USA: Blodet er begyndt at flyde på Wall Street
Foto: Richard Drew/Ritzau Scanpix
Det skulle have været en rolig uge, fordi amerikanerne tager sig en mini-ferie i slutningen af ugen for at fejre thanksgiving, men mandag var der ikke meget at takke for – afslappende var det heller ikke.

Aktierne raslede ned, og de tre ledende aktieindeks blev rødere og rødere. Værst gik det ud over Nasdaq-indekset, der faldt med hele 3 pct., mens S& P 500 tabte 1,66 pct., og Dow Jones lukkede efter et fald på 1,56 pct.

Sur weekenden smittede af

Igen er det handelsspændingerne mellem USA og Kina, der skaber nervøsitet.

For mens den amerikanske præsident Donald Trump i fredags antydede, at han måske ikke indfører flere toldsatser på kinesiske varer, var der efter weekendens APEC-møde (Asia-Pacific Economic Cooperation), sænkede forventninger til positive resultater i handelskrigen.

Ifølge Jyske Bank skulle USA's vicepræsident på APEC-mødet nemlig have holdt endnu en dundertale mod Kina, og for første gang nogensinde sluttede APEC-mødet uden nogen enig slutkommentar.

Weekendens møde har dermed fået markedet til at sænke forventningerne til positive resultater i handelskrigen.

Markedet skal kæmpe uden FANG-føring

Flere populære aktier trak markedet nedad, bl.a. FANG-aktierne; Facebook, Amazon, Netflix og Alphabet/Google.

Alle tabte i omegnen af knap 6 pct.

Rygter om produktionstilpasninger i Apple fik teknologiaktien til at falde med ca. 4,3 pct. Ifølge Wall Street Journal har Apple i løbet af de seneste uger bedt sine leverandører om at skære i produktionen af elektronikgigantens seneste tre Iphone-modeller. Modeller, som Apple lancerede i september i år.

"Uden FANG-aktiernes lederskab - inklusive Apple - vil markedet komme til at kæmpe," siger Peter Cecchini, der er direktør og chefmarkedsstrateg hos Cantor Fitzgerald ifølge Reuters.

Den allerede hårdt ramte semiconductor-producent Nvidia fik igen en skidt dag på børsen.

Nvidia leverer bl.a. løsninger til kryptovalutasektoren, og netop kryptovalutaer som bitcoin er hårdt presset, hvilket også kom til syne i Nvidias regnskab i sidste uge.

Nvidia mistede ca. 11,6 pct. i dagens handel og har dermed tabt 29 pct. den seneste uge og år til dato er nede med 25 pct.

"Der er tab af tillid til ledelsen hos både Apple og Nvidia, der har lovet for meget og underpræsteret. Som reglen ser man den slags tilbagefald i en ferieuge," siger Doug Biben til Reuters, han er stifter og porteføljeforvalter hos BCM i Los Angeles.

På sektorplan var der store tilbagefald til bl.a. forbrugsvare, energi, teknologi, transport og finans.

Kryptovaluta kæmper

Kryptovalutaen bitcoin kæmpede mandag med at holde sig over kurs 5000 dollar, et niveau, som den hypede kryptovaluta for blot lidt over et år siden krydsede, inden den i december toppede tæt på kurs 20.000 dollar.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ny stor hvidvasksag: Suspekte firmaer på stribe var kunder i andelskasse

Ecco-direktør om resultat: Kommer til at give genlyd

Angela Merkel holder fingrene fra kæmpe bankfusion

Aktier i USA: Stigninger skudt ned af handelsbekymring

Av: Megaregning på 2 milliarder kroner til advokater i udbytteskandale

Kina trækker i land i handelsforhandlingerne med USA

Medieklumme: Lever vi op til vores samfundskontrakt?

Levis-notering tegner til succes

USA kræver gennemgang af Boeings 737 MAX-godkendelse