Penge Af
De amerikanske aktier fortsætter fredag den negative stemning, som også påvirkede markedet torsdag. Der er tale om et bredt udsalg, hvor de fleste sektorer oplever minusser.

Det brede S&P 500-indeks falder kl 12:15, amerikansk østkysttid, med 1,3 pct., mens Dow Jones-indekset mister 1,0 pct. Værst går det dog for teknologitunge Nasdaq, som går tilbage med 2,0 pct.

Tilbagegangen skyldes meldingen torsdag fra USA's centralbank, Federal Reserve. Banken fastholdt sin toneangivende rente, men ændrede ikke meget på sine formuleringer omkring USA's økonomi, ligesom man gentog behovet for "yderligere gradvise forhøjelser" af renten.

Selv om der ikke var noget overraskende i den melding, så tager investorerne det ilde op, at banken ikke var mindre høgeagtig efter sidste måneds kursuro.

Samtidig falder olieprisen igen fredag - for tiende handelsdag i træk. Torsdag gik oliemarkedet ind i bear-territorium, da prisen var faldet mere end 20 pct. fra den seneste top i staren af oktober. Det skaber yderligere uro i markedet.

- Markederne ser for tiden den faldende oliepris som et tegn på en opbremsende global økonomi. I mine øjne er faldende oliepriser snarere ganske positivt og støttende for forbruget, siger Carsten Brzeski, cheføkonom hos ING, til The Wall Street Journal.

NÆSTEN KUN RØDT

Blandt sektorerne er det de mest defensive, som går frem i S&P 500. Dagligvarer vinder 0,3 pct., mens forsyning stiger 0,1 pct. Alle andre ni sektorer er i minus.

I bunden ligger derimod it-sektoren, som smider 2,1 pct. Råvarer og materialer falder tilsvarende, og kommunikationsservice og industri mister henholdsvis 1,8 pct. og 1,7 pct.

Energiaktierne mister desuden 0,9 pct., mens olieprisen falder med 1,2 pct. til 59,95 dollar per tønde. Den 3. oktober var markedet oppe i sin seneste top i 76,41 dollar per tønde råolie.

På selskabsfronten stikker Walt Disney ud ved at være i plus efter regnskabet for fjerde kvartal, som blev lagt frem efter lukketid torsdag. Koncernen oplevede fremgang med sine filmproduktioner og sine forlystelsesparker ligesom tv-forretningen viste vækst. Det betød, at Mickey Mouse-ejeren slog forventningerne på både top- og bundlinjen. Aktien stiger med 1,8 pct.

Ellers står menuen på kursfald for de store navne fredag. Apple mister 2,5 pct., mens Microsoft falder med 2,4 pct. Amazon falder desuden 2,6 pct., og Alphabet, Googles moderselskab, mister 2,3 pct.

GE'S NEDTUR FORTSÆTTER

General Electric (GE) stikker med sit kursfald på hele 10,1 pct. til 8,18 dollar dog særligt ud i den negative ende. Konglomeratet blev tidligere på året pillet ud af Dow Jones-indekset, for første gang i 110 år, fordi selskabets markedsværdi ikke har kunnet følge med de øvrige medlemmer. Siden da er det ikke gået bedre. Senest skuffede selskabet med sit regnskab for tredje kvartal, hvor man også sænkede udbyttet til aktionærerne fra 12 til 1 cent per aktie.

Fredagens store fald skyldes dog, at investeringsbanken JPMorgan Chases analytiker Steve Tulsa har sænket sit kursmål på aktien i GE til 6 dollar, hvilket er det laveste blandt analytikerne på Wall Street.

- Selv om aktien er nede med omkring 70 pct. fra sin top over 30 dollar, så afspejler den bevægelse ikke tilstrækkeligt de fundamentale fakta, skrev Tulsa ifølge Bloomberg News i en kommentar.

GE's aktie er faldet med 52,5 pct. i 2018.

I bunden af S&P 500-indekset finder man også en nogle forsyningsselskaber, som er ramt af bekymring på grund af store skovbrande i Californien. PG&E mister 13,1 pct., og Edison International mister 10,2 pct.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Franskmænd i oprør over stingende benzinpriser: En dræbt og 400 mennesker er blevet såret

800 buschauffører protesterer mod stramme tidsplaner og færre ruter: Det rammer ikke de velbjærgede men dem med tyndslidt tegnebog

Det holder aktiechefen øje med i ugen der kommer

Kristian Jensen om reformstop: Vi er stødt på en mur og må finde andre veje frem

Danmarks Titanic: Søren Flott vil fortælle historien om den værste skibskatastrofe i verdenshistorien

Kom med på to afbud: Nu er Morten Løkkegaard EU-spidskandidat

Smukke gamle biler får nyt liv på Jaguars klassikerfabrik

Claus Hjort: Vi skal af med dette EU-forbehold

Labour-leder tror ikke på brexit-aftale: Et nyt britisk valg kan komme snart