Trump i usædvanligt angreb på den amerikanske centralbankchef: Giver ham skylden for aktieuroen
Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix
Penge Af
USA's præsident, Donald Trump, er meget kritisk over for landets centralbanks fortsatte renteforhøjelser, men selv om banken ifølge Trump er "ude af kontrol", så er vil han ikke fyre centralbankens chef, Jerome Powell.

Det skriver Bloomberg News.

"Jeg vil ikke fyre ham. Jeg er bare skuffet over forhøjelserne. Jeg synes, det er alt for hurtigt, alt for rigidt."

Bemærkningen faldt torsdag morgen i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus i Washington,

"Fed er ude af kontrol. Jeg synes, det, de gør, er forkert," sagde præsidenten og slog fast, at han ved mere om pengepolitik end bankfolkene i Federal Reserve.

Donald Trump fortsætter dermed at fravige årtiers tradition i USA, hvor præsidenten ikke direkte kritiserer eller blander sig i centralbankens pengepolitik.

Tredje gang renten hæves under Powell

Samtidig er der heller ikke nogen form for opblødning af retorikken fra onsdag, hvor Trump placerede skylden for store kursfald på 3 til 4 pct. på aktiemarkederne i USA foran centralbankens dør.

"Jeg synes, at Fed har begået en fejl. Det er alt for stramt. Jeg synes, at Fed er vanvittig," sagde Donald Trump til journalister kort efter aktiemarkedet lukkede onsdag.

Federal Reserve hævede i slutningen af september den toneangivende rente i USA med 25 basispoint til intervallet 2,00 til 2,25 pct.

Det var tredje gang, at renten blev hævet med Jerome Powell i spidsen. Han afløste i februar den tidligere centralbankchef Janet Yellen, og han er altså udpeget af Donald Trump selv.

Federal Reserve har løftet sin rente seks gange i alt, siden Donald Trump, indtrådte i embedet i januar 2017. Forhøjelsen i september var samtidig den ottende gang, at den amerikanske centralbank hævede renten, siden man startede den igangværende stramningscyklus i december 2015.

/ritzau/FINANSNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Her er de danske Michelinstjerner

  Michelinstjernerne uddeles i Aarhus: Følg med her

  Trumps toldbombe mod biler fra EU er defekt: "Fakta ser ikke ud til at forstyrre Trump"

  Ingeniører kalder 5G-handlingsplan en tynd kop te

  USA's centralbank tæt på beslutning om kvantitative stramninger

  Praktiserende læger advares om mæslinger i Val Thorens

  Aktier: Regnskabsaktuelle ISS steg til tops i C25

  Finanstilsynet: Europæisk granskning af rolle i hvidvasksag fortsætter

  Aktier: Europæisk medvind til Wirecard, strid modvind til Norwegian