Penge Af
Nervøsiteten var mandag kommet tilbage på det danske aktiemarked, hvor et pænt plus til regnskabsaktuelle Chr. Hansen ikke var nok til at redde det danske eliteindeks, C25.

Samlet bakkede indekset 0,3 pct. til 1023,20, og derved faldt det tilbage i det negative spor, som indekset langt overvejende er gået på det seneste. Ud over fredagens stigning på 1,3 pct. er indekset nemlig udelukkende faldet siden starten af oktober.

Blandt årsagerne til mandagens sure stemning peger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank, på en pause i brexit-forhandlingerne, usikkerhed omkring forholdet mellem Italien og EU samt den seneste tids rentestigninger, som har betydet, at et reelt alternativ til at investere i aktier er genopstået.

"Det er en kombination af primært flere makroøkonomiske faktorer, som gør sig gældende. Men der er selvfølgelig også lidt usikkerhed forud for den regnskabssæson, vi er i gang med at skyde i gang, og som for alvor begynder at komme op i gear i den her uge og næste uge," siger Ole Kjær Jensen.

Chr. Hansen med godt regnskab

Blandt de danske C25-aktier sluttede Chr. Hansen mandag bedst med en stigning på 4,3 pct. til 619,40 kr. Stigningen kom som reaktion på et regnskab for fjerde kvartal af 2017/18, som viste en svagere end ventet omsætning, men som takket være høje marginer leverede en bedre end ventet indtjening.

Chr. Hansen venter at fortsætte væksten med en organisk salgsfremgang på 9 til 11 pct. i regnskabsåret 2018/19 og en EBIT-margin på 29,5 pct. Vækstmålet er i den høje ende i forhold til markedets forventninger, mens marginprognosen er godt et halvt pct.point lavere end forventet ifølge Ritzau Estimates.

"Det var ganske godkendt. Helt bestemt. Stort set alle forretningsområder udvikler sig temmelig godt, og selskabets guidance er også til den pæne side," siger Ole Kjær Jensen.

Chr. Hansen brugte også regnskabsdagen til at fortælle, at bestyrelsesformand Ole Andersen trækker sig efter otte år og afløses af næstformand Dominique Reiniche. Selskabet køber desuden østrigske Hundsbichler, der producerer ingredienser til mejerisektoren.

Coloplast-rival nedjusterede

I den kedelige ende af eliteindekset sluttede Coloplast 0,9 pct. lavere i 607,40 kr. Medvirkende til kursfaldet var en nedjustering hos den britiske konkurrent Convatec, som Novo Holding ejer godt 20 pct. af, og som Chr. Hansen konkurrerer med inden for stomi, kontinens og sårpleje.

"Selv om meget af nedjusteringen og meldingen, Convatec kommer med, er selskabsspecifik, så er der alligevel nogle meldinger - blandt andet om ændringer i markedsdynamikken i hud- og sårpleje - som har indflydelse på Coloplasts forretning," siger senioranalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

Generelt var det ikke den bedste dag for den danske medicosektor, da høreapparatselskaberne William Demant Holding og GN Group faldt henholdsvis 5 pct. til 200,20 kr. og 2,5 pct. til 268,40 kr.

I sidste uge blev de to selskaber presset af nyheden om, at Bose har fået markedsføringstilladelse til et nyt høreapparat af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

"Jeg har ikke set noget nyt på de to aktier, men der var jo lidt rystelser ude i sidste uge, som pressede dem, og det er måske de ting, som stadig presser aktierne, efter at de ellers fik et rebound i fredags," siger Ole Kjær Jensen med henvisning til, at GN og WDH fredag henholdsvis steg 3,9 pct. og 5,1 pct.

Danske Bank faldt mest af C25-bankerne

For C25-bankerne gik det mandag dårligst for Danske Bank med et minus på 1,2 pct. til 139,60 kr., samtidig med at Nordea og Jyske Bank henholdsvis steg 0,6 pct. til 62,97 kr. og faldt 0,2 pct. til 290,10 kr.

Foruden nyheden om at finanshuset Keefe, Bruyette & Woods havde sænket både anbefaling og kursmål for Danske Bank, så var aktien presset af fredagens sene nyhed om, at Moody's havde sænket sin kreditvurdering af banken.

"Jeg ved ikke, hvor overraskende det var. Men med det nyhedsflow, der er i den aktie i øjeblikket, så har det ikke hjulpet at få den nyhed oven i," siger Ole Kjær Jensen.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Trump giver Barr grønt lys til at offentliggøre Rusland-rapport

Aktier: Recessionsfrygt sendte Pandora og Ambu ned

Theresa May: Ikke nok opbakning til at holde tredje afstemning om brexit-aftale

Datatilsynet politianmelder taxiselskab og indstiller dem til millionbøde

USA: Rød åbning med bankaktierne i mindre optur

Ejere af hvidvaskanmeldt minibank: Københavns Andelskasse ville være en sund bank, hvis vi havde fået lov til at rydde op

Zealand-boss: Alexion-aftale kan være over 13 mia. kr. værd

Nilfisk indgår samarbejde med udvikler af kunstig intelligens

Vestager straffer Nike for at styre salg af fodboldtrøjer