Voldsomme kurshug i USA og Japan: "Ingen er villige til at gå ind og tage det standpunkt, at nu er bunden nået"
Federal Reserve og dens chef, Jerome Powell (foto), agerer uafhængigt af Det Hvide Hus, men det forhindrer ikke præsident Donald Trump i at udtrykke utilfredshed med bankens rentepolitik, som han mener er skadelig for USA's økonomi. Mandag beskriver han i
Foto: Jim Watson/Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktiemarkeder går på juleferie med store kursfald.

Mandag faldt Dow Jones-indekset med 2,9 procent, mens det bredere S & P 500 lukkede i minus 2,7 procent.

Tirsdag har nervøsiteten fået fat i det store japanske aktiemarked. Da børsen i Tokyo lukkede, var det med et fald i det toneangivende Nikkei-indeks på over 5 pct. Markedet i Japan var lukket mandag.

USA's finansminister, Steven Mnuchin, forsøgte søndag ellers at berolige investorerne.

  I telefonopkald til topcheferne for de seks største banker i USA fik han bekræftet, at bankerne har "god likviditet". Senere udtalte han, at USA går gennem en periode med "stærk økonomisk vækst" og med "solid aktivitet fra forbrugere og erhvervsliv".

Men forsikringerne fra Mnuchin prellede af som vand på en julegås.

Mandagens kursfald udløste ifølge tv-stationen CNBC således det største værditab Wall Street nogensinde har oplevet på en juleaftensdag.

- Der er simpelthen ingen købere derude. Ingen er villige til at gå ind og tage det standpunkt, at nu er bunden nået, siger porteføljechef Nate Thooft fra Manulife Asset Management til nyhedsbureauet AFP.

December 2018 står efterhånden som en rædselsmåned for de amerikanske aktiemarkeder.

Alene i sidste uge faldt det toneangivende Dow Jones-indeks med cirka syv procent. Det er det største fald i løbet af fem handelsdage siden finanskrisen i 2008.

S & P-indekset er med mandagens minus nu faldet over 20 procent fra topnoteringen.

Flere faktorer spiller ind. Investorerne frygter en opbremsning i den økonomiske vækst både i USA og resten af verden. Der er også bekymring for, at USA kan havne i en ny finanskrise. Desuden skaber den amerikanske forbundsbanks nervøsitet med sin pengepolitik.

Banken satte onsdag renten op og indikerede i den forbindelse yderligere to forhøjelser i løbet af 2019. Og det ramte aktiekurserne, fordi den generelle forventning på finansmarkederne kun er en enkelt forhøjelse næste år.

Den fastlåste situationen i Kongressen om USA's finanslov er heller ikke med til at løfte stemningen, som også er ramt af rygter om, at præsident Donald Trump ønsker at fjerne centralbankchef Jerome Powell.

Finansminister Steven Mnuchin har afvist rygtet, men Trump har flere gange udtrykt utilfredshed med forbundsbankens renteforhøjelser.

- Hvis Trump forsøger at fjerne Powell, kan det udløse et kaos i markedet, som får dagens situation til at se tam ud, skriver Oxford Economics ifølge AFP.

Trump skærpede mandag sin kritik af forbundsbanken i et tweet.

- Vores økonomi har kun ét problem, og det er forbundsbanken, skriver han.

/ritzau/Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Mette F advarer vælgerne efter Venstres kanonvalg: "Den er ikke hjemme endnu 5. juni"

Løkke efter kanonvalg: "Vi må aldrig bure os inde og grave grøfter"

Så er stemmerne talt op: K kæmper sit mandat i land - DF mister tre ud af fire

Liveblog: Macron slutter sig til Vestagers gruppe, skriver BBC

Storsejr til V: Bliver største danske parti i Europa

Thulesen Dahl advarer: Rød fremgang ved EP-valg kan smitte af på folketingsvalg

Valgstedsmålinger: K sikrer mandat - katastrofevalg til DF

Medie: Momssvindel for 1,2 mia kr kørte igennem Danske Bank

Le Pen slår Macron, grøn bølge i Tyskland og glade spanske socialister: Her er dit europæiske overblik efter første måling