Aktier: Handelsrygter løftede stemningen
Foto: Bryan R. Smith / Ritzau Scanpix
Penge Af
Tre dage i træk med plusser. Det er facit for de amerikanske aktier efter lukketid torsdag. En tung start med det brede marked i minus blev vendt til en let stigning omkring frokosttid, og til sidst blev markedet løftet yderligere af spekulationer om, at USA overvejer at rulle de indførte toldsatser mod Kina tilbage.

Det brede S&P 500-indeks gik derfor op med 0,8 pct., mens Dow Jones-indekset steg 0,7 pct. Teknologitunge Nasdaq vandt også 0,7 pct.

Håber på optøning

I fravær af overstrålende regnskaber hang bekymringerne omkring handelskrigen, brexit og den amerikanske regerings delvise nedlukning indledningsvist over markedet torsdag.

Godt en time før handelens afslutning steg humøret dog især, da The Wall Street Journal skrev, at USA's finansminister, Steven Mnuchin, på interne strategimøder har foreslået, at USA skal rulle den nyindførte straftold mod Kina helt eller delvis tilbage. For at berolige finansmarkederne og motivere Kina til at give større indrømmelser i forhandlingerne. Finansministeriet afviste dog efterfølgende artiklen over for Bloomberg News.

"De geopolitiske spændinger med Kina var enten det, der skulle holde markedet tilbage hele året, hvis vi ikke når en eller anden konklusion, eller det, der i sidste ende ville hjælpe aktiemarkedet til at klare sig godt i 2019, hvis der kommer en afklaring," sagde Timothy Chubb, investeringschef hos Girard, til The Wall Street Journal.

Industri og råvarer løftet

Blandt sektorerne var der kun fremgang at spore i S&P 500 torsdag. I toppen fandt man industriaktierne og sektoren for råvarer og materialer, som begge gik op med 1,7 pct. De to sektorer har stået først i rækken til kurslussinger, hver gang handelskrigen er spidset til, og omvendt gavnes de mest, når nyhederne er positive.

Der var dog også fremgang til energiaktierne med 1,0 pct., mens sundhed steg med 0,9 pct., og endelig var der et plus på 0,7 pct. til den vigtige it-sektor. Selv finansaktierne overvandt et skuffende regnskab fra Morgan Stanley og steg med 0,5 pct.

Blandt de store selskaber var der fremgang til kemikoncernen Dowdupont på 3,0 pct. og til flyproducenten Boeing på 2,0 pct., mens producenten af industrimaskiner Caterpillar steg med 2,2 pct.

Apple havde også fremgang på 0,6 pct., mens Microsoft steg med 0,7 pct., og Amazon lagde 0,6 pct. til sin kurs.

Storbank straffet

Morgan Stanley faldt dog med 4,4 pct., næstmest af alle i S&P 500-indekset, efter sit regnskab for fjerde kvartal. Storbanken skuffede både på de samlede indtægter og bundlinjen, som endte under markedets forventninger i fjerde kvartal.

Den justerede indtjening per aktie var i perioden på 73 cent, hvor analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet 89 cent.

Kollegaerne i bankbranchen slap dog for at blive trukket med ned og fortsatte derfor denne uges optur, hvor Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan og Goldman Sachs aller er blevet belønnet for deres kvartalsregnskaber. De fire steg torsdag mellem 0,6 og 1,0 pct.

Alcoa belønnet for regnskab

Der var også fremgang til aluminiumskæmpen Alcoa, som onsdag efter lukketid trumfede markedets forventninger til sit fjerde kvartal - både på top og bund.

"Vores 2018-resultater afspejler, hvordan vi har gjort Alcoa stærkere," udtalte Roy Harvey, administrerende direktør i aluminiumsproducenten, i regnskabet.

Aktien i Alcoa blev torsdag belønnet med en stigning på 2,1 pct.

Facebook sikrede sig et lille plus på 0,5 pct., mens Alphabet, Googles moderselskab, steg 0,8 pct. Netflix, som efter lukketid torsdag kom med regnskab, steg 0,5 pct.

Torsdag kom også regnskab fra juvelerkæden Signet Jewelers, som blandt andet markedsfører danske Pandoras produkter. Signet skuffede med efter julesalget at sænke sine forventninger til hele det regnskabsår, der afsluttes med udgangen af januar, og aktien blev straffet markant for den melding. Signet faldt med 24,7 pct, og det var lig med den dårligste udvikling for alle aktierne i det store Russell 3000-indeks.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Pensionsselskaber: Kunderne skal betale regningen for rød bloks finansskat

Boris Johnson er favorit til at erstatte Theresa May - her er kandidaterne i konservativt lederopgør

Analyse: Trump trækker valutavåbnet for at skræmme kineserne

Mærsk vil lave flere aktie-tilbagekøb senere

Hummelgaard om ny aktieskat: "Vi har stadig finansielle markeder, der er alt, alt for spekulative"

Efter sløjt nøgletal for amerikansk økonomi: Nu venter markedet tre rentedyk fra Powell inden 2021

Efter ni år med Frøsig i Sydbank: Aktionærerne har intet tjent

Analyse: Mays afløser har tre muligheder