Rusland fejrer rekordår for gas - danskere kan stoppe festen
Gazproms administrenede direktør, Aleksej Miller, har gode nyheder til Ruslands præsident, Vladimir Putin: Det russiske gasselskab vil sætte ny rekord for eksporten, og Europa aftager russisk naturgas som aldrig før - trods et lødte om at sætte prop i rør
Foto: Sputnik/Reuters
Markeder Af
Russerne gnider sig i hænderne over udsigten til endnu et indbringende rekordår i eksporten af gas til Europa.

"Jeg er altid forsigtig optimist. Men trods det kan jeg sige, at vi i år sætter ny rekord og når det symbolske mål på 200 mia. kubikmeter gas, siger næstformand i Gazproms administrerende ledelse Aleksander Medvedev.

Over tre fjerdedele af den russiske gas sælges til Europa. Her er efterspørgslen steget og steget, trods EU-landenes løfte om at de netop vil være mere uafhængige af Rusland. Det står i Energiunionen.

Et dansk forskerhold har svaret på, hvordan EU-landene kan holde løftet om at reducere afhængigheden af russisk gas.

Forskere på Aalborg Universitet viser med den seneste rapport i serien "Heat Roadmap Europa", hvordan EU næsten kan udfase gas.

"Det viser, hvor svagt Danmark og EU's politik og Energiunion står på det område, når Gazprom kan lave en sådan fejring," siger professor Brian Vad Mathiesen, der er koordinator på projektet.

Problemet er ikke blot energisikkerhed. Det er ellers en stor bekymring på et tidspunkt, hvor truslen fra netop Rusland ifølge Nato blomstrer op igen.

Problemet er klimaet. Det er nødvendigt at udfase gas til opvarmning af private hjem, hvis man skal nå FN-klimamålene i 2015 fra Paris, vurderer forskerne.

Gas er fortsat nødvendigt til nogle formål. Men det skal ikke bruges til at "lave lunkent vand", som Brian Vad Mathiesen udtrykker det.

Det danske forskerholds beregninger er baseret på en udfasning af gas- og elvarme til fordel for teknologier, som allerede eksisterer.

I vid udstrækning handler det om isolering af boliger og udbredelse af "fjernvarme for at udnytte vind, overskudsvarme og geotermi".

Siden oliekrisen i 1973 har Rusland øget eksporten af naturgas fra 6,8 mia. kubikmeter til 192,2 mia. kubikmeter ifølge Gazproms egne tal.

I øjeblikket er selskabet ved at færdiggøre endnu en rørledning - Nord Stream 2. Den løber via Østersøen til Tyskland.

Nord Stream 2 er ifølge forskerne i Aalborg helt unødvendig. Varme bliver kun billigere, hvis man sætter gang i omstillingen, hedder det i rapporten.

Når Rusland kan øge eksporten til EU, skyldes det ifølge projektchef Alessandro Provaggi hos interesseorganisationen Euroheat & Power i Bruxelles, at der hentes mindre gas i Europas undergrund.

"Det er billigt. Der er god infrastruktur, og der er mindre og mindre gas i Europa," konstaterer han.

Når Tyskland til den amerikanske præsident Donald Trumps åbenlyse frustration ønsker Nord Stream 2, skyldes det ikke mindst økonomiske interesser, da landet også kan sælge det videre til andre lande.

"Vi er imod det. Det går imod både Paris-målene, CO2-reduktionen og energisikkerheden," siger Provaggi.

Forbundskansler Angela Merkel sagde i august, at Nord Stream 2 ikke vil gøre Tyskland - og EU - mere afhængig af Rusland. Men påstanden blev ikke fulgt op af en begrundelse.

/ritzau/

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


Aktieanalytikere: Tabsramte aktier bliver kursraketter

Stålproducent ramt af brexit og handelskrig - British Steel tæt på kollaps

Cityringen forsinket: Metrolinje åbner i september

Har denne person knækket koden til det perfekte job? Her er manden, som bestemmer, hvordan Moët-champagne skal smage

Morgenbriefing: Byggeriet på vej ned i gear, kæmpeunderskud i bagerkæde

Fætter BR-leverandører retter skarp kritik af kuratorer: Vi mangler momsmillioner - fatalt for en virksomhed af vores størrelse

Bankinvest: Handelskrig er blevet til tech krig - investorer fortsat nervøse

Investor Live: Grøn start for aktierne

Brøndby nedjusterer forventningerne til 2019 - transfergevinst spås mere end halveret