Aktier: Styrer mod weekenden med plusser
Foto: Andrew Kelly / Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktier ser ud til at slutte ugen i positivt humør, da alle tre toneangivende aktieindeks ligger i plus. Fremgangen kommer trods et skuffende regnskab fra Intel torsdag aften.

Det brede aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, stiger kl. 12:45, amerikansk østkysttid, med 1,0 pct., mens Dow Jones-indekset vinder 0,8 pct. Teknologitunge Nasdaq går samtidig op med 1,3 pct.

Den amerikanske regnskabssæson buldrer derudaf, og torsdag aften og fredag har det mestendels været opmuntrende læsning for investorerne - når man ser bort fra regnskabet fra Intel, som straffes for svage salgsudsigter.

Ingen autopilot alligevel

Markedet er også opmuntret over spekulationer om, at den amerikanske centralbank overvejer at beholde en større portefølje af amerikanske obligationer, ifølge The Wall Street Journal. I december slog centralbankchef, Jerome Powell, ellers fast, at den plan lå helt fast.

Federal Reserve har siden finanskrisen bidraget til væksten med en enormt stor kvantitativ lettelse ved at opkøbe stats- og realkreditobligationer, men banken er siden 2018 i færd med at afvikle sin portefølje, hvilket reelt kan sidestilles med at stramme renten.

"Det hele går tilbage til at være fleksibel. I december, da Powell sagde, "nej, det er på autopilot", gik markedet amok. Nu viser de, at der er mere fleksibilitet. Markedet ønsker bare at se dem være fleksible," siger Tom Essaye, som ejer investeringsnyhedsbrevet "The Sevens Report", til Bloomberg News.

Sektoren for råvarer og materialer stiger mest af alle med et plus på 2,0 pct., mens den vigtige it-sektor stiger næstmest med 1,3 pct. Den defensive forsyningssektor har derimod ikke rigtig medvind denne fredag og falder 0,9 pct.

Blandt de store selskaber stiger Apple med 2,6 pct., mens Amazon vinder 0,9 pct., og Microsoft går op med 1,1 pct.

Der er også plusser til de øvrige Faang-aktier, da Facebook stiger 2,4 pct., Netflix vinder 3,2 pct., og da Googles moderselskab, Alphabet, tikker op med 1,4 pct.

Intel skuffede med salgsprognosen

Det peger dog den forkerte vej for Intel. Selskabet blev torsdag trukket op af bedre end ventede regnskaber fra andre chipproducenter, men torsdag aften skuffede Intel selv. Især en salgsprognose for 2019 på 71,5 mia. dollar, som var 1,5 mia. dollar under konsensus, skuffede. Alene for første kvartal er Intels prognose 1,3 mia. dollar efter Wall Streets forventning. Intel forklarer skuffelsen med lageropbygning hos datacenterkunderne og opbremsende global vækst.

Aktien falder fredag med 5,7 pct.

Omvendt går det for kollegaen Western Digital, der arbejder med datalagring, og som stiger med 5,1 pct. Selskabet ramte ellers under forventningerne med sit kvartalsregnskab, men meldingen om, at det venter forbedret omsætning i andet halvår, har løftet stemningen.

Starbucks belønnet

Torsdag aften var der også nyt fra Starbucks. Kaffekæden opjusterede sine forventninger til hele regnskabsåret 2018/19, blandt andet løftet af en fremgang i transaktionerne i hjemmemarkedet i USA, som ellers har været stagnerende, og nye butikker i Kina. Aktien stiger på den baggrund med 2,6 pct.

Fredag er der også kommet regnskab fra Colgate-Palmolive, der blandt andet producerer tandpasta og sæbe. Selskabet nåede i sidste kvartal af 2018 en højere omsætning og indtjening, end analytikerne havde regnet med. Colgate-aktien falder dog 1,7 pct., da meldingen om et fald i indtjeningen i 2019 skuffer.

Også medicinalselskab Abbvie skuffede med sine indtjeningstal for fjerde kvartal. Samtidig faldt salget af lægemidlet Humira, selskabets blockbuster, med 17,5 pct. uden for USA. Her er patentbeskyttelsen udløbet, og det tages som tegn på, hvad der vil ske i USA, når beskyttelsen udløber der.

I bunden af S&P 500-indekset ligger medicoproducenten Resmed, som falder med 18,0 pct. Resmed er ramt af en skuffende omsætning i andet kvartal og af at både Goldman Sachs og JPMorgan har sænket deres anbefalinger af aktien.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Dagen derpå: Finanshuse sænker kursmål for Danske Bank efter regnskab

Iværksættere genbruger koncept og omsætter for 70 mio. kr.: "Det er ikke bare et lucky shot det her - vi har jo gjort det før"

Negativ rente tvinger Nordea og Danske Bank til at sadle om: "Det er en udfordring, som gode banker er i stand til tackle"

Midt i nyt ebola-udbrud: Bavarians vaccine bliver muligvis ikke taget i brug

Aktieanalysechef: "Det her er endnu et tegn på det førerskab som Ørsted har"

Ørsted sejrer i stor udbudsrunde - foretrukket til havvindmøllepark i New York

Det sker i dag: Ørsted-konkurrent med regnskab

Dansk Erhverv: Færre nye selskaber skyldes IVS-død

Aktier: Renteindikationer fra Fed sender markederne markant op i Asien