Aktiestatus: Købelystne DSV trækker C25 til ny stigning
Adm. direktør i DSV, Jens Bjørn Andersen
Foto: Ritzau Scanpix
Penge Af
De danske aktier holder onsdag formiddag snuden over vandet med DSV som den helt store katalysator.

Fordelingen mellem stigende og faldende aktier i C25-indekset er stort set lige, men fremgangen til DSV, der har lagt et bud på en schweizisk konkurrent, er nok til at sikre eliteindekset en samlet fremgang på 0,3 pct. til 1026,88.

Derudover er markedet en anelse afventende, efter at det britiske parlament som ventet forkastede premierminister Theresa Mays forslag til en brexit-aftale tirsdag aften.

Det efterlader nu Theresa May med en deadline på mandag, hvor hun skal komme op med en plan B. Og det giver afventende takter i markedet.

"DSV trækker rigtig tungt, så det er primært det, der er årsag til stigningen herhjemme. Der er dog også et par andre af de store – Mærsk og Pandora – der trækker op," siger Mads Zink, der er chefaktiehandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

DSV vil vinde på opkøb

Årsagen til den positive reaktion i DSV på baggrund af et bud på 26,5 mia. kr. på rivalen Panalpina er, at det danske selskab tidligere har vist sig uhyre dygtig til at opsluge opkøb og tvinge gode synergier ud af dem.

"Det er meget interessant. Vi har tidligere vurderet, at Panalpina vil være et perfekt match for DSV. Så det bliver interessant at følge processen nu. Det er positivt for DSV, hvis det lykkes at overtage selskabet. De er verdensmestre i at overtage selskaber og få mange synergier ud af det," siger Mads Zink.

Også DSV selv bedyrer, at Panalpina vil være et perfekt match, og at det schweiziske selskab derfor har været på radaren hos DSV i ti år.

Aktien stiger med 3,1 pct. til 487,10 kr., og i Schweiz stiger Panalpina med 28,3 pct. til 175,80 schweizerfranc. DSV's bud svarer til 170 schweizerfranc, hvilket er en præmie på 24 pct.

Årsagen til den nu endnu højere kurs på Panalpina end DSV's tilbud er ifølge flere aktører, at buddet kan sætte gang i en reel budkrig, så prisen kan ende noget højere.

Masser af gang i regnearkene

Ligesom tirsdag er der i øvrigt et hav af kursmåls- og anbefalingsjusteringer at forholde sig til for investorerne onsdag.

Amerikanske JPMorgan har blandt andet været ude at sænke kursmålet for både Danske Bank og Jyske Bank.

For førstnævnte er kursmålet skruet ned til 170 kr. fra 240 kr., mens den positive anbefaling "overvægt" fastholdes. Jyske Banks kursmål er skåret til 270 kr. fra 290 kr., mens anbefalingen "neutral" fastholdes.

Danske Bank falder med 0,2 pct. til 127,75 kr., mens Jyske Bank bakker 1 pct. til 240,20 kr.

Bryggeriet Royal Unibrew er kommet i negativt lys hos Jefferies, der har indledt dækning af aktien med anbefalingen "undervægt" og et kursmål på 400 kr.

Aktien falder med 1,5 pct. til 461,20 kr.

Omvendt positivt er Jefferies' syn på bryggeriet Carlsberg, der har fået løftet anbefalingen til "køb" fra "hold". Bryggeriaktien falder alligevel med 0,1 pct. til 718,40 kr.

Ingeniørkoncernen FLSmidth har fået løftet sin anbefaling hos schweiziske UBS til "neutral" fra "sælg", og det sender aktien op med 1,1 pct. til 317,20 kr.

Nedjustering hos Aarsleff

Entreprenørkoncernen Per Aarsleff fra Aarhus har tabt en voldgiftssag fra 2015 vedrørende opførelsen af et biogasanlæg, og det koster 72 mio. kr. på driftsresultatet før renter og skat (ebit) samt yderligere 16 mio. kr. i procesrenter, fortæller selskabet.

Derfor er forventningerne til regnskabsåret 2018/19 nu sænket til et driftsoverskud på 460 mio. kr. fra tidligere ventet 530 mio. kr.

Aktien falder med 4,7 pct. til 205 kr.

Nordea stiger med 0,2 pct. til 58,22 kr. trods en nedskrivning på 141 mio. euro – svarende til godt 1 mia. kr. – på goodwill vedrørende Rusland.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Tesla i kursnedsmeltning - markedet ser ingen hurtig vending

Verdens dyreste medicin godkendt - 14 mio kr for en behandling

Mærsk-topchef til regnskabseksamen: "Hvis ikke jeg selv mente, det var bestået, så var der da for alvor noget galt"

Dommer blokerer for Trumps byggeplaner ved grænsen til Mexico

"Jeg er ikke bange for at mislykkedes og indrømme, når jeg har taget fejl"

Aktieluk i USA: På weekend med plus - men endnu et ugefald

Manglende dansker i vigtig EP-gruppe bekymrer erhvervslivet

Ekspert om udbyttesag: "Sanjay Shah har bygget en kæmpe kulisse"

Medie: Børsmyndigheder undersøger Boeing efter flystyrt