Aktier: Blandet mandag i USA - Apple skubber Nasdaq-indeks i minus
Foto: Scanpix/Brendan McDermid
Penge Af
De amerikanske aktier gennemgik en blandet udvikling mandag. Teknologiaktierne fortsatte tilbagegangen fra fredag, igen med Apple som den store synder, mens det bredere aktiemarked gik frem.

S&P 500-indekset gik frem med et plus på 0,6 pct., mens Dow Jones-indekset vandt 0,8 pct. Teknologitunge Nasdaq gik derimod tilbage med 0,4 pct.

Stemningen blandt investorerne var præget af, at USA tirsdag afholder midtvejsvalg til Kongressen. Meningsmålingerne tyder på øget splittelse i USA.

Desuden var der fortsat bekymring for en optrapning af handelskrigen mellem Kina og USA, ligesom nye nøgletal igen mandag vidnede om en aftagende vækst i netop Kina. Den amerikanske regnskabssæson har været bedre end ventet, men meldingerne om det igangværende kvartal og 2019 har været mere tilbageholdende.

"Der er mange gode grunde til at sælge aktier taget usikkerheden omkring Kina i betragtning, samt nogen bekymring om blød økonomisk vækst i det mindste uden for USA, og det italienske statsbudget, men for os er nøgleelementet det seneste rentemøde hos Federal Reserve. Centralbankerne vil formentlig ikke være en støtte fremadrettet," sagde Fabrizio Quirighetti, investeringschef hos SYZ Asset Management, til The Wall Street Journal.

I denne uge holder Federal Reserve, den amerikanske centralbank, igen rentemøde, men modsat mødet i september, venter markedet ikke en ny renteforhøjelse.

APPLE UNDER 1000 MIA DOLLAR

I S&P 500 var 8 ud af 11 hovedsektorer i grønt. I toppen fandt man fast ejendom med et plus på 1,7 pct., mens energisektoren fulgte efter med et plus på 1,6 pct.

Derefter fulgte finansaktierne, som vandt 1,4 pct. Trods et rentefald på 1 basispoint. Forsyningsaktierne steg også 1,4 pct.

I bunden lå derimod sektoren for kommunikationsservice, som mistede 0,3 pct. It-aktierne, der fylder 20 pct. af indekset, tabte 0,2 pct. Cyklisk forbrug, hvor teknologikæmpen Amazon befinder sig, smed også 0,2 pct.

Blandt enkeltaktierne var der igen mandag et minus til Apple, som faldt 2,8 pct. til 201,59 dollar, og dermed lagde låg på it-sektoren. Aktien faldt også fredag med 6,6 pct. efter et regnskab for fjerde kvartal, som skuffede på salgsforventningerne til det igangværende julekvartal. Med kursfaldene de seneste to dage er Apple igen under 1000 mia. dollar i kursværdi. Mandag var aktien også under kurs på 200 dollar for første gang siden juli.

Chipaktierne oplevde også minusser trods stigninger til Intel og Texas Instruments på henholdsvis 1,8 og 0,6 pct. Qorvo mistede 6,3 pct. og var den tredjemest faldende aktie i S&P 500.

Amazon tabte 2,3 pct. Alphabet, der er Googles moderselskab, mistede samtidig 1,7 pct., og Facebook smed 1,1 pct. Microsoft gik dog frem med 1,3 pct.

BERKSHIRE BLANDT VINDERNE

På selskabsfronten var der også fremgang til Berkshire Hathaway, Warrent Buffets investeringsselskab, som steg med 4,7 pct. Koncernen har nemlig annonceret et aktietilbagekøb på 1 mia. dollar i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, som også viste en fordobling af driftsoverskuddet.

En anden vinder var medicinalselskabet Abbvie, som steg 3,8 pct. Selskabet opjusterede fredag til et niveau over konsensusforventningerne, og samtidig var indtjeningen i tredje kvartal bedre end ventet.

Sysco, som gør sig inden for fødevarer, lå derimod i bunden. Aktien faldt med 9,4 pct., da regnskabet for første kvartal skuffede med en indtjening under det ventede.

SPOTIFY KØBTE AFLAD

Musikstreamingtjenesten Spotify har annonceret, at selskabet vil købe aktier tilbage for op imod 1 mia. dollar, svarende til 6,5 mia. kr., for at hjælpe selskabets aktiekurs på rette vej. Aktien løftede sig mandag med 3,3 pct. efter fald torsdag og fredag på baggrund af et skuffende regnskab.

Den amerikanske spiludvikler Activision Blizzard havde derimod en skidt mandag. Årsagen var, at selskabet op til weekendens årlige Blizzcon-konference, havde lagt op til nyt om en af sine helt store spilserier "Diablo". Nyheden handlede dog blot om en mobilversion. Aktien faldt med 6,7 pct.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? I Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk forsøger vi at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen HER.Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Bestyrelsesformand åbner for salg af kriseramte B&O: Lamperne begynder at blinke

Tilsyn: Lave renter ødelægger bankernes forretning

Simcorp opjusterer efter solid fremgang i andet kvartal

Aktieluk i USA: Blandet dag efter skuffende erhvervstillid - Boeing i top

Trump langer atter ud efter Federal Reserve

GN Hearing-topchef tror på langsigtet vækst i VA-kanal trods tilbagegang: "Vi står relativt stærkt"

Irma-topchefens karriereråd: Hav altid råd til at sige op, hvis din chef er elendig

Fed's høge flyver torsdag - vil ikke sænke renten

Ambu-chef bygger op, mens aktien rasler ned i værdi