Trump i usædvanligt angreb på den amerikanske centralbankchef: Giver ham skylden for aktieuroen
Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix
Penge Af
USA's præsident, Donald Trump, er meget kritisk over for landets centralbanks fortsatte renteforhøjelser, men selv om banken ifølge Trump er "ude af kontrol", så er vil han ikke fyre centralbankens chef, Jerome Powell.

Det skriver Bloomberg News.

"Jeg vil ikke fyre ham. Jeg er bare skuffet over forhøjelserne. Jeg synes, det er alt for hurtigt, alt for rigidt."

Bemærkningen faldt torsdag morgen i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus i Washington,

"Fed er ude af kontrol. Jeg synes, det, de gør, er forkert," sagde præsidenten og slog fast, at han ved mere om pengepolitik end bankfolkene i Federal Reserve.

Donald Trump fortsætter dermed at fravige årtiers tradition i USA, hvor præsidenten ikke direkte kritiserer eller blander sig i centralbankens pengepolitik.

Tredje gang renten hæves under Powell

Samtidig er der heller ikke nogen form for opblødning af retorikken fra onsdag, hvor Trump placerede skylden for store kursfald på 3 til 4 pct. på aktiemarkederne i USA foran centralbankens dør.

"Jeg synes, at Fed har begået en fejl. Det er alt for stramt. Jeg synes, at Fed er vanvittig," sagde Donald Trump til journalister kort efter aktiemarkedet lukkede onsdag.

Federal Reserve hævede i slutningen af september den toneangivende rente i USA med 25 basispoint til intervallet 2,00 til 2,25 pct.

Det var tredje gang, at renten blev hævet med Jerome Powell i spidsen. Han afløste i februar den tidligere centralbankchef Janet Yellen, og han er altså udpeget af Donald Trump selv.

Federal Reserve har løftet sin rente seks gange i alt, siden Donald Trump, indtrådte i embedet i januar 2017. Forhøjelsen i september var samtidig den ottende gang, at den amerikanske centralbank hævede renten, siden man startede den igangværende stramningscyklus i december 2015.

/ritzau/FINANSNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Konkurs har givet Emil Thorup en gedigen mavepuster: "Det er helt usammenligneligt med noget andet, jeg tidligere har oplevet"

  USA/aktier: Fremgang fredag sikrede et plus på 2,5 pct for hele ugen

  Så skete det: Trump underskriver finanslov og erklærer nødretstilstand

  Ugen der kommer: Hvad skal Mærsk leve af i fremtiden?

  Medie: Facebook risikerer milliardbøde efter krænkelser af privatliv

  Bravida i rekord - danske entreprenører skal stå tidligt op for at følge med de udenlandske

  Fredagens aktier: DSV kravlede op på Panalpina-nyt i grønt marked

  USA/middag: Aktier løftes af opmuntrenede handelsnyt

  Danske Bank har valgt advokatfirma til sag i USA