Amerikanske aktier tæt på comeback - Tech-giganter trak læsset
Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske markeder faldt indledningsvist torsdag dybt sammen med resten af verdens aktier efter nyheden om, at Canada har arresteret finansdirektøren i den kinesiske telegigant Huawei.

Sidst på eftermiddagen kom køberne dog tilbage og især de såkaldte Fang-aktier (Facebook, Amazon, Netflix og Google) vendte rundt, hvilket lettede stemningen markant.

Det brede S&P 500-indeks faldt kun med 0,2 pct., mens Dow Jones-indekset mistede 0,3 pct. Teknologitunge Nasdaq gik tilmed i plus med 0,4 pct.

Der var ellers dømt bredt udsalg det meste af dagen, og S&P 500-indekset var på et tidspunkt i minus med hele 2,9 pct., lige før de europæiske aktiemarkeder lukkede.

Krisen tilspidset mellem Kina og USA

Anholdelsen af Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou er sket med henblik på udlevering til USA, som mistænker Huawei for at have brudt landets sanktioner mod Iran.

Hændelsen frygtes at skade det i forvejen dårlige forhold mellem Kina og USA på et tidspunkt, hvor man ellers lige har nærmet sig hinanden i handelskrigen, og Kina har da også reageret kraftigt mod anholdelsen og forlangt Meng løsladt.

"Markederne var allerede under pres, og anholdelsen har ikke hjulpet. Vi er tilbage, hvor vi var før, og vi spekulerer i, om en aftale er mulig, når man tager de høje indsatser i betragtning," siger Neil Mellor, seniorstrateg i BNY Mellon, til The Wall Street Journal.

USA og Kina erklærede i weekenden 90 dages våbenhvile i handelsstriden.

Råvarer, finans og energi i bund

Blandt sektorerne var 7 ud af 11 i S&P 500-indekset i rødt.

Værst gik det for energiaktierne, som atter faldt med 1,8 pct., mens finanssektoren mistede 1,4 pct. Det samme gjorde råvarer og materialer.

Energiaktierne hørte til i bunden, da olieprisen i USA faldt med 2,3 pct., fordi man kun forventer en beslutning om begrænset produktionsreduktion fra Opec og Rusland i denne uge, da Rusland ikke er parat til at skære så meget som de øvrige lande, skrev Bloomberg News.

It-aktierne steg derimod på et sent rally med 0,2 pct., mens cyklisk forbrug vandt 0,6 pct. og kommunikationsservice gik op med 1,0 pct.

På selskabsfronten spejledes den udvikling også blandt de største navne.

Olieselskaberne Exxon Mobil og Chevron faldt med henholdsvis 1,3 pct. og 1,1 pct., mens kemikoncernen Dowdupont og industrigasselskabet Linde mistede henholdsvis 1,0 og 3,0 pct.

Blandt finansaktierne var bankerne igen presset i bund af en faldende rente, der for den tiåriges vedkommende droppede med 3 basispoint torsdag, men på et tidspunkt var 10 punkter nede. Det betød fald til Citigroup på 3,5 pct., til JPMorgan på 1,9 pct. og til Bank of America på 2,6 pct.

Apple faldt - Amazon steg

Blandt it-aktierne faldt Apple med 1,1 pct., mens Microsoft derimod steg 0,6 pct. En anden af giganterne, Amazon, som hører til i sektoren for cyklisk forbrug, steg endda til sidst med 1,9 pct. efter at have startet dagen med et mindre minus.

For Apples vedkommende blev der igen hvisket om tegn på svagere salg af iPhones end håbet. Det har fået flere analytikere til at skære i deres kursmål for teknologikæmpen.

Generelt endte torsdagen med at være en fin dag for Fang-aktierne. Facebook vandt 1,2 pct., Netflix steg 2,7 pct., og Googles moderselskab, Alphabet, gik op med 1,7 pct.

Der var derimod minus til apotekerkæden CVS Health på 3,0 pct. Der opstod tirsdag tvivl om koncernens opkøb af sygekassen Aetna, da en føderal dommer ikke mente, at CVS og det amerikanske justitsministerium uden rettens accept kunne aftale en godkendelse af overtagelsen, og det kan betyde en forsinkelse af integrationen mellem de to.

Boeing endte samtidig 3,1 pct. lavere, efter at en af flyproducentens store kunder, indonesiske Lion Air, ifølge Wall Street Journal overvejer at droppe en stor flyordre oven på et dødeligt flystyrt i oktober.

I toppen af S&P 500 flød Hewlett Packard Enterprises ovenpå, da selskabet tirsdag efter lukketid kom med et regnskab, som var bedre end ventet. Aktien steg med 6,5 pct.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Peter Norvig fradømt retten til at være ejendomsmægler

Milliardsalg løfter kursanbefaling: Der er potentiale i Zealand Pharma ifølge analytiker

Succesfuld trekløver: Tre danske aktier i plus med over 100 pct i år

Teknisk analyse: Frygten i markedet er steget - hold dig fra disse fire aktieindeks

Home sælger erhvervskæde: Salgspris er hemmelig

Vanæret bilboss er formelt tiltalt for bedrageri i Japan

Skattestyrelsen går efter bitcoin-gevinster: Har fået 2700 danske navne fra finsk skattestyrelse

Mærsk lancerer forsikringsløsning til containerfragt

EU-Domstolen fastslår: Briterne kan droppe brexit uden at spørge EU