Aktier/middag: Svær dag for Mærsk og DSV i bekymring for handelskrig
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix
Penge Af
I et aktiemarked fattigt på større selskabsspecifikke nyheder mister konjunkturafhængige aktier som Mærsk og DSV terræn mandag middag.

Og med andre indekstunge aktier som Novo og Danske Bank i negativ udvikling falder det danske C25-indeks ved middagstid med 0,9 pct. til 1137,19, mens det brede europæiske Stoxx 600-indeks stiger 0,2 pct.

Den bekymrende udvikling på det globale marked er baggrund for transportselskabernes tilbagetog, mener børsmægler Nikolaj Holmsgaard fra ABG Sundal Collier.

"Sidste uge var en god uge, hvor der blev lagt op til, at forhandlingerne var på vej frem. Men her fra morgenstunden har den kinesiske præsident, Xi Jinping, advaret mod protektionisme og kritiseret Trump," bemærker børsmægleren.

Ifølge Bloomberg News har Xi Jinping i mere skarpe vendinger end tidligere talt om "junglelov" og økonomisk "beggar-thy-neighbour"- praksis, som henviser til en økonomisk politik, der skader andre. Præsidentens udtalelser, som faldt på den kinesiske importmesse i Shanghai, kastede de asiatiske aktiemarkeder i rødt.

"Alt, der har med sø at gøre, er ramt i dag. DSV har det også slemt og DFDS falder," konstaterer Nikolai Holmsgaard.

Mærsks B-aktie taber mandag middag 2,9 pct. til 8570 kr. kun undergået af Pandora-aktien, der mister 4,5 pct. til 402,90 kr. uden baggrund i konkrete nyheder om selskabet, der fremlægger kvartalsregnskab tirsdag morgen.

Samtidig falder DSV 1,5 pct. til 533 kr., og uden for C25 ligger DFDS 2,4 pct lavere i 296,40 kr.

Danske Bank taber 1,4 pct. til 136,45 kr., og Novo falder 0,6 pct. til 284,55 kr.

Bavarian og Gn i top

På den solrige side af eliteindekset stiger Bavarian Nordic 1,3 pct. til 160,05 kr. efterfulgt af GN Group, der løftes 1,1 pct. til 284,20 kr.

Ifølge netmediet Medwatch skal GN Hearings næste topchef måske findes hos en af selskabet store konkurrenter. Headhunterfirmaet Albright Life Sciences peger i følge Medwatch på en kandidat fra verdens største høreapparatproducent, schweiziske Sonova, som et godt bud.

Justeringer fra finanshusene

I fraværet af tunge selskabsnyheder kan handlerne mandag lade sig inspirere af en række finanshuses justeringer af anbefalinger/kursmål for flere danske selskaber.

Amerikanske Morgan Stanley har hævet sit kursmål for Ørsted til 475 kr. fra 450 kr. Banken har fortsat den positive anbefaling "overvægt". Det viser data fra Bloomberg News. Ørsted leverede et pænt regnskab sidste uge, hvor der også var plads til en opjustering.

Aktien ligger i den positive af C25 med et løft på 0,3 pct. til 424,10 kr.

Omvendt har ABG Sundal Collier skåret en pæn luns af kursmålet for Coloplast til 560 kr. fra 700 kr. Den neutrale anbefaling "hold" fastholdes, fremgår det af Bloomberg News.

Efter torsdagens regnskab fra selskabet, der kostede et fald på 7 pct., har Kepler Chevreux løftet sit kursmål for medicoselskabets aktie til 515 kr. fra 468 kr. og gentaget "reducer".

Coloplast falder mandag middag 2,5 pct. til 595 kr.

Carnegie har sænket sin anbefaling af aktien i Chr. Hansen til "hold" fra "køb". Det beretter Reuters. Ændringen følger efter nogle gode uger for aktien, som siden begyndelsen af oktober er steget fra 600 kr. Mandag middag koster den 682 kr. efter en stigning på 0,5 pct.

NKT bekræftede fredag en bindende aftale vedrørende kabler til havvindmølleprojektet Moray East i Skotland. Aftalen har en værdi af over 1 mia. kr. Aktien ligger mandag 3,8 pct. til 138 kr.

Handelsbanken har sænket sit kursmål til Spar Nord-aktien til 75 kr. fra 82 kr., mens anbefalingen fortsat er "køb". som følge af det positive underliggende vækstmomentum. Bankaktien falder 1,2 pct. til 56,20 kr.

Mens der hen over ugen ventes regnskaber fra en sværm af tunge C25'ere - Pandora, Vestas, ISS, Lundbeck og FLSmidth - er Jutlander Bank mandagens eneste regnskabsaktuelle selskab. Banken venter inden regnskabet et resultat før skat for hele året på 230-270 mio. kr. Aktien er endnu ikke handlet mandag middag.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


Pensionsselskaber: Kunderne skal betale regningen for rød bloks finansskat

Boris Johnson er favorit til at erstatte Theresa May - her er kandidaterne i konservativt lederopgør

Analyse: Trump trækker valutavåbnet for at skræmme kineserne

Mærsk vil lave flere aktie-tilbagekøb senere

Hummelgaard om ny aktieskat: "Vi har stadig finansielle markeder, der er alt, alt for spekulative"

Efter sløjt nøgletal for amerikansk økonomi: Nu venter markedet tre rentedyk fra Powell inden 2021

Efter ni år med Frøsig i Sydbank: Aktionærerne har intet tjent

Analyse: Mays afløser har tre muligheder