Aktier: Amazon lagde låg på markedet
De amerikanske aktiehandlere kan gå på weekend efter en handelsdag i den lidt mindre dramatiske ende.
Foto: Ritzau/Scanpix
Markeder Af
n stærk jobrapport sikrede lige akkurat de amerikanske aktier den tredje plusdag i træk, men Amazons skuffende prognose var tæt på at ødelægge stemningen helt og trække markedet i minus.

Det brede S&P 500-indeks steg fredag med 0,1 pct., mens Dow Jones-indekset vandt 0,2 pct. Teknologitunge Nasdaq gik derimod tilbage med 0,3 pct.

Stærke jobtal

Den altid imødesete arbejdsmarkedsrapport fra USA viste fredag, at beskæftigelsen uden for landbruget i januar voksede med 304.000, og trods en nedrevidering af decembertallet var fremgangen overraskende stor.

I kombination med, at USA's centralbank tidligere på ugen signallerede en mere dueagtig tilgang til renten, skabte det fortrøstning hos investorerne.

Amazon, der kæmper med Apple og Microsoft om at kunne kalde sig verdens mest værdifulde aktie, skuffede dog med sin prognose for første kvartal, og det snublede næsten markedet.

Det mindre plus fredag kom i kølvandet af et januarplus på 8 pct. - den største månedlige fremgang i tre år.

- Stigningen i januar var helt vild, og det fortæller om, hvor overgjort faldet i december var. Investorerne er fredag dog lidt forvirrede. Onsdag så vi en dueagtig centralbank, og fredag får vi så de her stærke jobtal. Det er lidt modstridende, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

- Så er der Amazon, som skuffer. Og investorerne ser regnskabet i relation til forbrugerne i USA og læser, at Amazon sender et signal om svaghed der i sin prognose.

Amazon faldt

Energisektoren steg mest denne fredag med et plus på 1,8 pct. Olieprisen gik fredag op med 2,8 pct., og i januar steg den hele 18 pct. i USA, hvilket er den største fremgang siden 1983. Stemningen i sektoren blev også løftet af stærke regnskaber fra Exxon Mobil og Chevron.

Den vigtige it-sektor gik også frem med 0,6 pct. I bunden faldt cyklisk forbrug, hvor Amazon befinder sig, dog tungt med et minus på 1,8 pct.

Blandt de store aktier skilte Amazon sig ud med et drop på 5,4 pct. Regnskabet fra fjerde kvartal, som blev lagt frem torsdag aften, indeholdt rekord på rekord, men forventningen til salget i første kvartal skuffede.

Amazon spår en nettoomsætning i sit første kvartal i intervallet 56 til 60 mia. dollar. Analytikerne havde på forkant, ifølge Bloomberg News, regnet med 60,99 mia. dollar. Hvis Amazon lander en omsætning i midten af sit lovede interval, vil det svare til en vækst på årsbasis på 13,6 pct. Umiddelbart ikke så ringe, skulle man tro, men det vil være den langsomste vækst for koncernen siden recessionen i 2001.

Stærke olieregnskaber

Omvendt gik det bedre for olieselskabet Exxon Mobil, der er et af verdens fem største olie- og gasselskaber, og som vandt 3,6 pct. Koncernen kom så godt ud af fjerde kvartal af 2018, at resultaterne overgik selv den mest optimistiske forudsigelse i analytikerkorpset.

Kollegaen Chevron vandt samtidig frem med 3,2 pct. En indtjening per aktie på 2,10 dollar trumfede analytikernes prognose på 1,87 dollar, og samtidig har olieselskabets annonceret, at det vil købe egne aktier tilbage for 25 mia. dollar.

Sikkerhed i top

Industrikonglomeratet Honeywell, der blandt andet producerer cockpit og jetmotorer, tjente også lidt flere penge i fjerde kvartal sidste år, end analytikerne havde regnet med, ligesom omsætningen var over forventning, og det blev belønnet med et mindre plus på 0,8 pct.

Medicinalselskabet Merck fremlagde fredag også sine tal for fjerde kvartal, der stort set matchede analytikernes forventninger. Aktien i Merck steg med 2,7 pct.

I top i S&P 500 var Symantec, som gør sig inden for it-sikkerhedssoftware, med et plus på 9,0 pct. Markedet kvitterede for en opjustering af selskabets egne forventninger efter et bedre end ventet tredje kvartal.

/ritzau/FINANS

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


OECD med valgønske, som ikke er på programmet hos de to kandidater til statsministerposten: Skattelettelser

Dagens måling: Status efter to ugers valgkamp - rød og blå formkurve er frosset helt fast

Chefstrateg efter dystre udsigter fra OECD: Der kommer en aktiekorrektion - vær klar til at købe op

Aktieanalytikere: Tabsramte aktier bliver kursraketter

Aktier middag: Vestas og GN i fin form i positivt C25

Stålproducent ramt af brexit og handelskrig - British Steel tæt på kollaps

Mærsk taber terræn til Kina i havnesektor

Cityringen forsinket: Metrolinje åbner i september

Politiet har ikke bare ransaget Thomas Borgens hjem - men også hans computere, mobiltelefoner og tablets