Penge Af
De amerikanske aktier fortsætter torsdag med at falde, men dog mere moderat end onsdagens nedtur, hvor de tre toneangivende indeks faldt med 3,1 til 4,1 pct.

Det brede S&P 500-indeks, som onsdag mistede 3,3 pct., ligger torsdag kl. 12:20, amerikansk østkysttid, i minus med 0,6 pct., mens Dow Jones-indekset, som blot har 30 aktier i sig, falder med 0,4 pct. Nasdaq, der onsdag var hårdest ramt, slipper indtil nu torsdag med det meste af skindet på næsen og stiger 0,2 pct.

Frygt for stigende renter

Onsdagens store udsalg i USA, som torsdag også slog igennem på først de asiatiske og senere hen de europæiske markeder, skyldtes frygten for stigende renter, da den amerikanske tiårige rente de senere uger er kravlet op i niveauet omkring 3,20 pct.

"Stigningen i obligationsrenterne har været den primære katalysator for udsalget af aktier. Aktieinvestorerne er i stigende grad bekymrede for, at den projicerede rentevej vil kvæle ekspansionen," siger Steven Friedman, seniorøkonom i BNP Paribas Asset management, til The Wall Street Journal.

De stigende renter har også gjort obligationsinvesteringer mere attraktive.

Den - alligevel - lidt bedre stemning i USA skyldes, at der torsdag morgen blev offentliggjort svagere end ventede inflationstal fra den amerikanske økonomi. Det peger i retning af en mindre aggressiv amerikansk centralbank på pengepolitikken og lavere lange renter.

De amerikanske forbrugerpriser steg med 2,3 pct. i september i forhold til samme måned året før. Økonomerne havde ifølge et Bloomberg-estimat ventet en stigning i priserne på 2,4 pct. Dermed aftager inflationen umiddelbart, da niveauet måneden før var på 2,7 pct.

Energi falder tungt

Lettelsen er dog ikke nok til at overvinde især store fald til energiaktierne, som i S&P 500 smider 1,5 pct., da olieprisen torsdag falder med 2,1 pct. i USA - efter et minus på 2,4 pct. onsdag.

Faktisk er der minusser til 8 af 11 sektorer i indekset, hvor it-aktierne klarer sig bedst med et plus på 0,8 pct., mens den nye sektor for kommunikationsservice vinder 0,4 pct.

I S&P 500 er der fald til de to store oliejætter Chevron og Exxon Mobil, som mister henholdsvis 1,9 og 1,7 pct. De to trækker også godt ned i Dow Jones.

Internetgiganten Amazon mister samtidig 1,0 pct., mens medicinalkæmpen Pfizer falder med 2,3 pct. i Finanssektoren er der minus til blandt andet storbanken JPMorgan Chase og investeringsselskabet Berkshire Hathaway på henholdsvis 1,3 pct. og 2,1 pct.

Der er derimod plusser til Microsoft på 2,4 pct., mens Facebook vinder noget af onsdagens tabte tilbage og stiger 1,7 pct. Onsdag faldt aktien med 4,1 pct. Apple vinder desuden 0,9 pct.

Luft under vingerne

Flyselskabet Delta Airlines er en af de positive nyheder, da aktien stiger 4,5 pct., efter at selskabet kunne præsentere et bedre resultat for tredje kvartal end ventet. Samtidig var der en stigende efterspørgsel efter flyrejser i USA, som gjorde, at selskabet kunne hæve billetpriserne.

American Airlines stiger 1,3 pct. torsdag efter onsdagens fald på 5,8 pct. American kan dog se frem til, at de britiske konkurrencemyndigheder vil granske alliancen mellem selskabet og British Airways på de transatlantiske ruter.

Detailkæden Sears skal angiveligt betale 134 mio. dollar gæld tilbage senest mandag. Det er ikke penge, som kæden har, og nu afviser selskabets topchef, bestyrelsesformand og største aktionær, Edward Lampert, at give mere hjælp til selskabet. Derfor fortsætter den kriseramte koncern nedturen og aktien mister torsdag 17,8 pct. Siden årets start har detailkoncernens aktie mistet næsten 90 pct. af sin værdi.

/ritzau/FINANS

Er du bedre end dine kolleger til at handle aktier?

Deltag i Børsens aktiespil. Her kan du risikofrit teste dine evner som investor. Du kan også oprette en gruppe for alle dine kolleger, så I kan dyste om, hvem der er arbejdspladsens bedste investor. Er det dig, der skal løbe med håneretten i kantinen? Vinderen af hele spillet får en hovedpræmie på 250.000 kroner. Tilmeld dig her

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Drømmelånet er på vej i kursgraven, men 1 pct. lånet er ved at genopstå: "Folk har det med at blive lidt fartblinde"

Ugen der kommer: Powell starter serie af rentenedsættelser

Sådan vinder du 250.000 kroner i Børsens aktiespil - fire eksperter giver råd

Katarina Juselius stoler ikke på mainstreamøkonomer:"Hvis du torturerer data, siger de til sidst, hvad du gerne vil have"

Mette F. sastser på pension med DF: "Kristian, jeg regner med dig"

Roadtrip i det vilde vesten

Serieiværksætter rejser 15 mio kr - går nu efter det engelske marked

Italien vil sælge aktier for at nedbringe gæld