retning af en let positiv undertone, når der tages hul på tirsdagens danske handel.

- Europa ser ud til at gå en solid åbning i møde, idet markedet finder inspiration fra den sene styrke i mandagens amerikanske handel og fortsat forsigtighed fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som øger appetitten på risiko, skriver Jasper Lawler, der er analysechef hos London Capital Group, i en kommentar.

FLERE C25-REGNSKABER

Herhjemme er både Lundbeck og Pandora kommet med regnskab for fjerde kvartal før børsåbning. For Lundbeck viste hovedresultaterne lidt bedre end ventet takter sammenlignet med analytikernes forventninger ifølge estimater indsamlet af selskabet selv.

  Til gengæld ser Lundbeck, som mandag steg 1,4 pct. til 286,40 kr., vigende omsætning og indtjening i 2019, da selskabet regner med et salg på 16,1-16,7 mia. kr. og et driftsresultat (EBIT) på 4,2-4,6 mia. kr. Den øvre ende af prognosen når akkurat op på niveau med analytikernes estimater for 2019 om et salg på 16,7 mia. kr. og et driftsresultat på 4523 mio. kr.

I 2018 nåede Lundbeck en omsætning på 18,1 mia. kr. og et driftsresultat på 5,3 mia. kr. Selskabets bedst sælgende lægemiddel, epilepsimidlet Onfi, blev ramt af kopikonkurrence i fjerde kvartal sidste år, og det er en væsentlig årsag til, at salg og indtjening ventes at dykke i år.

Hos Pandora, der mandag faldt 0,5 pct. til 285,30 kr., har der været generelt bedre end ventede resultater i sidste års fjerde kvartal, når der sammenlignes med estimater fra Ritzau Estimates.

Dog ser smykkeselskabet en lavere vækst i 2019, end det gjorde for 2018. For det nye år venter Pandora et fald i den organisk salgsvækst på 3-7 pct., mens overskudsgraden (EBIT-marginen) ses ende på 26-28 pct. En væsentlig årsag til det nye års forventninger er påvirkning fra tiltagene i "Programme Now"-strategien.

Omkring middagstid kommer dagens tredje C25-regnskab, når Coloplast afleverer regnskab for første kvartal af 2018/19.

Før regnskabet venter medicoselskabet for hele året en organisk omsætningsvækst på 8 pct. i lokale valutakurser og en rapporteret vækst i danske kroner på 8-9 pct. Der ventes en overskudsgrad (EBIT-margin) på 30-31 pct. i faste valutakurser og omkring 31 pct. i danske kroner. Mandag steg Coloplast-aktien aktien 1,3 pct. til 611,80 kr.

EN RÆKKE ANALYSEÆNDRINGER

Vendes blikket for en stund bort fra regnskaberne, så har flere selskaber allerede været til eftersyn hos analytikerne. Carlsberg, som mandag faldt 0,4 pct. til 752,20 kr., fået sænket sin anbefaling af Oddo til "neutral" fra "køb". Der er blevet skåret 4 kr. af kursmålet, så det nu lyder på 816 kr.

  Novozymes, der mandag steg 0,3 pct. til 278,90 kr., har fået løftet sin anbefaling af Berenberg til "køb" fra "hold". Kursmålet hæves til 340 kr. fra 310 kr.

Novo Nordisk, som mandag faldt 0,9 pct. til 314,70 kr., har fået lagt 20 kr. til sit kursmål hos DZ Bank, så det nu er 265 kr. Anbefalingen er fortsat "sælg".

Og endelig har FLSmidth, som mandag steg 3,2 pct. til 306 kr., fået sænket kursmålet af Morgan Stanley til 352 kr. fra 399 kr. Anbefalingen "ligevægt" gentages.

Tilbage hos dagens regnskaber er Skjern Bank, Össur og Gyldendal også aktuelle med deres seneste resultater. Mandag endte Skjern Bank 0,7 pct. højere i 62,40 kr., Össur steg 0,6 pct. til 32,70 kr., og Gyldendal sluttede uændret i 420 kr.

/ritzau/FINANS

Tænk hvis der fandtes en radioavis for erhvervslivet?
Det gør der heldigvis. Den hedder Børsen Morgenbriefing.

Børsen Morgenbriefing er en daglig podcast, der giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På syv minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang og en opdatering på aktiemarkederne.

Lyt her eller abonnér på Børsen Morgenbriefing i din favorit podcast-app.Abonnér på podcasten her:

   

Guide: Så let er det at lytte til Børsen Morgenbriefing på telefonen:


Gå ind i din podcast-app og søg på Børsen Morgenbriefing. Se hvordan i videoen herunder:Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Bæredygtig fond hos Nordea gav afkast på 40 pct: "Vores ESG-team taler med forvalterne om hver eneste aktie"

Topchefer peger i ny undersøgelse på største trusler mod vækst: Klimaet lander uden for top 10

Nets på vej med massefyringer - hver ottende skal væk

Her er fem årsager til, at Danske Bank og de nordiske konkurrenter kan blive mødt af større udfordringer

NNIT-analytiker: "Forretningen er ikke stabil nok. Novo Nordisk er stadigvæk super vigtigt og fylder alt for meget"

Trump i Davos: Præsident Xi og jeg elsker hinanden

Brøndby skal på jagt efter ny hovedsponsor

Frygt for virus sender aktier i rødt: "Markederne er bekymrede for, at det spreder sig til flere byer"