Markedet lukker: Genmab og Mærsk førte an i rekordstigning for C25
Genmab var dagens højdespringer med en stigning på 5,69 pct. efter længere tids aktienedtur for selskabet, der har Jan van de Winkel i spidsen
Foto: Mik Eskestad / Ritzau Scanpix
Penge Af
C25-indekset lukkede med sin største endagsstigning mandag, siden indekset blev skabt i december 2016. Eliteindekset steg 2,37 pct. til 1015,86, og det skyldes stor fremgang til blandt andet FLSmidth, A.P. Møller-Mærsk og Genmab, som var med til at løfte indekset til en plads som et af de mest fremgangsrige i Europa.

Det danske eliteindeks gjorde noget af et comeback i forhold til sidste uge, hvor C25 tabte 5 pct. og dykkede til det laveste lukkeniveau i sin toårige levetid.

Aktiestrateg i Formuepleje Otto Friedrichsen mener ikke, der skulle lægges så meget i den store stigning.

- Jeg tror ikke, man skal lægge så meget i, at det stiger så kraftigt. Jeg tror, man skal se det som en effekt af den volatilitet, vi har set gennem en længere periode. Nu ser vi altså, at markedet retter sig. Der er i dag en øget risikoappettit i forhold til tidligere, siger Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

Konkurrentnyt til FLS

FLSmidth kunne igen se lovende takter for ingeniørindustrien i form af regnskabet fra japanske Komatsu, der klarede sig bedre end forudset i seneste kvartal. Komatsu opjusterede også prognosen for hele regnskabsåret, men dog ikke helt så meget som ventet blandt analytikerne, skrev Bloomberg News. FLS-aktien steg 4,2 pct. til 339,40 kr.

Der var også konkurrentnyt til Mærsk, da det Hongkong-baserede containerrederi OOCL, der for nylig er blevet opkøbt af den kinesiske Cosco-koncern, flyttede 7 pct. flere containere i tredje kvartal af 2018, men raterne lå samlet set helt stille hos rederiet. Det viste trafiktal fra OOCL's moderselskab, Orient Overseas International (OOIL), der fortsat er børsnoteret i Hongkong.

Mærsks B-aktie lukkede 5 pct. højere i 8232 kr.

Aktiechef Tue Østergaard fra ABG Sundal Collier forklarer de to selskabers store stigninger med, at de cykliske aktier har klaret sig positivt.

- I forhold til Mærsk så tror jeg, det er fordi, der ikke er noget nyt på negativsiden, og den har fået kæmpe klø i lang tid. Så mange af de cykliske aktier stiger pænt, herunder FLSmidth og DSV. De får en optur af, at de globale markeder drager et lettelsens suk, siger Tue Østergaard til Ritzau Finans.

Der var også et mildt comeback til Lundbeck oven på sidste uges enorme kurssmæk, hvor aktien faldt 26,6 pct. torsdag efter et mislykket studie med et lægemiddel. Lundbeck steg 1,9 pct. til 300,30 kr.

Med i den positive ende af indekset var også William Demant og Vestas, som steg henholdsvis 4,4 pct. til 214,40 kr. og 4 pct. til 423,20 kr.

Blandt dagens aktiespecifikke nyheder var en nedjustering af anbefalingen og kursmålet til Novo-aktien. Det var ABG Sundal Collier, der sænkede anbefalingen af aktien til "hold" mod tidligere "køb", mens kursmålet blev skåret til 310 kr. fra 380 kr., viste data fra Bloomberg News. Aktien placerede sig dog solidt i midten af C25 med en stigning på 2,1 pct. til 280,85 kr.

Som eneste C25-aktie i minus fandt man Royal Unibrew, der faldt 0,5 pct. til 463,20 kr.

Opjusteringer uden for C25

Parken Sport & Entertainment opjusterede sine forventninger for de fortsættende aktiviteter.

Forventningerne blev hævet med 25 mio. kr., så prognosen nu er et plus på 75 til 90 mio. kr. før skat i 2018, mens omsætningen fortsat ventes mellem 780 og 800 mio. kr. Til gengæld tydede opjusteringen på, at der var tabt mere i den nyligt frasolgte Fitness DK-forretning end forudset. Parken venter nemlig stadig et underskud før skat på 155 til 170 mio. kr. i år for både fortsættende og ophørende aktiviteter.

Parken-aktien lukkede uændret i 74,80 kr.

Mere schwung var der at finde i Chemometec-aktien, der bragede hele 25,5 pct. frem til 63 kr. oven på en opjustering. Selskabet har haft medvind i USA, hvor salget og priserne var højere end ventet, så prognosen for 2018/19 blev løftet både hvad gælder omsætning og indtjening i Allerød-selskabet.

Der var også godt med optur til SAS, hvor aktien løftede sig 6,9 pct. til 14,79 kr. Det skyldtes, at branchen generelt havde en positiv dag med et plus på 1,5 pct.

Og så kunne NKT bekræfte en ordre på levering og installation af kabler til anden fase af udviklingen af Johan Sverdrup-oliefeltet i Norge. Kontrakten, der er indgået mellem NKT og norske Equinor Energy, har en kontraktværdi på cirka 110 mio. euro eller cirka 820 mio. kr., svarende til cirka 82 mio. euro i standard metalpriser eller cirka 611 mio. kr. Aktien lukkede 2,3 pct. højere i 122 kr.

Sparekassen Sjælland-Fyn fastholder sin 2018-prognose i mandagens kvartalsregnskab. Årets første ni måneder har budt på en tilbagegang i overskuddet på grund af lavere renteindtægter og en stor stigning i udgifterne. Aktien lukkede uændret i 96 kr.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Flertal af USA's finanschefer spår recession fra sommeren 2020

Klaus Riskær siger farvel til endnu en folketingskandidat

Digital scrapbog børsnoteres til værdi over 83 mia kr i New York

Eivind Kolding blev fyret i Danske Bank og kom videre: "Jeg har bestemt haft min andel af problemer"

Kim Jong-un aftaler visit i Rusland for at møde Putin

Sådan ser flyselskaber fremtidens flykabine

Trump frikendte sig selv: nu frigives Muellers rapport

Højdepunkter fra møbelmessen i Milano

Kraftigt jordskælv rammer Taiwan