USA: Positivt handelsnyt løfter aktierne
Den amerikanske finansminister Steven Mnuchin
Foto: Leah Millis/ Reuters/ Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktier er fredag på vej mod den fjerde dag i træk med plusser. Den positive stemning skyldes presseforlydender om, at Kina og USA nærmer sig hinanden i forhandlingerne i handelskrigen.

Det brede aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, stiger kl. 12:30, amerikansk østkysttid, med 1,4 pct., mens Dow Jones-indekset med blot 30 aktier i sig, vinder 1,5 pct. Teknologitunge Nasdaq går samtidig op med 1,4 pct.

Spekulationer og indrømmelser

Appetitten på aktier blev vakt torsdag eftermiddag, da The Wall Street Journal skrev, at USA's finansminister Steven Mnuchin på interne strategimøder har luftet ideen om at rulle de nye toldsatser på kinesisk import helt eller delvist tilbage for at motivere Kina til større indrømmelser. Fredag skriver Bloomberg News desuden, at Kina har tilbudt at øge sin import fra USA, så der om seks år er balance i samhandelen fra underskuddet i 2018 på 323 mia. dollar.

"Handelsspørgsmålet har vejet ned på markedet i nogen tid nu, men det gode er, at det er ret åbenlyst, at administrationen ønsker en aftale. Det får vi at se, men markedet håber helt sikkert på det," siger Andrew Kenney, investeringschef hos Delaware Life, til Bloomberg News.

Industri og råvarer i top

På sektorfronten betyder den positive stemning, at der er fremgang til alle 12 hovedbrancher i S&P 500-indekset. I top ligger industrisektoren med 2,2 pct., mens råvarer og materialer vinder 2,0 pct. De to sektorer er særligt følsomme over for handelskrigen og over for en vækstopbremsning.

Fremgangen i industrisektoren er trukket af navne som flyproducenten Boeing med et plus på 2,2 pct., til 3M på 2,0 pct. og til traktorproducenten John Deere på 3,6 pct. De to jernbaneselskaber Union Pacific og CSX løfter også med fremgang på henholdsvis 2,3 og 3,7 pct. I råvarer og materialer trækker kemiselskabet Dowdupont for med et plus på 2,1 pct., mens industrigaskoncernen Linde vinder 2,3 pct.

Finansaktierne vinder også frem med 1,6 pct. i kølvandet af en række gode regnskaber i denne uge, mens it-sektoren stiger med 1,7 pct.

Blandt de store it-selskaber er der plusser til Microsoft med 1,5 pct. og til Apple med 0,9 pct., mens Amazon i kommunikationsservice går frem med 1,3 pct.

Netflix skuffede

I Faang-gruppen vinder Facebook 2,4 pct., og Googles moderselskab, Alphabet, går frem med 1,6 pct.

Sidste medlem af Faang, Netflix, falder derimod med 1,5 pct. Selskabet lagde torsdag tal for fjerde kvartal frem, og omsætningen kom ind lidt under konsensus, ligesom meldingen om 8,84 mio. nye abonnenter ikke stod mål med forventningen om 9,4 mio. kunder, ifølge Bloomberg News.

American Express offentliggjorde også sine tal torsdag efter lukketid. Indtjeningen var højere end ventet, men dog hjulpet af en skattegevinst. Aktien stiger med 0,5 pct. fredag.

Tesla fyrer 

Fredag er der så kommet nyt fra elbilproducenten Tesla, som efter et svært 2018 har annonceret afskedigelsen af 7 pct. af medarbejderne, efter en vækst i antallet af ansatte på 30 pct. sidste år. Aktien i Tesla falder med 9,7 pct.

"Tesla er nødsaget til disse nedskæringer, til trods for at vi fremstiller flere Model 3, og samtidig med at vi laver mange forbedringer i de kommende måneder," skrev topchef Elon Musk i en blog.

Medicinalselskabet Eli Lilly, der konkurrerer med Novo Nordisk, har fredag desuden nedjusteret sine forventninger til årets første kvartal. Meldingen kom, efter at selskabet fredag kunne præsentere skuffende testresultater for kræftmidlet Lartruvo, skriver Bloomberg News. Eli Lilly-aktien falder 2,8 pct.

Fredag har der også været regnskabsnyt fra olieserviceselskabet Schlumberger. Aktien stiger hele 7,9 pct., da koncernen med en omsætning på 8,2 mia. dollar i fjerde kvartal slog forventningerne med 2 pct., mens bundlinjen var som ventet. Schlumberger SER, trods den lave oliepris, en solid encifret vækst i 2019.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


Løkke efter kanonvalg: "Vi må aldrig bure os inde og grave grøfter"

Så er stemmerne talt op: K kæmper sit mandat i land - DF mister tre ud af fire

Liveblog: Macron slutter sig til Vestagers gruppe, skriver BBC

Thulesen Dahl advarer: Rød fremgang ved EP-valg kan smitte af på folketingsvalg

Valgstedsmålinger: K sikrer mandat - katastrofevalg til DF

Medie: Momssvindel for 1,2 mia kr kørte igennem Danske Bank

Le Pen slår Macron, grøn bølge i Tyskland og glade spanske socialister: Her er dit europæiske overblik efter første måling

Kåre Schultz' Teva betaler over halv mia for at lukke misbrugssag i Oklahoma

Måling: Tyske regeringspartier får klø ved EU-valg