Her er vinderne og taberne i formueræset i 2018
En karakter fra spillet Fortnite, som Tim Sweeney har tjent en formue på.
Foto: Mike Blake/Ritzau Scanpix
De finansielle markeder trak flere formuer nedad i 2018, mens der omvendt var gode muligheder for at tjene tykt på forretninger i 2018.

"Det var et godt år at skabe formue i," siger Michael Zeuner, adm. partner for WE Family Offices til Bloomberg News.

"Det var et hårdt år på de finansielle markeder, men for folk, der skaber rigdom gennem virksomheder, er økonomien meget stærk," siger han ifølge nyhedsmediet.

Spil med dans er en guldgrube

Spiludvikleren Tim Sweeney, der bl.a. står bag computerspillet Fortnite, der har fået store som små til at danse en spøjs dans, skabte i løbet af 2018 ca. 7,2 mia. dollar.

Dermed røg Tim Sweeney ind på Bloombergs Billionaires Index (Milliard liste) i 2018, listen består i alt af 31 personer.

Frygten for handelskrigen har ifølge Bloomberg skåret en halv bio. dollar (en halv mio. millioner) af de formuende personers rigdomme. Og det skyldes, netop, at flere af pengene har været placeret i bl.a. aktier, der i 2018 havde et hæsligt år målt på afkast for flere markeders vedkommende, f.eks. har amerikanske S&P mistet ca. 6,5 pct. i løbet af 2018.

Verdens 500 rigeste personer har ifølge Bloomberg mistet 451 mia. dollar i 2018, hvilket står i skarp kontrast til formueforøgelsen på ca. 1 mio. millioner i 2017.

Sidste års største formueskabere

Verdens rigeste mand, Jeff Bezos, stifter af Amazon.com, var den person i 2018, der skabte den største formue idet hans formue voksede med ca. 24 mia. dollar til ca. 123 mia. dollar, men det sidste halve år af 2018 skar dog en luns af kagen pga. kraftige kursfald på aktiemarkedet. Således tabte Jeff Bezos fra toppen i september til årets udgang 45 mia. dollar.

Lei Jun, der er grundlægger af den kinesiske smartphoneproducent Xiaomi, formåede også at tillægge sin formue en pæn sum, idet hans formue voksede med 8,6 mia. dollar.

Store tab til Jack Ma og Mark Zuckerberg

Omvendt var der massive tab til de amerikanske milliardærer, ifølge Bloomberg, der kan notere sig, at de samlet har mistet en formue på 76 mia. dollar, primært drevet af de store kursfald på aktiemarkedet i december.

Mark Zuckerberg, der har stiftet det sociale medie Facebook, har således set sin aktie falde med ca. 26 pct. i 2018 ovenpå adskillige episoder, der har pustet til mistilliden over for mediegiganten.

Mark Zuckerbergs formue tabte i 2018 knap 20 mia. dollar, så den 34-årige stifter nu er god for 53 mia. dollar.

Det kinesiske svar på Amazon, Alibaba, har også haft et svært år på aktiemarkedet, og grundlæggeren, Jack Ma, er ifølge Bloomberg blandt de ti mest formuetabende personer i Kina.

I alt faldt 50 personer ud af milliardærlisten i 2018, heraf 11 personer fra Kina eller Hongkong, ni amerikanske personer forlod listen, mens fire fra Rusland gled ud af det rige selskab.

Er du bedre end dine kolleger til at handle aktier?

Deltag i Børsens aktiespil. Her kan du risikofrit teste dine evner som investor. Du kan også oprette en gruppe for alle dine kolleger, så I kan dyste om, hvem der er arbejdspladsens bedste investor. Er det dig, der skal løbe med håneretten i kantinen? Vinderen af hele spillet får en hovedpræmie på 250.000 kroner. Tilmeld dig her

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Drømmelånet er på vej i kursgraven, men 1 pct. lånet er ved at genopstå: "Folk har det med at blive lidt fartblinde"

Ugen der kommer: Powell starter serie af rentenedsættelser

Sådan vinder du 250.000 kroner i Børsens aktiespil - fire eksperter giver råd

Katarina Juselius stoler ikke på mainstreamøkonomer:"Hvis du torturerer data, siger de til sidst, hvad du gerne vil have"

Mette F. sastser på pension med DF: "Kristian, jeg regner med dig"

Roadtrip i det vilde vesten

Serieiværksætter rejser 15 mio kr - går nu efter det engelske marked

Italien vil sælge aktier for at nedbringe gæld