USA: Stærk aktietirsdag - alle tre ledende indeks skyder mere end 2 pct i vejret
Stærke bankregnskaber trak op tirsdag. Goldman Sachs leverede efter årets første tre kvartaler det største overskud per aktie nogensinde.
Foto: Richard Drew/ap/Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktier strøg i vejret tirsdag med plusser over en bred kam, og med it-aktierne helt i front. Stemningen var præget af, at sidste uges nervøsitet og bekymring var kommet lidt på afstand, og investorerne vendte tilbage til risiko. Samtidig var der flere stærke regnskaber, nu hvor rapportsæsonen i USA for alvor er kommet i gang.

Det brede S&P 500-indeks vandt 2,2 pct., hvilket var den største stigning på en dag siden marts, mens Dow Jones-indekset, som blot har 30 aktier i sig, også steg med 2,2 pct. Bedst gik det dog for teknologitunge Nasdaq, som sprang op med 2,9 pct.

"Nu begynder der at komme de rigtige mønter i maskinen. Det er gode regnskaber, som kommer. Det er også godt, at resultaterne bliver belønnet. Man var blevet lidt for negativ efter sidste uges profit warnings, som skabte nervøsitet i markedet. Så lidt jubel denne tirsdag, men en enkelt dag er ikke nok. Vi skal se mere," forklarer Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

Grønt over hele linjen

På sektorfronten var der også grønt over hele linjen. Alle 11 hovedbrancher i S&P 500-indekset sluttede tirsdagen i plus. I toppen fandt man it-aktierne, som vandt 3,0 pct., fulgt af sundhed med et plus på 2,9 pct., mens cyklisk forbrug steg 2,2 pct., og den nye sektor for kommunikationsservice gik op med 2,3 pct.

Bunden blev udgjort af dagligvarer og energi, som måtte nøjes med stigninger på henholdsvis 1,1 pct. og 0,9 pct.

Blandt selskaberne var der tirsdag kun minusser til 22 ud af indeksets medlemmer. Opturen blev ført an af plusser til Microsoft på 3,2 pct. og til Amazon 3,4 pct., mens Apple og Facebook steg henholdsvis 2,2 pct. og 3,4 pct. Alphabet, Googles moderselskab, steg samtidig 2,8 pct., mens Netflix, som efter markedets lukning tirsdag lægger regnskab for tredje kvartal frem, vandt 4,0 pct.

Stærke bankregnskaber

Desuden trak selskabsnyheder og regnskaber fint op i markedet tirsdag.

Storbankerne Morgan Stanley og Goldman Sachs aflagde regnskaber i timerne forud for børsåbning og blev belønnet af investorerne. Morgan Stanley vandt 5,7 pct., mens Goldman steg 3,0 pct. Begge banker kunne fremvise indtægter, som var større end ventet, og for Goldman Sachs' vedkommende var bankens indtjening per aktie set over årets første tre kvartaler det højeste for banken nogensinde.

Den gode stemning i finans trak også andre store banknavne op med plus til JPMorgan Chase på 2,1 pct. og 2,2 pct. til Bank of America.

Verdens største kapitalforvalter, Blackrock, fik til gengæld en mindre kurslussing med et fald på 4,4 pct., hvilket var det næststørste minus i tirsdagens S&P 500-indeks. Årsagen var, at investorerne for første gang i tre år netto trak investeringer ud af selskabet.

Unitedhealth, den store amerikanske sygekasse, vandt derimod 4,7 pct. efter et overraskende positivt tredje kvartal, hvor koncernen fandt anledning til at løfte forventningerne til helåret.

Medicinalvirksomheden Johnson & Johnson fik også et klap på skuldrene af investorerne oven på sit kvartalsregnskab. Johnson & Johnson omsatte mere end forventet, og indtjeningen per aktie overgik samtidig markedets prognoser. Aktien steg 2,0 pct.

Softwareselskabet Adobe toppede i S&P 500 med et plus på 9,5 pct. Adobe løftede sent mandag sløret for vækstforventningerne til næste år - omkring 20 pct. - og de var højere end ventet.

For maskinleverandøren WW Grainger udløste regnskabet for tredje kvartal dog ikke en kursgave. Aktien faldt mest i S&P 500-indekset, da selskabet missede forventningerne til omsætningen og samtidig så sin driftsmargin indsnævret kraftigt. WW Grainger tabte 12,0 pct.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:




Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler



Forsiden lige nu


Franskmænd i oprør over stigende benzinpriser: En dræbt og 400 mennesker er blevet såret

Danmarks Titanic: Søren Flott vil fortælle historien om den værste skibskatastrofe i verdenshistorien

Det holder aktiechefen øje med i ugen der kommer

800 buschauffører protesterer mod stramme tidsplaner og færre ruter: Det rammer ikke de velbjærgede men dem med tyndslidt tegnebog

Kristian Jensen om reformstop: Vi er stødt på en mur og må finde andre veje frem

Kom med på to afbud: Nu er Morten Løkkegaard EU-spidskandidat

Smukke gamle biler får nyt liv på Jaguars klassikerfabrik

Claus Hjort: Vi skal af med dette EU-forbehold

Labour-leder tror ikke på brexit-aftale: Et nyt britisk valg kan komme snart