Nervøse investorer frygter en no-deal brexit
Brexit er mindre end et halvt år væk, og usikkerheden går ud over europæiske aktier, mener Tine Choi, chefstrateg i Danske Bank.
Foto: PR
Penge Af
Selv om der er mindre end et halvt år til briterne træder ud af EU 29. marts 2019, så er der stadig ingen aftale mellem Storbritannien og EU om forholdet bagefter. Knasterne er store og det konservative britiske regeringsparti er splittet. 

Usikkerheden giver stigende nervøsitet på finansmarkederne, som gerne vil vide hvilke forsinkelser, barrierer og toldkrav, der rammer virksomheder, som handler hen over den grænse, der opstår.

Igen i denne uge er der vigtige forhandlinger, og onsdag kan blive afgørende. Men risikoen for, at det hele ender uden nogen aftale, en såkaldt no-deal, er steget, vurderer Danske Banks chefstrateg Tine Choi, og det resultat skal investorer ikke ønske sig. 

"Usikkerheden omkring Brexit er en af de faktorer, der i øjeblikket dæmper udviklingen i europæiske aktier. No-deal kan føre til øget økonomisk usikkerhed med dårligere tillidsindikatorer og lavere investeringsniveau, og det kan forlænge perioden, hvor europæiske aktier – trods de seneste kursfald i USA – halter efter amerikanske aktier," siger hun.

Danske Bank opfatter dog de aktuelle økonomiske udsigter for Europa som generelt stabile, og no-deal vil derfor ikke være verdens ende.

Vi er vant til WTO


"I tilfælde af no-deal vil EU-landenes handel med briterne være baseret på rammer og vilkår udstukket af Verdenshandelsorganisationen WTO, og det er mange nordiske virksomheder i forvejen vant til på daglig basis i handlen med USA og Kina, hvor der faktisk er relativt lave gennemsnitlige toldsatser," siger hun.

Men på længere sigt kan der ske et alvorligt skred. 

"En af vores største bekymringer ved no-deal er, at handelsstandarderne i EU og Storbritannien glider fra hinanden over tid. En af det indre markeds største bedrifter har været ensretningen af regler og standarder, som har gjort det let for virksomheder at købe og sælge produkter på tværs af EU-landene, hvilket har banet vej for højere omsætning og indtjening," siger Tine Choi.

Hun tror dog fornuften vil råde.

"Vores basisscenarie er et fornuftigt Brexit, som er hårdt i den forstand, at Storbritannien forlader det indre marked i EU med fri bevægelighed af varer, kapital, tjenesteydelser og arbejdskraft, men blødt i den forstand, at de to parter indgår en aftale, som sikrer en tæt fremtidig britisk tilknytning til EU," siger hun.

Forventningen er en aftale, der minder den, EU har med Canada. Et sådant "fornufts-brexit" vil ikke være en katastrofe for investorerne.

Britiske aktier kan blive attraktive


"Det vil altid andet lige være positivt for europæiske aktier, men det er andre faktorer, der holder europæiske aktier tilbage i øjeblikket – herunder situationen i Italien, som er på kollisionskurs med EU i forhold til deres statsbudget. Derfor vil en positiv kurseffekt ikke nødvendigvis vare ved. Den positive effekt af et fornuftigt Brexit kan vise sig større for britiske aktier, som i øjeblikket handles med en risikopræmie på grund af frygten for en no-deal. Den risikopræmie vil blive handlet ud af aktiekurserne, og efter vores vurdering kan det også tiltrække investorer, som i øjeblikket holder sig fra britiske aktier på grund af usikkerheden," siger Tine Choi.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Løkke om Støjberg som V-formand: "Jeg kan ikke gennemskue, om hun har alderen og fysikken til det"

Kronik: Dommedag for boligmarkedet?

Støjberg om at blive V-formand: Jeg har ikke besluttet mig

Løkke til advokater og bankfolk: "Ryd op nu. Ellers gør andre det for jer"

Danske Boligadvokater: Forbrugerrådet Tænk forringer forbrugernes vilkår ved boligkøb

Brexitkaos, budgetkrise og handelskrig - hvad betyder det for dine aktier?

Avis: CIA udpeger kronprins som ansvarlig for Khashoggi-drab

Verdens ældste rubiner gemmer sig i grønlandske miner

Liberal Alliance: ATP-topchef kan ikke fortsætte efter udbyttefinte