USA: Regnskabsaktuelle selskaber præger blandet udvikling fredag - Ebay får gedigne tæsk
Foto: Arkivfoto: Kacper Pempel/Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktier lagde ud med plusser fredag efter nedturen torsdag, men siden er lidt af entusiasmen gået fløjten, og it-aktierne er vendt i minus.

Kursfald i Kina blev tidligere fredag vendt til stigninger, da kinesiske topembedsmænd gydede olie på de rørte vande, og det skabte en positiv aktiestemning, som blev båret videre til USA trods mindre fald i Europa.

Fredag middag, amerikansk østkysttid kl. 12:40, ligger det brede S&P 500-indeks marginalt i minus, Dow Jones-indeks vinder 0,1 pct., og det teknologidominerede Nasdaq-indeks falder med 0,5 pct.

Den gode, den onde, den grusomme


Fredag faldt de kinesiske aktier, da en opgørelse viste, at landets økonomi nu vokser med det mest langsomme tempo siden finanskrisen. Meldinger fra landets centralbankchef, fra formanden for Kinas bank- og forsikringstilsyn og fra chef beroligede dog investorerne, og aktierne steg derfor kraftigt.

"Investorerne står over for den gode, den onde og den grusomme. På den gode front har vi set et godt momentum i indtjeningerne," siger Katie Nixon, investeringschef i Northern Trust Wealth Management, til The Wall Street Journal, mens hun peger på stigende renter som den onde og handelskrigen mellem USA og Kina som den grusomme.

Blandt sektorerne er det fredag igen den defensive forsyningssektor, som klarer sig bedst i S&P 500 med et plus på 2,0 pct. Fulgt af dagligvarer på 1,9 pct. I bunden ligger derimod cyklisk forbrug, som falder med 0,8 pct., mens sundhed og råvarer og materialer mister 0,6 til 0,7 pct. It-aktierne mister 0,1 pct., mens den nye sektor for kommunikationsservice stiger med 0,2 pct.

Blandt selskaberne er der plus til Apple på 1,1 pct., mens halvlederselskaber som Intel og Nvidia mister 2,0 og 4,3 pct.

Regnskaber i fokus

Ellers er det regnskabsaktuelle selskaber, som præger udviklingen.

Det amerikanske kreditkortselskab American Express opjusterede torsdag aften sin prognose for indtjeningen i regnskabsåret 2018 i forbindelse med sit regnskab for tredje kvartal, der samtidig overgik forventningerne.

Aktien stiger 3,0 pct. fredag.

Paypal, som gør sig inden for betalingssystemer, løftede torsdag løftet sløret for en forventning om en stærk indtjeningsvækst i 2019 på 20 pct., samtidig med at selskabet opjusterede sine forventninger til 2018.

Paypal hører til blandt de store vindere fredag med et plus på 7,4 pct.

Omvendt falder Ebay med 9,7 pct., fordi Paypal i forbindelse med sit regnskab har antydet, at væksten i e-handelen aftager.

Tariffer rammer industrien

Fredag før børsåbningen landede også tal fra det amerikanske industrikonglomerat Honeywell for tredje kvartal, hvor indtjeningen vat bedre end ventet. Der var dog malurt i bægeret, da selskabet nedjusterede sine forventninger for helåret til indtjening per aktie.

Aktien i Honeywell stiger derfor kun 0,3 pct.

Honeywells topchefer advarede også på en telekonference om, at selskabet venter et indtjeningspres på "hundredevis af millioner af dollar" til næste år på grund af tarifferne, som er indført i handelskrigen mellem USA og Kina.

Den melding sender fredag også de to store industriselskaber Boeing og Caterpillar ned med henholdsvis 1,0 og 2,3 pct.

Forbrugsvaregiganten Procter & Gamble, som blandt ejer kendte mærker som Gillette og Pampers, leverede i første kvartal af selskabets skæve regnskabsår den største salgsvækst i fem år - godt hjulpet på vej af helse og- skønhedsprodukter.

Den organiske vækst steg med 4 pct. i regnskabet for første kvartal, og det var mere end dobbelt så meget som analytikerne havde forventet.

Aktien i Procter & Gamble stiger fredag med 6,9 pct.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Tesla i kursnedsmeltning - markedet ser ingen hurtig vending

Verdens dyreste medicin godkendt - 14 mio kr for en behandling

Fire flotte lyserøde champagner - og priserne er ikke helt hen i vejret

Mærsk-topchef til regnskabseksamen: "Hvis ikke jeg selv mente, det var bestået, så var der da for alvor noget galt"

Dommer blokerer for Trumps byggeplaner ved grænsen til Mexico

"Jeg er ikke bange for at mislykkedes og indrømme, når jeg har taget fejl"

Aktieluk i USA: På weekend med plus - men endnu et ugefald

Manglende dansker i vigtig EP-gruppe bekymrer erhvervslivet