Aktier: Europa på vej mod god afslutning på "frygtelig" uge
Foto: Arkivfoto/Andrew Parsons/i-Images via ZUMA Press/Ritzau Scanpix
Penge Af
De europæiske aktiebørser har fredag fundet fodfæste igen efter torsdagens nedtur, der var den kraftigste siden faldene efter brexitafstemningen i Storbritannien i juni 2016.

Det brede europæiske Stoxx 600-indeks ligger ved 13-tiden 1,3 pct. højere efter faldet torsdag på 3,1 pct., da anholdelsen af finansdirektøren for det kinesiske teknologifirma Huawai var med til at forstærke usikkerheden om udsigterne for en handelsaftale mellem USA og Kina.

I ugens løb er indekset faldet 2,8 pct. - trods en positiv start på ugen mandag, efter at G20-mødet havde resulteret i en våbenhvile i handelskonflikten på 90 dage.

"De europæiske markeder har haft en frygtelig uge, og det britiske eliteindeks havde torsdag sin værste dag siden brexit afstemningen, mens det tyske DAX-indeks gik ind i et "bear market" ved at være faldet over 20 pct. fra sit rekordniveau tidligere på året," siger en analytiker fra CMC Markets til Reuters.

I London stiger FTSE 100-indekset fredag 1,4 pct. efter faldet torsdag på 3,2 pct., og det tyske marked, som torsdag faldt hele 3,5 pct., ligger 0,6 pct. højere.

Købstilbud på finsk virksomhed

I Stoxx 600 topper den finske virksomhed Amer Sports med en stigning på 8,4 pct. til 38,15 euro, efter at der er blevet lagt et tilbud på aktierne i selskabet.

Det er et konsortium ledet af den kinesiske branchekollega Anta Sports, som har tilbudt 40 euro per aktie i Amer Sports, og bestyrelsen i det finske selskab har efterfølgende enstemmigt anbefalet aktionærerne at takke ja til tilbuddet.

Prisen på 40 euro per aktie svarer til en præmie på 13,6 pct., sammenlignet med seneste kurs før tilbuddet blev offentliggjort.

Herhjemme er Amer Sports blandt andet kendt for tidligere i år at have overtaget mærket Peak Performance fra modekoncernen IC Group.

Aktien i den britiske supermarkedskæde Tesco stiger desuden 4,8 pct., efter at finanshuset Exane BNP Paribas har valgt at hæve anbefalingen af den til "neutral" fra "underperform".

Største fald siden 11. september 2001

Blandt de faldende aktier ligger tyske Fresenius i bunden af Stoxx 600 med et fald på 15,4 pct., efter at leverandøren af hospitalsudstyr har droppet sine finansielle mål frem til 2020 og leveret sin anden nedjustering på to måneder. Faldet er det største i aktien siden 11. september 2001, da terroraktioner i USA rystede finansmarkederne.

Hovedproblemet for Fresenius ligger i nyreanalysefirmaet Fresenius Medical Care, som Fresenius ejer næsten en tredjedel af, skriver Bloomberg med reference til en analytiker fra Alphavalue. Fresenius Medical Care falder 8 pct.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


May på charmeoffensiv i Europa - Samuelsen tvivler på at en erklæring er nok

Kurator opgiver jagt på Baggers formue

Ambu-aktien i stor stigning - konkurrent-problemer kan åbne gigantisk marked

Ambu og ISS ryger til tops i et grønt marked

Danica Pension sælger sine svenske aktiviteter for 1,9 mia kr

Dyb splittelse efter May opgiver afstemning

Pensionsrådgiver: Danica sendte "trusselsbrev" til kommende kunde

ISS-boss om milliardsalg: "Vi træffer modige valg"

Mens du sov: Kurator opgiver jagt på Baggers formue, Mærsks digitale drøm smuldrer