Penge Af
Med Lundbeck og Pandora som de to fokusselskaber lægger det danske aktiemarked tirsdag morgen op til en lille positiv åbning.

Det følger, efter at det danske eliteindeks, C25, mandag startede den nye uge med et fald på 0,5 pct. til 1049,90. Efterfølgende var der overvejende kursstigninger på det amerikanske aktiemarked, og tirsdag morgen indikerer handlen med europæiske indeksfutures små plusser. Det kan pege i retning af en let positiv undertone, når der tages hul på tirsdagens danske handel.

- Europa ser ud til at gå en solid åbning i møde, idet markedet finder inspiration fra den sene styrke i mandagens amerikanske handel og fortsat forsigtighed fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som øger appetitten på risiko, skriver Jasper Lawler, der er analysechef hos London Capital Group, i en kommentar.

FLERE C25-REGNSKABER

Herhjemme er både Lundbeck og Pandora kommet med regnskab for fjerde kvartal før børsåbning. For Lundbeck viste hovedresultaterne lidt bedre end ventet takter sammenlignet med analytikernes forventninger ifølge estimater indsamlet af selskabet selv.

  Til gengæld ser Lundbeck, som mandag steg 1,4 pct. til 286,40 kr., vigende omsætning og indtjening i 2019, da selskabet regner med et salg på 16,1-16,7 mia. kr. og et driftsresultat (EBIT) på 4,2-4,6 mia. kr. Den øvre ende af prognosen når akkurat op på niveau med analytikernes estimater for 2019 om et salg på 16,7 mia. kr. og et driftsresultat på 4523 mio. kr.

I 2018 nåede Lundbeck en omsætning på 18,1 mia. kr. og et driftsresultat på 5,3 mia. kr. Selskabets bedst sælgende lægemiddel, epilepsimidlet Onfi, blev ramt af kopikonkurrence i fjerde kvartal sidste år, og det er en væsentlig årsag til, at salg og indtjening ventes at dykke i år.

Hos Pandora, der mandag faldt 0,5 pct. til 285,30 kr., har der været generelt bedre end ventede resultater i sidste års fjerde kvartal, når der sammenlignes med estimater fra Ritzau Estimates.

Dog ser smykkeselskabet en lavere vækst i 2019, end det gjorde for 2018. For det nye år venter Pandora et fald i den organisk salgsvækst på 3-7 pct., mens overskudsgraden (EBIT-marginen) ses ende på 26-28 pct. En væsentlig årsag til det nye års forventninger er påvirkning fra tiltagene i "Programme Now"-strategien.

Omkring middagstid kommer dagens tredje C25-regnskab, når Coloplast afleverer regnskab for første kvartal af 2018/19.

Før regnskabet venter medicoselskabet for hele året en organisk omsætningsvækst på 8 pct. i lokale valutakurser og en rapporteret vækst i danske kroner på 8-9 pct. Der ventes en overskudsgrad (EBIT-margin) på 30-31 pct. i faste valutakurser og omkring 31 pct. i danske kroner. Mandag steg Coloplast-aktien aktien 1,3 pct. til 611,80 kr.

EN RÆKKE ANALYSEÆNDRINGER

Vendes blikket for en stund bort fra regnskaberne, så har flere selskaber allerede været til eftersyn hos analytikerne. Carlsberg, som mandag faldt 0,4 pct. til 752,20 kr., fået sænket sin anbefaling af Oddo til "neutral" fra "køb". Der er blevet skåret 4 kr. af kursmålet, så det nu lyder på 816 kr.

  Novozymes, der mandag steg 0,3 pct. til 278,90 kr., har fået løftet sin anbefaling af Berenberg til "køb" fra "hold". Kursmålet hæves til 340 kr. fra 310 kr.

Novo Nordisk, som mandag faldt 0,9 pct. til 314,70 kr., har fået lagt 20 kr. til sit kursmål hos DZ Bank, så det nu er 265 kr. Anbefalingen er fortsat "sælg".

Og endelig har FLSmidth, som mandag steg 3,2 pct. til 306 kr., fået sænket kursmålet af Morgan Stanley til 352 kr. fra 399 kr. Anbefalingen "ligevægt" gentages.

Tilbage hos dagens regnskaber er Skjern Bank, Össur og Gyldendal også aktuelle med deres seneste resultater. Mandag endte Skjern Bank 0,7 pct. højere i 62,40 kr., Össur steg 0,6 pct. til 32,70 kr., og Gyldendal sluttede uændret i 420 kr.

/ritzau/FINANS

NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Usikre lån hitter stadig i storbyerne: "Hvis renten stiger, er det et problem"

I 1979 var inflationen 15 pct - men så blev Paul Volcker centralbankchef

Citi sætter tocifret afkastestimat på britiske aktier, men advarer om at jage dem

Bestyrelsesforkvinde: "Kom så Danmark. Kvinder kan godt lede en bank"

Lars Tvede: Iværksættermantraet "move fast and break things" duer vist ikke for biler. Men alligevel vil bilmarkedet snart udvikle sig vildt

Ugen der kommer: Skæbneuge for advokat sigtet for skattefusk for trecifret millionbeløb

Hvert kvartal kører Jakob Riis 12 timer med ambulancefolkene for at sikre, at topledelsens beslutninger matcher Falck-medarbejderne i frontlinjen

Peugeot 504 Coupé V6: "Man føler næsten, man er med i en gammel fransk film"

Liv, håb og krydderier