USA: Blodet er begyndt at flyde på Wall Street
Foto: Richard Drew/Ritzau Scanpix
Det skulle have været en rolig uge, fordi amerikanerne tager sig en mini-ferie i slutningen af ugen for at fejre thanksgiving, men mandag var der ikke meget at takke for – afslappende var det heller ikke.

Aktierne raslede ned, og de tre ledende aktieindeks blev rødere og rødere. Værst gik det ud over Nasdaq-indekset, der faldt med hele 3 pct., mens S& P 500 tabte 1,66 pct., og Dow Jones lukkede efter et fald på 1,56 pct.

Sur weekenden smittede af

Igen er det handelsspændingerne mellem USA og Kina, der skaber nervøsitet.

For mens den amerikanske præsident Donald Trump i fredags antydede, at han måske ikke indfører flere toldsatser på kinesiske varer, var der efter weekendens APEC-møde (Asia-Pacific Economic Cooperation), sænkede forventninger til positive resultater i handelskrigen.

Ifølge Jyske Bank skulle USA's vicepræsident på APEC-mødet nemlig have holdt endnu en dundertale mod Kina, og for første gang nogensinde sluttede APEC-mødet uden nogen enig slutkommentar.

Weekendens møde har dermed fået markedet til at sænke forventningerne til positive resultater i handelskrigen.

Markedet skal kæmpe uden FANG-føring

Flere populære aktier trak markedet nedad, bl.a. FANG-aktierne; Facebook, Amazon, Netflix og Alphabet/Google.

Alle tabte i omegnen af knap 6 pct.

Rygter om produktionstilpasninger i Apple fik teknologiaktien til at falde med ca. 4,3 pct. Ifølge Wall Street Journal har Apple i løbet af de seneste uger bedt sine leverandører om at skære i produktionen af elektronikgigantens seneste tre Iphone-modeller. Modeller, som Apple lancerede i september i år.

"Uden FANG-aktiernes lederskab - inklusive Apple - vil markedet komme til at kæmpe," siger Peter Cecchini, der er direktør og chefmarkedsstrateg hos Cantor Fitzgerald ifølge Reuters.

Den allerede hårdt ramte semiconductor-producent Nvidia fik igen en skidt dag på børsen.

Nvidia leverer bl.a. løsninger til kryptovalutasektoren, og netop kryptovalutaer som bitcoin er hårdt presset, hvilket også kom til syne i Nvidias regnskab i sidste uge.

Nvidia mistede ca. 11,6 pct. i dagens handel og har dermed tabt 29 pct. den seneste uge og år til dato er nede med 25 pct.

"Der er tab af tillid til ledelsen hos både Apple og Nvidia, der har lovet for meget og underpræsteret. Som reglen ser man den slags tilbagefald i en ferieuge," siger Doug Biben til Reuters, han er stifter og porteføljeforvalter hos BCM i Los Angeles.

På sektorplan var der store tilbagefald til bl.a. forbrugsvare, energi, teknologi, transport og finans.

Kryptovaluta kæmper

Kryptovalutaen bitcoin kæmpede mandag med at holde sig over kurs 5000 dollar, et niveau, som den hypede kryptovaluta for blot lidt over et år siden krydsede, inden den i december toppede tæt på kurs 20.000 dollar.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


ISS-boss om milliardsalg: "Vi træffer modige valg"

Først faldt de amerikanske aktier dybt - så kom de godt igen: Apple endte 0,7 pct. oppe

Analytiker: Investorerne tager fejl når de sælger massivt ud af teknologiaktier

Analyse: Beroligende ord fra EU redder ikke May

Finansminister Kristian Jensen er frustreret: Vi har brugt tid på de forkerte reformer

MHI Vestas bekræfter: Med i planer om gigantisk offshorepark i Vietnam

Storbank: Læger aner firdobling af Novos vækstmarked

Mange uenige med Jarlov: Massiv kritik af rapport om revisionspligt

Analyse: Hvem skal være topchef, Dybvad?