USA: IT-aktierne ramt midt på handelsdagen - trækker ugestarten i minus
Foto: Alexander Pohl/Ritzau Finans
Penge Af
Efter fredagens comeback, hvor de amerikanske aktier lukkede med flotte plusser, er den sure stemning atter vendt tilbage hos investorerne mandag, hvor fald i Asien og Europa, som dog vendte rundt, fortsætter på den anden side af Atlanten. Her er især IT-aktierne ramte.

Det brede S&P 500-indeks er mandag kl. 12:25, amerikansk østkysttid, faldet med 0,3 pct., mens teknologitunge Nasdaq er i minus med 0,7 pct. Lidt bedre går det dog for det smalle Dow Jones-indeks, som ligger nede med 0,2 pct.

Der er mange kilder til bekymringen mandag efter sidste par ugers aktieudsalg, som blev udløst af et hop op i den amerikanske rente. Blandt andet er det Italiens budgetunderskud, som er for stort i forhold til EU's krav, brexitforhandlingerne, som går sløjt, stigende renter i USA og nye skrappe meldinger fra USA til samhandelspartnerne om valutamanipulation.

Renter eller prissætning

De forgangne ugers nedtur, som så seks dage med minusser i træk, var dog først og fremmest trukket af frasalg i de store amerikanske teknologiselskaber. FAANG-selskaberne nåede således at miste 600 mia. dollar i værdi, og S&P 500-indekset er tæt på 6 pct. fra toppen, som blev nået i september.

"Det er i virkeligheden ikke renterne. Det er bare, fordi teknologi er så højt oppe, at det var på tide. Der er ingen fundamental grund set i forhold til økonomien," lyder vurderingen fra Daniel Morris, seniorstrateg hos BNP Paribas Asset Management, til The Wall Street Journal.

Der er dog også mange advarsler om, at markederne står over for en svær tid. Blandt andet fra Bob Prince, der er en af tre investeringschefer hos verdens største hedgefond, Bridgewater.

Ifølge Prince blev sidste uges turmult på det amerikanske aktiemarked udløst af, at investorerne indså, at den amerikanske økonomi sandsynligvis var på sit højdepunkt, mens rentestigninger vil komme, og skattelettelser fremover vil tone ud.

"Vi er nu på vej mod et stadie, hvor monetære stramninger kan føre til, måske ikke en stor nedtur, men mere pres," siger Bob Prince til Financial Times.

IT i bund

Blandt sektorerne er der minusser til 6 ud af 11 i S&P 500-indekset, hvor it-aktierne ligger i bunden med et fald på 1,1 pct. Energiaktierne har også en sløj dag og falder med 0,6 pct. Sundhedssektoren og cyklisk forbrug mister 0,3 til 0,4 pct.

I toppen er der plus til fast ejendom på 0,9 pct., mens dagligvarer vinder næsten det samme.

På selskabsfronten er det de store navne, som igen trækker i minus. Verdens to mest værdifulde børsnoterede virksomheder, Apple og Amazon, trækker ned i hver deres sektor, henholdsvis it og cyklisk forbrug, med fald på 1,7 og 1,5 pct. Blandt it-selskaberne er der også minus til Microsoft og Nvidia, der mister 1,2 og 2,9 pct.

Bank of America falder

På selskabssiden er investorerne ikke tilfredse med Bank of America, som før børsåbning kom med regnskab for tredje kvartal.

Banken, der er USA's næststørste, leverede et resultat, som var bedre end ventet, men Bank of America kunne dog ikke helt følge med analytikernes forventninger til handelsindtægterne fraregnet kursreguleringer for tredje kvartal. Her havde banken indtægter for 3,1 mia. dollar mod estimeret 3,15 mia. dollar ifølge Bloomberg News.

Aktien falder med 1,8 pct. mandag.

Et andet selskab, der får stor bevågenhed, er detailkæden Sears. Efter fredagens børslukning har det 125-årige selskab indgivet en konkursbegæring efter flere fejlslagne forsøg på at redde den økonomisk skrantende virksomhed, som over en årrække ikke har formået at tilpasse sig nye forbrugsmønstre.

Aktien i Sears falder med 21,4 pct.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


Pensionsselskaber: Kunderne skal betale regningen for rød bloks finansskat

Boris Johnson er favorit til at erstatte Theresa May - her er kandidaterne i konservativt lederopgør

Analyse: Trump trækker valutavåbnet for at skræmme kineserne

Mærsk vil lave flere aktie-tilbagekøb senere

Hummelgaard om ny aktieskat: "Vi har stadig finansielle markeder, der er alt, alt for spekulative"

Efter sløjt nøgletal for amerikansk økonomi: Nu venter markedet tre rentedyk fra Powell inden 2021

Efter ni år med Frøsig i Sydbank: Aktionærerne har intet tjent

Analyse: Mays afløser har tre muligheder