USA: Rød handel trækkes ned af it - Apple, Amazon, Microsoft, Facebook, Netflix og Alphabet alle nede
Amazon-stifter og topchef Jeff Bezos. Aktien falder med 2 pct. torsdag.
Foto: Arkivfoto: Alex Wong/Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktier falder tilbage torsdag, da investorerne igen har fokus på frygten for stigende renter, efter offentliggørelsen af referatet af den amerikanske centralbanks seneste rentemøde i september. Især it-aktierne falder.

Det brede S&P 500-indeks er faldet kl. 12:40 amerikansk østkysttid, med 1,0 pct., mens Dow Jones-indekset, som blot har 30 aktier i sig, mister 0,9 pct. Teknologitunge Nasdaq taber samtidig 1,4 pct.

Rentefrygten præger

En lang række bekymringer - med stigende renter i spidsen - påvirker torsdag stemningen. Igen onsdag var den tiårige rente i USA oppe og ramme 3,20 pct., da det kom frem, at den amerikanske centralbanks ledere ikke rokker sig ud af stedet i forhold til de signalerede renteforhøjelser, ligesom referatet af det seneste rentemøde afslørede, at der er flertal for at stramme mere end til neutral renteniveau.

"Der er en del sager at bekymre sig om centreret omkring indtjeningen, renterne og handel. Økonomien vil ganske sikkert bremse op i 2019, og det er, hvad man ser i aktiekurserne. Regnskaberne er gode, men konsensus er fortsat, at 2019 vil blive meget sværere," siger Michael Geragthy, global aktiestrateg hos Cornerstone Capital Group, til Bloomberg News.

Den tiårigere rente falder dog tilbage torsdag med 3 basispoint til 3,13 pct., mens VIX-indekset, det såkaldte frygtindeks på børsen i Chicago, torsdag derimod stiger med næsten 18 pct. I løbet af sidste uges aktieudsalg steg indekset fra omkring 12 til over 21.

IT og kommunikationsservice i bund

Blandt sektorerne er det de teknologitunge, som trækker i minus. De sektorer, som ellers har klaret sig bedst i år. I bunden finder man nemlig både it-aktierne, der fylder omkring 20 pct. af S&P 500-indekset, og den nye sektor for kommunikationsservice, hvor blandt andet Googles moderselskab, Alphabet, Netflix, Facebook og Twitter befinder sig. De to sektorer falder begge omkring 1,5 pct. Der er torsdag også minus til cyklisk forbrug og industrisektoren henholdsvis 1,4 og 1,2 pct.

Bedst blandt sektorerne klarer forsyning sig med et plus på 0,3 pct., mens fast ejendom og dagligvarer vinder næsten det samme.

På selskabssiden er det de store, kendte teknologinavne, som trækker ned. Apple taber 1,6 pct., mens Amazon mister 2,0 pct. De to aktier vejer mest af alle i S&P 500.

Microsoft falder også 1,2 pct., Facebook mister 2,6 pct., og Alphabet mister 2,3 pct. Netflix, som onsdag steg efter et stærkt regnskab, sætter en stor del af fremgangen til igen og mister 3,5 pct.

Alcoa i top


På regnskabsfronten er der fokus på Alcoa.

Den store amerikanske aluminiumproducent overraskede onsdag efter markedets lukning med et stærkt regnskab for tredje kvartal. Samtidig præciserede koncernen sine forventninger ved at løfte bunden af det lovede interval for 2018, ligesom selskabet annoncerer sit første aktietilbagekøb siden 2007.

Alcoas aktie stiger med 8,6 pct. torsdag.

Banken BNY Mellon kom gennem sit tredje kvartal med en bedre bundlinje end ventet, men længere oppe i regnskabet viste indtægtssiden sig at skuffe. Og derfor falder aktien med 2,3 pct.

Efter to kvartaler, hvor det amerikanske forsikringsselskab Travelers skuffede i forhold til forventningerne, så lykkedes det i det forgangne tredje kvartal at lande et resultat og en omsætning, som var bedre end ventet.

Alligevel stiger aktien ikke, da det ikke var den underliggende forsikringsdrift, som tegnede sig for den positive udvikling, men derimod et bedre investeringsafkast samt færre katastrofeudbetalinger. Travelers falder 1,5 pct.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Løkke om Støjberg som V-formand: "Jeg kan ikke gennemskue, om hun har alderen og fysikken til det"

Kronik: Dommedag for boligmarkedet?

Støjberg om at blive V-formand: Jeg har ikke besluttet mig

Løkke til advokater og bankfolk: "Ryd op nu. Ellers gør andre det for jer"

Danske Boligadvokater: Forbrugerrådet Tænk forringer forbrugernes vilkår ved boligkøb

Brexitkaos, budgetkrise og handelskrig - hvad betyder det for dine aktier?

Avis: CIA udpeger kronprins som ansvarlig for Khashoggi-drab

Verdens ældste rubiner gemmer sig i grønlandske miner

Liberal Alliance: ATP-topchef kan ikke fortsætte efter udbyttefinte