Aktier: It-aktier sikrer stigninger på Wall Street
Foto: Scanpix/Brendan McDermid
Penge Af
De amerikanske aktier lagde ugen fra land med fremgange - især med plusser til it-aktierne.

Det brede S&P 500-indeks steg med 0,7 pct., mens Dow Jones-indekset med blot 30 aktier i sig vandt det samme. Teknologitunge Nasdaq gik samtidig frem med hele 1,2 pct.

 Mandag var en stille handelsdag i Asien på grund af fejringen af det kinesiske nytår, og det lagde også en dæmper på nyhedsfronten.

Handlerne i USA gik dog på weekend i godt humør med en lille stigning fredag - trods nedtur for giganten Amazon. Stemningen var i sidste uge løftet af overvejende bedre end ventede regnskaber, positive pib fra handelsforhandlingerne mellem Kina og USA, hvor der i denne uge er mødepause, og af en amerikansk centralbank, der slog en mere mild rentetone an.

"Den klang, vi tog med fra slutningen af sidste uge og Federal Reserves dueagtige tilgang er positiv for risikoaktiver. De godartede udsigter for pengepolitikken bør støtte risikoaktiver, men elefanterne i rummet er brexit, handelsforhandlingerne og den politiske ustabilitet i Europa," sagde chefanalytiker Michael Hewson fra CMC Markets til Reuters.

 Risikofrygten er også på retur i USA, hvor den nu er i det laveste niveau i fire måneder og markant under den seneste top omkring juleaftensdag. VIX-indekset, der handles på markedet i Chicago og afspejler volatilitetsforventningerne i markedet, faldt mandag med 2,0 pct. til 15,81 indekspoint, og man skal helt tilbage til september for at finde et tilsvarende lavt niveau.

IT TRAK FOR

Blandt sektorerne var det mandag den vigtige it-sektor, som udgør cirka 20 pct. af S&P 500-indekset, der agerede trækhest et plus på 1,6 pct. Industri fulgte efter med et plus på 1,3 pct., og cyklisk forbrug, der fredag hev mest ned på grund af Amazons kraftige fald, fik lidt revanche og steg 0,6 pct.

I bunden havde sundhedsaktierne det svært med et minus på 0,3 pct., mens sektoren for råvarer og materialer mistede 0,2 pct.

På selskabssiden var fokus mandag på regnskabet fra Googles moderselskab, Alphabet, som var programsat til efter markedets lukning. Aktien varmede dog op med et plus på 2,0 pct.

Ellers var der fremgang til Apple på 2,8 pct., til Microsoft på 2,9 pct., mens Amazon vekslede fredagens nedtur på 5,4 pct., da salgsprognosen for første kvartal skuffede, til en fremgang på 0,4 pct. Facebook gik også frem med 2,1 pct.

Indtil nu i denne regnskabssæson er Facebook og Apple blevet belønnet, mens Amazon og Microsoft omvendt har skuffet.

TESLA MED OPKØB

Mandag meldte Tesla sig på banen med et opkøb af batteriproducenten Maxwell Technologies for 4,50 dollar per aktie, eller 218 mio. dollar. Maxwell-aktien steg 49,5 pct. til 4,59 dollar, mens Tesla samtidig gik op med 0,2 pct.

Clorox, som producerer rengøringsmidler, toppede i S&P 500 med et plus på 5,7 pct., efter et regnskab for andet kvartal, som overgik forventningerne.

Pizzakæden Papa John's har gennem en rettet emission fået en ny investor ind i ejerkredsen i form af Starboard Value, en aktivistisk investor, der også indsætter sin chef som ny formand for fast selskabet. Papa John's har også meldt om skuffende salgstal for fjerde kvartal, men den nyhed blev overskygget af den nye kapital og de muligheder, der medfølger.

Aktien steg 9,0 pct. og udviskede dermed det lignende tab på 8,9 pct., der ramte selskabet fredag, da koncernen lod forstå, at forsøget på at sælge hele virksomheden ikke var lykkedes.

Højttalerproducenten Sonos var også i fokus denne mandag. Koncernen, der konkurrerer med danske Bang & Olufsen, vandt 7,2 pct., da investeringsbanken JPMorgan i en analyse fremhævede selskabet som et strategisk godt match for en overtagelse fra Apples side. Selv om analytiker Samik Chatterjee understregede, at det er spekulation og teoretisk, så var der investorer, som spekulerede med og sendte aktien opad.

Streaminggiganten Netflix og Activision Blizzard, som udvikler videospil, var også nævnt som gode opkøb. De steg henholdsvis 3,4 pct. og 1,7 pct.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Kapitalfond skyder millioner i hurtigtvoksende norsk frisørgigant: Direktør vil gøre frisørkæde til den største i Danmark

Dansk digital HR-platform rejser tocifret millionbeløb

Trumps Kina-tweets rykker markedet: "Man kan godt have ham mistænkt for at byde ind med positive ting, når markedet går lidt nedad"

BMW 3-serien overgår sig selv: Masser af power og 17 km/l i snit

It-ekspert om sexafpresning: Slet mail uden beviser

Britisk finansminister vil gå af i protest mod Boris Johnson

Sol, sand og en 1,5 billion dollar offshore økonomi: De Britiske Jomfruøer kæmper mod gennemsigtighed

Ugen der kommer: Mays afløser overtager Downing Street 10

S-regeringen vil give alle flygtninge gratis uddannelse